Oslo kommune senker målet for hvor mye CO₂ som årlig skal fanges på Klemetsrud. Slik håper de å unngå at kostnadssprekken på 5 milliarder kroner blir enda større.
Publisert: 04.10.2024 09:02
Kortversjonen
- Oslo senker målet for årlig CO₂-fangst på Klemetsrud fra 400.000 til 350.000 tonn for å unngå en enda større kostnadssprekk på det planlagte anlegget.
- Kommunen øker sin direkte økonomiske forpliktelse med over en halv milliard kroner. Forklaringen er inflasjon og svekket krone siden første vedtak i bystyret.
- Bare Frp stemte imot prosjektet i 2022. Nå uttrykker de bekymring for at kostnadene fortsatt kan overstige det siste anslaget.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Da fjernvarme-selskapet Hafslund Celsio la frem sine første planer for Oslos politikere tidlig i 2022, var byggekostnaden på Klemetsrud anslått til maksimalt 4,8 milliarder kroner.
2 1/2 år senere er foreløpig ny prislapp 9,5 milliarder kroner (se figuren).
Samtidig blir ambisjonene for hvor mye CO2 som anlegget skal fange hvert år, redusert fra 400.000 tonn til 350.000 tonn.
– Lavere materialkostnader
Ved å krympe mengden CO₂ som fanges årlig, håper kommunen og Celsio å unngå at kostnadssprekken blir enda større enn den alt er.
Uten krympingen og andre tiltak ville byggekostnaden rundet 10 milliarder - med god margin.
– Det er flere faktorer som er med på å redusere investeringskostnaden. Det er blant annet ny lokasjon på Oslo Havn, et mer kompakt fangstanlegg, som gir lavere materialkostnader, og mindre kostnader for kjøp av omkringliggende tomt.
Det heter det fra Hafslunds prosjektdirektør Toril Benum.
Må ut med halv milliard til
Nå er det opp til politikere i Oslos bystyre om de vil øke kommunens innsats i milliardspillet om norsk CO₂-fangst.
Byrådet med Høyre og Venstre har, gjennom VG, varslet at de alt har inngått en avtale med Ap om dette.
Et datterselskap av kommunen må da øke sin lovede økonomiske forpliktelse med over en halv milliard kroner. Fra vedtatte 2,1 milliarder kroner våren 2022 til nå 2,6 milliarder kroner.
Skylder på svak krone
Økningen forklares med både sterk inflasjon og endringer i valutakurser.
– Mye av investeringene gjøres i euro. Det har vært en vesentlig svekkelse i kronekursen siden 2022, heter det fra byrådsleder Eirik Lae Solberg.
I tillegg skal selskapet Celsio, som kommunen eier 60 prosent av, ta opp et nytt milliardlån av Hafslund. Hafslund er heleid av Oslo kommune. Dermed øker risikoen kommunen tar ytterligere.
– Prosjekt med risiko
Det nye anslaget på 9,5 milliarder kroner er ikke endelig. Før det kan tas en endelig beslutning om å bygge, skal budsjettet igjen kvalitetssikres av eksterne konsulenter.
Det har ikke gått bra i de forrige gjennomgangene. Anslagene har økt kraftig hver gang disse konsulentene har regnet på Celsios planer.
– Oslo kommune har aldri lagt skjul på at dette er et prosjekt med risiko. Men det er samtidig helt avgjørende for å oppnå kommunens klimamål, som et flertall i bystyret står bak, fremholder byrådslederen.
– Vi mener også at prosjektet er mer modent og bedre kvalitetssikret i 2024 enn 2022.
– Gambling med innbyggernes penger
Bare Frp. stemte imot bystyrets vedtak om Klemetsrud våren 2022 av partiene som i dag har seter i bystyret.
Gruppeleder Magnus Birkeland føler seg ikke trygg på at kostnadsrammen nå skal holde.
– Frp mener at byrådet nå gambler med innbyggernes penger. Vi frykter at fangstanlegget på Klemetsrud kommer til å bli enda mye dyrere enn det siste anslaget tilsier, sier han.
Da bystyret gjorde sitt første vedtak i 2022, skrev daværende byråd Victoria Marie Evensen (Ap) at Celsio var «trygge på» at de kunne bygge til en langt lavere kostnad enn totalrammen.
Evensen sa videre til E24 at det lå «en solid usikkerhetsmargin inne i den rammen».
I dag er Evensen direktør for bærekraft, kommunikasjon og rammevilkår i Celsio.
For Evensen i Celsio og Oslo kommune handler det nå i høst om å lobbe for at Ap-Sp-regjeringen skal støtte Klemetsrud med enda flere milliarder enn staten alt har lovet.
Ber staten si fra seg inntekter
Regjeringen er blant annet bedt om følgende:
- Å øke bidraget til byggingen av anlegget med 400 millioner kroner.
- Å flytte det siste året med lovet årlig driftsstøtte fra 2036 til 2039. Det vil gi Celsio over 350 millioner kroner mer i samlet driftsstøtte fra staten.
- Å si fra seg en mulig statlig milliardinntekt fra salg av såkalte biogene sertifikater til fordel for selskapet Celsio.
Et første svar på om staten er villig til å øke sin innsats i dette spillet kommer når statsbudsjettet legges frem mandag.
Det er et åpent spørsmål om staten har noe valg? Uten CO₂ fra Klemetsrud, kan det bli altfor lite å gjøre på det flunkende nye lagringsanlegget, til en byggekostnad av 8–9 milliarder kroner, som står og venter i Øygarden utenfor Bergen.