Oslo-skolen må spare 83 millioner neste år. Likevel sendes 95 lærere fra Bjerke videregående skole på tur til Milano.

2 weeks ago 10



Oslo-skolen må spare 83 millioner neste år. Likevel har 95 ansatte fra Bjerke videregående skole vært på tur til Italia denne uken.

I underkant av 100 lærere fra Bjerke videregående skole var i Milano mandag. Foto: Dan P. Neegaard / Aftenposten

Publisert: 05.11.2024 18:28

Kortversjonen

Mandag var rundt 100 ansatte ved Bjerke videregående skole i Oslo på fagseminar i Italia. De har besøkt en videregående skole rett utenfor Milano.

– Vi skal blant annet besøke en mulig samarbeidsskole i Italia. Målet med reisen er felles profesjonsutvikling knyttet til skolens satsingsområder med økt læring for elevene som hovedmål, sa rektor Margrethe Hammer i forkant av besøket.

Den totale utgiften for skolen er cirka 650.000 kroner, opplyser Hammer.

– Skolen har et nøkternt budsjett knyttet til studieturen. Turen har vært planlagt over en toårsperiode, og fokus har vært på å holde kostnadsnivået lavest mulig. Lærerne betaler en egenandel. Lærerne får ikke utbetalt diettpenger, legger hun til.

Bruker overskuddspenger

Byrådet varslet i september at Oslo må spare 2,3 milliarder de neste årene. Oslo-skolen må kutte 83 millioner neste år. Hammer sier at skolen har forståelse for at spørsmålene kommer.

– Vi bestilte turen i vår, og ville gjort andre vurderinger hvis vi på det tidspunktet hadde kjent til den økonomiske situasjonen til kommunen, sier Hammer.

Budsjett til personaltur ble vedtatt av driftsstyret i mars i år. I driftsstyret sitter politikere, foresatte, elever og ansatte som ser totalverdien av dette for Bjerke som skole, presiserer rektoren.

– Skolen har sunn økonomi, og har hatt et mindreforbruk de siste årene. En liten del av mindreforbruket brukes på denne turen, sier Hammer.

Noe av mindreforbruket skyldes at ledelsen har bidratt i undervisningen.

Bjerke videregående skole har en tilrettelagt opplæring. Ved samarbeidsskolen i Milano er disse elevene integrert i ordinære klasser.

– Vi ønsker å se på om vi kan lære noe av dette, og videreutvikle oss på dette feltet, sier rektoren.

Bjerke videregående skole i Groruddalen har rundt 800 elever og 100 ansatte. Skolen de besøker i Italia har en lignende pedagogisk profil, og samme fokusområder, og vil bli en fremtidig partnerskole for Bjerke vgs., hvor elevutveksling er en del av samarbeidet, opplyser rektoren. Foto: Dan P. Neegaard / Aftenposten

– Hva tenker du om å sende 95 personer tur-retur Italia med fly i et klimaperspektiv?

– Klimaperspektivet er alltid til stede, både i undervisning og aktiviteter utenfor skolen. Utover elevutveksling, gjennom Erasmus-samarbeidErasmus-samarbeidEU-programmet Erasmus+ støtter mobilitets- og samarbeidsprosjekter innenfor hele utdanningsløpet. Barnehager, skoler, kommuner og fylkeskommuner kan søke om midler til ulike prosjekter. Kilde: Utdanningsdirektoratet, er dette ikke vanlig praksis ved skolen. I dette tilfellet har vi lyktes med å drive profesjonsutvikling, etablert internasjonalt samarbeid og møtt læreplanens krav blant annet til å drive tverrfaglig utvikling.

Elever har innsamling til organisasjon

Utdanningsetaten i Oslo kommune har hjulpet Bjerke med å finne samarbeidsskole.

– Skolen i Italia er spesielt interessant, fordi at de jobber med utviklingen av programfag, på en måte som ligner vår skole, og som møter de nye kravene til profesjonen som læreplanen stiller. Dette er det svært få skoler i Norge som gjør. Vi er også spent på å høre hvordan de gjør det med utviklingshemmede elever, som i større grad er en integrert del av klassen i Italia, sier Hammer.

Mens lærerne var i Italia, hadde elevene på Bjerke innsamling til organisasjonen Right To Play. Pengene skal gå til Midtøsten.

Skjønner at det kan virke uheldig

Bent T. Nord er leder av driftsstyret. Han sier at et enstemmig styret sto bak vedtaket og støtter rektoren.

– Det var satt av en million kroner til turen. Sånn sett ble utgiftene lavere enn budsjettert. Vi mener at denne studieturen er en god investering for skolen. Skolen jobber for å få på plass et utvekslingsprogram for elevene med den italienske skolen, sier Nord.

Nils-Tore Mosvold Sagen er direktør for videregående skoler i Utdanningsetaten. Han sier at Bjerke har planlagt for et grundig og godt opplegg i Italia, som vil gi faglig løft og som vil styrke profesjonsfellesskapet ved skolen.

– Vi skjønner at det kan virke uheldig at en slik tur gjennomføres samtidig som kommuneøkonomien strammes inn. Turen ble kjøpt og planlagt før sommeren, og før den krevende økonomien til kommunen var kjent. Vurderingene av den typen initiativ vil selvfølgelig være annerledes fremover, sier Sagen.

Han understreker at turen er planlagt og gjennomføres på grunn av et mindreforbruk over tid ved skolen.

– Det settes ikke av midler på sentrale budsjetter til denne typen turer.

Read Entire Article