– Her er det fint, sa barna i den splitter nye Vik barnehage til lokalavisa under åpninga i august.
Barnehagen kostet nær 13 millioner kroner og har plass til 27 barn.
Seks måneder senere er ordfører i Sømna kommune, Gunder Strømberg (Tverrpolitisk liste) på besøk i den samme barnehagen.
– Det er perfekt plassering for en barnehage, syns jeg. Det ligger i skogkanten, det er stille rundt her, det er langt til trafikken, og den har et fint uteområdet, sier Strømberg.
Men allerede under åpninga i fjor sommer, hadde han en anelse om at gleden kunne bli kortvarig.
– Det skulle være en fin dag og en fest, men det var med blandede følelser. Jeg undret over hvor lenge vi skulle klare å beholde den.
Nå, etter seks måneder i bruk, står barnehagen i fare for å bli lagt ned.
Vik barnehage sto ferdig i august 2024. Nå kan den moderne barnehagen bli lagt ned.
Foto: Ole-Christian Olsen / NRKIngen andre plasser å kutte
Sømna kommune drives bra på de fleste områder, ifølge ordføreren. Men innenfor oppvekstsektoren bruker de mye mer penger per innbygger enn sammenlignbare kommuner.
Dette skyldes flere ting. Utgiftene til den private barnehagen i kommunen har økt. Samtidig har antall barn i de to kommunale barnehagene gått ned.
Per i dag er det 23 barn i Berg barnehage, som har en kapasitet på 42 barn. Vik barnehage har plass til 27 barn. Også der er det 23 barn.
– Vi får jo penger per barn vi har i barnehagene. Ferre barn, gir mindre inntekter. Mens utgiftene forblir de samme, fordi vi må beholde den bemanningen vi har, sier Gunder Strømberg.
Samtidig må også Sømna kommune ta ned utgiftene sine, på lik linje med mange andre kommuner. Ifølge ordføreren må de kutte rundt 15 millioner kroner.
– I årene som kommer blir vi mange flere eldre og mange færre barn. Det vil gå ut over økonomien, sier ordføreren.
Framskrivningene fra Statistisk sentralbyrå viser at antall barn i kommunen mest sannsynlig vil synke frem til 2050. Dermed blir behovet for barnehageplasser mindre.
– Da er spørsmålet om det er viktig for oss å ha to kommunale barnehager med noen og tjue barn i hver, når det er noen kilometer mellom dem, sier Strømberg.
Derfor har kommunedirektøren nå sendt en vurdering av skole- og barnehagestruktur ut på høring.
Her foreslås det blant annet å legge ned dagens to kommunale barnehager.
Ved å endre i både skole- og barnehagestrukturen kan kommunen spare inntil 3,45 millioner kroner årlig.
Frustrasjonen er stor blant foreldre som nettopp har tatt i bruk denne barnehagen.
Langt å reise
– Det er forferdelig at de vurderer å legge ned en barnehage som nettopp har åpnet. Spesielt med tanke på belastningen på ungene som har vært gjennom to flytteprosesser. I tillegg blir det ekstra utfordringer med bringing og henting, sier Line Kristiansen.
– Men det koster jo penger å beholde en barnehage?
– Ja, men man må jo se helheten i det. Hva er den egentlige besparelsen, når man ser på alle faktorene.
Dersom barnehagen blir lagt ned, må Signe Wågan Rørmark kjøre til nabobygda i kommunen. En omvei på rundt to mil tur-retur.
– Min mann er på sjøen og er borte halve året, så for meg er det vanskelig å få logistikken til å gå opp i utgangspunktet, sier hun.
Connie Anita Rønning tror kommunen gjør noe dumt, dersom de legger ned barnehagen.
– Det vil jo også koste penger å få barna inn på Berg skole og å gjøre barnehagen her om til noe annet. Jeg tror det er viktig å bevare barnehagene både på Berg og Vik. Dersom noen planlegger til kommunen, bør de ha et barnehagetilbud flere steder, sier Rønning.
Ordfører Gunder Strømberg forstår frustrasjonen godt.
Ida Dahle, Connie Anita Rønning, Line Kristiansen og Signe Wågan Rørmark er oppgitt over at kommunen vurderer å legge ned Vik barnehage.
Foto: Ole-Christian Olsen / NRK– Tok ikke hensyn til konsekvensene
– Jeg skjønner dem veldig godt og har full forståelse for at det her virker helt absurd. Men nå er det slik at vi er i den situasjonen at vi er nødt til å ta noen grep, sier Strømberg.
– Potensialet for innsparinger andre steder er så små. Hvis vi ikke er villige til å skjære ned, sånn som kommunedirektøren foreslår, så er nok sannsynligheten stor for at vi i løpet av et par år havner på Robek.
– Hvordan har dere havnet i denne situasjonen?
– Min påstand er at kommunestyret i sin tid vedtok å bygge ny barnehage uten å ta inn over seg realitetene når det gjelder barnetall og generell befolkningsutvikling, eller konsekvensene av vedtaket, sier Strømberg, som ikke var ordfører da barnehagen ble vedtatt bygd.
Kommunedirektøren skal nå vurdere innspillene i saken, og komme med sin anbefaling til formannskapsmøtet i kommunen 2. april. Deretter skal saken opp i kommunestyret 10. april.
Publisert 20.03.2025, kl. 06.22