Orkan-varselet til TV-meteorologen har gått viralt: – Folk takker meg for å «redde livene deres»

2 weeks ago 7



Han har rapportert om mange orkaner. Denne gangen tok meteorolog John Morales til tårene.

Publisert: 09.10.2024 08:29 | Oppdatert: 09.10.2024 09:24

Kortversjonen

Florida-meteorologen John Morales ble svært emosjonell da han tirsdag skulle snakke om orkanen Milton live på TV. Det er ventet at orkanen, som er blitt målt til styrke 5, vil treffe et tett befolket område i Florida onsdag kveld amerikansk tid.

– Det er en utrolig, utrolig, utrolig orkan, sier Morales. Idet han skal fortelle om trykkfallet som følger med orkanen, brister stemmen hans. Følelsene er i ferd med å ta overhånd.

– Jeg beklager, dette er bare forferdelig, sier han, før han klarer å samle seg og gi seerne mer informasjonen om faren som truer millioner av mennesker.

Klippet av meteorologveteranen fra NBC 6 South Florida har gått viralt på nettet. Han skal være den mest erfarne TV-meteorologen i det sørlige Florida og har rapportert om mange andre orkaner.

– Når han blir så alvorlig og så emosjonell, live på TV, så vekker det seernes oppmerksomhet, skriver CNNs medieanalytiker Brian Stelter på X, tidligere Twitter.

Senere la Morales selv ut en melding på X:

– Mange, mange mennesker har tatt kontakt og sagt at dersom de ikke hadde sett dette klippet, så ville de antagelig ikke forberedt seg. De har takket meg for «å redde livene deres»...det har vært ekstremt hjertevarmende.

Florida-ordfører: – Hvis du blir værende, dør du

Amerikanske myndigheter tar trusselen fra orkanen Milton svært alvorlig.

– Dette kan bli den verste stormen til å treffe Florida på over ti år, uttalte USAs president Joe Biden i en uttalelse tirsdag.

Knappe to uker etter at orkanen Helene herjet i deler av landet, er en ny orkan på vei mot fastlands-USA.

Denne nye orkanen – som altså har fått navnet Milton – er på vei mot Florida, og kan blant annet treffe storbyen Tampa. Allerede mandag beordret de lokale myndighetene evakuering av deler av byen.

– Jeg kan si dette uten å overdrive i det hele tatt: Hvis du velger å forbli i en av evakueringssonene, kommer du til å dø, uttalte Tampa-ordfører Jane Castor til CNN mandag.

Stormen Milton sett fra verdensrommet Orkanen Milton er på vei over Mexicogolfen

Kraftige kast

Orkanen, som tok seg kraftig opp utenfor Mexicos kyst mandag, hadde i går kveld norsk tid vind på om lag 160 knop i kastene – eller drøyt 82 meter pr. sekund.

Det forteller vakthavende meteorolog Rebecca Roggentin ved Meteorologisk institutt til Aftenposten. Onsdag morgen er vinden i orkanen på 72 meter pr. sekund.

– Når den treffer Florida, er det ventet at den vil ha mellom 100 og 140 knop i kastene, sier hun.

Det er omtrent 72 meter pr. sekund.

– Til sammenligning er de kraftigste vindkastene noensinne målt i Norge – på Juvvasshøe i 2011 – på 64,7 meter pr. sekund.

Det er ventet at Milton vil være en farlig stor orkanen når den når vestkysten av Florida onsdag kveld, skriver Natrional Hurricane Center i sin siste oppdatering.

Orkanen Milton beveger fra Mexicogolfen og i retning Florida. Foto: CIRA/NOAA / Reuters / NTB

220 døde i nylig orkan

Forrige uke ble det meldt at minst 220 personer hadde mistet livet etter at Helene traff det sørøstlige USA.

Orkanen har også ført til politisk storm. Presidentkandidat Donald Trump har anklaget president Joe Biden og visepresident Kamala Harris for dårlig krisehåndtering i forbindelse med orkanen.

Kamala Harris, som også forsøker å bli president, anklager på sin side Trump for å være «utrolig uansvarlig».

Read Entire Article