Ordførere fortviler: – Situasjonen er veldig alvorlig

2 hours ago 1



Kommune-Norge mangler penger:

Over hele landet forbereder ordførere seg på dramatiske kutt etter Senterpartilederens egne forslag til statsbudsjett. Fredag møter kommunene til krisemøte med regjeringen.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
STATSBUDSJETT: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) la frem statsbudsjettet på mandag. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Publisert 10.10.2024 18:09 Sist oppdatert 5 minutter siden

Statsbudsjettet for 2025 gjør at mange kommuner vil slite økonomisk, og må kutte i tilbudene sine. Blant disse er flere av hjemkommunene til ministerne.

Blant annet ser Stange kommune ut til å måtte stenge flere skoler, blant annet Trygve Slagsvold Vedum sin egen barneskole

Kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) har kalt inn KS til et krisemøte på fredag. 

 Truls Aagedal / TV 2
ALVORLIG: Styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, beskriver situasjonen som alvorlig. Foto: Truls Aagedal / TV 2

– Den økonomiske situasjonen er veldig alvorlig. Det oppleves som krise. Det er veldig mange fortvilte ordførere som ikke skjønner hvilket tilbud de skal fortsette å gi med den situasjonen vi er i, sier styreleder Gunn Marit Helgesen i kommuneorganisasjonen KS til NTB.

Les svaret fra kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) lenger nede i artikkelen.

Millioner i underskudd

I Harstad kommune styrer de nå mot et underskudd på 150 millioner kroner. Det er næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) sin egen kommune. 

– Jeg håper Stortinget og regjeringen ser utfordringen Kommune-Norge står i. Man må ha penger for å drive god velferd, sier ordfører Kari-Anne Opsal (Ap) til TV 2.

De har allerede sett på tiltak for hvordan de kan spare penger. Blant annet har de ansettelsesstopp i kommunen. I tillegg er det åpnet for at en barneskole og to ungdomsskoler kan legges ned. Opsal forteller at det kan bli enda mer dramatiske kutt i helse og omsorg. 

– Vi har fondspenger som vi kan møte det tunge året med, men de er brukt opp innen utkanten av neste år.

Artikkelen fortsetter under videoen.

– Det er krise

I Skien kommune spår ordfører Marius Aarvold (H) at det blir dramatisk det neste året. Blant ministerne er olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) fra kommunen.

– Vi har et merforbruk på rundt 150 millioner. Det er krise for kommuneøkonomien, sier Aarvold til TV 2.

Blant annet miljøterapeuter og spesialundervisning i skolen er goder som ikke er lovpålagte, og derfor kan stå i fare. 

I tillegg forklarer Aarvold at de kanskje også må kutte i aktivitører på sykehusene. Ifølge Store Norske Leksikon skal aktivitører blant annet aktivisere brukeren gjennom å tilrettelegge for aktiviteter som oppleves som meningsfulle og stimulerende.

Håper folk ser de stiller opp

I et skriftlig svar til TV 2 anerkjenner kommunal- og distriktsminister Erling Sande at det er krevende for mange kommuner og fylkeskommuner nå.

 Odd Arne Hartvigsen / TV 2
MINISTER: Erling Sande (Sp) er kommunal- og distriktsminister. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

Han forklarer at regjeringen har foreslått en økning i handlingsrommet til kommunene på 3,6 milliarder utover demografi og pensjonskostnader for 2025.

Han legger til at det er den største realveksten i handlingsrommet til kommunene i nyere tid. 

– Det løser ikke alle utfordringer, men jeg håper kommunene og innbyggerne ser at regjeringen stiller opp for dem i en krevende tid, avslutter Sande.

Read Entire Article