Orkaner skaper politiske bølger i USA. – «De» kan kontrollere været!

2 weeks ago 13



Orkanen Milton kan bli den verste på et århundre. Millioner forbereder seg på å rømme fra Florida. Elleville konspirasjonsteorier følger i kjølvannet av stormene.

Orkanen Helene forårsaket kolossale ødeleggelser og en flom av konspirasjonsteorier. Nå kommer det en ny orkan. Foto: Eduardo Munoz / Reuters / NTB

Publisert: 08.10.2024 12:50

Kortversjonen

Orkanen Milton er på vei mot et av Floridas mest sårbare og tettest befolkede områder. «Monsteret» i Mexicogulfen er blitt kategorisert som en kategori 5-orkan, det øverste nivået på skalaen.

Det ble tirsdag morgen meldt at den hadde svekket seg noe, til en kategori 4-orkan. Det betyr likevel ikke at faren er over. Det er fortsatt en svært sterk storm, og den kan komme til å styrke seg igjen før den onsdag kveld amerikansk tid ventes å treffe Floridas vestkyst.

Orkanen kan nemlig få ny energi ettersom den krysser den rekordvarme havoverflaten i Mexicogulfen.

Vindene går i retning Florida og det er lite landområder som kan komme i veien. Orkanen kan dermed bli så sterk som det er fysisk mulig, skriver avisen The Miami Herald. Den kan altså få det forskerne kaller maksimal potensiell intensitet (MPI).

Milton kan bli den verste orkanen som har truffet regionen på et århundre, skriver The Washington Post.

Det er likevel ikke sikkert. Stormen kan også svekke seg til en kategori 3-orkan før den treffer Florida. Det er det millioner av mennesker i Florida nå må håpe på.

  • Mandag kveld lå orkanen Miltons øye like utenfor kysten av Yucatan-halvøya i Mexico.

  • Tegningen viser den sannsynlige banen til orkanen Milton de neste dagene. Orkanen ventes å nå det tett befolkede Floria onsdag kveld amerikansk tid.

1 av 2Foto: CIRA/NOAA / Reuters / NTB

Det er alltid usikkert hvilken vei en orkan vil ta. Prognosene viser likevel at den er på vei mot Tampa Bay, et område der det bor 3 millioner mennesker. Evakueringen fra Florida kan bli den mest omfattende siden 2017, da delstaten ble truffet av orkanen Irma.

Mange har allerede fått ordre om å evakuere. Motorveiene er i ferd med å fylles opp, og det er køer ved bensinstasjonene.

Byen St. Petersburg ligger ved Tampa Bay, dit orkanen Milton er på vei. Idrettsarenaen Tropicana Field er blitt klargjort for å huse hjelpepersonell. Foto: Octavio Jones / Reuters / NTB

Orkan førte med seg politisk storm

Situasjonen er særlig ille fordi en annen storm, orkanen Helene, rammet nesten det samme området for mindre enn to uker siden.

Helene traff land som en kategori 4-orkan. Den førte med seg sterk vind og kolossale nedbørsmengder til seks delstater, fra Florida og hele veien opp mot Georgia og Nord-Carolina. Det resulterte i livsfarlig flom og jordskred mange steder, spesielt i Appalacia-fjellkjeden. Ødeleggelsene er kolossale. Over 200 mennesker har mistet livet.

Orkanen Helene førte til kolossale ødeleggelser i Nord-Carolina. Bildet viser et redningslag i en plastbåt på Swannanoa-elven. Foto: Travis Long / Reuters / NTB

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump har brukt katastrofen til å angripe president Joe Biden og visepresident og motkandidat Kamala Harris.

– Kamala brukte alle FEMA-pengene sine, milliarder av dollar, til husrom for illegale immigranter, sa Trump torsdag på et valgmøte i Michigan.

FEMA er det føderale organet som håndterer naturkatastrofer.

Påstanden er feil, slår The New York Times fast. Det er ikke brukt milliarder av dollar på å huse migranter, FEMA fikk ikke mindre penger, og ikke noe katastrofepenger er brukt til å huse migranter.

Trump hevder føderale myndigheter og demokratiske guvernører bevisst har unnlatt å hjelpe områder der det er mange republikanske velgere. Det finnes det ikke beviser for, og flere republikanske politikere har takket for hjelpen de har fått.

Han hevdet også at en republikansk guvernør ikke fikk tak i presidenten, til tross for at denne guvernøren, Brian Kemp i Georgia, har sagt det motsatte.

President Biden anklager Trump for løgn.

– Jeg bryr meg ikke om hva han sier om meg. Jeg bryr meg om hva han kommuniserer til mennesker som er i nød. Han antyder at vi ikke gjør alt som er mulig. Men det gjør vi, sa Biden søndag ifølge CNN.

FEMA har sett seg nødt til å opprette en nettside for å tilbakevise feilinformasjon.

Marjorie Taylor Greene er trofast tilhenger av Donald Trump. Foto: Megan Varner / Reuters / NTB

– De kan kontrollere været

Delvis drevet frem av Trumps påstander florerer det nå med konspirasjonsteorier. Noen hevder boligområder er blitt rasert bevisst, for å gjøre plass til gruver der man kan lete etter litium til elbiler. «De» kan styre været, hevdet den ytterliggående kongressrepresentanten Marjorie Taylor Greene. Trump-tilhengeren påstår at stormen bevisst ble rettet mot områder der republikanerne står sterkt.

Hun ble latterliggjort, men nekter å gi seg. Hun hevder «folk har skjønt at de blir løyet til og hater alle dere som forsøker å skjule det».

Nå dukker de samme konspirasjonsteoriene opp om orkanen Milton.

Nyhetsbyrået AP ser seg nødt til å sitere forskere på følgende: «Kontrollere orkaner, glem det».

Read Entire Article