– Oslo­fjorden er ikke død

3 weeks ago 15



Fiskerne hevder den er full av fugl, sel og masse reker og hummer.

Torbjørnskjær Fyrlørdag 5. oktober kl. 10:07

Klokken er seks om morgenen og det er fortsatt mørkt. I ytre Oslofjord er det rolig stemning i båten på vei ut mot fiskeplassen. Vel framme drar de opp den første av 80 teiner som inneholder en hummer i god størrelse.

– Her kryr det av liv. Vi ser store kolonier av skarv, flere sel og masse reker, kreps, krabbe og hummer, sier Roar Bekkevik (60) som har vært yrkesfisker i over 40 år.

Han fisker fra båten Victhor og kan vise til en svært god start på årets hummerfiske:

– Det var en kanonstart. Vanligvis regner vi med at vi får en hummer på annenhver teine. Første dagen i hummerfisket på onsdag fikk vi 61 hummer på 80 teiner. I tillegg har vi kastet ut minst tretti hummer som er for små eller har rogn, forteller han.

 Fredrik Solstad/VGFoto: Fredrik Solstad/VG
 Fredrik Solstad/VGFoto: Fredrik Solstad/VG

Bekkevik avviser at hummerfisket er spesielt lukrativt sammenlignet med rekefisket han driver resten av året.

– Vi tjener ikke noe særlig mer på hummerfiske enn reker. Noen dager får vi mye hummer og andre dager færre. I snitt blir det ikke store forskjellen fra reker, sier han. Men det er en fin variasjon.

 Fredrik Solstad/VGFoto: Fredrik Solstad/VG
 Fredrik Solstad/VGFoto: Fredrik Solstad/VG

Fiskerne er kritiske til forslag om nullfiskeområder i fjorden.

– Det er noen som sier at vi skal ha nullfiskeområder. Da skal du ikke få fiske noen ting, ikke håv, ikke krepsefiske. Du skal ikke kunne sitte på brygga og fiske krabbe med barna. Mange bruker dette som rekreasjon, påpeker Bekkevik.

 Fredrik Solstad/VGFoto: Fredrik Solstad/VG

Tormod Heyerdal Nyquist (78), som også jobber på Victhor, driver med overvåkning av sjøfugl i området. Han forteller om et rikt dyreliv:

– Når jeg står på dekket en morgen og jobber, og så plutselig, mindre enn 100 meter fra båten, så kommer det opp fem makrellstørjer. De kommer opp som torpedoer. På samme måte har de også møtt spekkhoggere utenfor Hvaler. Det er et fantastisk skue, sier han.

Fiskerne erkjenner at det har blitt mindre fisk i fjorden, men mener årsakene er sammensatte og at yrkesfiskerne ikke kan ta skylden alene. De frykter at strengere reguleringer kan true levebrødet deres, spesielt hvis det innføres trålforbud i Ytre Hvaler nasjonalpark.

Read Entire Article