Oslokirken i endring

4 weeks ago 17



Publisert: 12.09.2024 23:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Kirken er i stadig endring. Statistisk sentralbyrå la nylig frem en kirkestatistikk som viser det mange var klar over: Færre går til gudstjeneste, særlig i Oslo.

Som mangeårig prest i hovedstaden er jeg selvsagt opptatt av kirkens fremtid i Oslo. Tiden er kommet for en drastisk omstilling. Omstillinger er som kjent alltid vanskelige og krevende, men av og til er de nødvendige.

På slutten av 1980-tallet var jeg med i en arbeidsgruppe som foreslo 25 kirkeområder i Oslo. Det var viktig å få frem et nært samarbeid med bydelene, som den gang telte 25. Nå er det 15.

I det flerkulturelle Oslo trenger bydelene kirken.

Men hva skal vi gjøre med de tomme kirkene? Rundt i Europa finner vi kirker som brukes til noe helt annet enn gudstjenester. Nedlagte kirker er blitt idrettshaller, herberger, restauranter, med mer.

Det er ønskelig at vi alle er åpne og ærlige når vi diskuterer kirkens fremtid i det flerkulturelle Oslo. Ingen vet i dag hva det vil si å være kirke i hovedstaden om ti år.

Knut Sand Bakken

Pensjonert osloprest

Read Entire Article