Kritiserer 17. mai-tilbud: – Hvis alt er på salg, er ingenting på salg

4 hours ago 2



Hvis du er ute på shopping nå, ser du at 17. mai-varer i flere butikker er satt ned med nær halvparten – før 17. mai.

– Vi ser at en del sesongvarer kommer tidligere og tidligere i butikkene. Julevarer, påskevarer og særlig rundt Halloween. Men nå også 17. mai-varer.

Det sier Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet.

Et godt tilbud, vil mange tenke. Men hvorfor gjør de det?

– Butikkene må ha en førpris i 30 dager før de kan markedsføre det som et salg eller tilbud. 17. mai er bare én dag, og har en kortere oppkjøringsperiode. Så det er oppsiktsvekkende at de varene kommer på tilbud såpass tidlig.

– Hva tenker dere om det?

– Den største utfordringen med disse prisstrategiene er at det uthuler konseptet salg og tilbud. Det gjør det vanskelig for forbrukerne å vite om de gjør et godt kjøp eller ikke. Hvis alt er på salg, er ingenting på salg.

99 kroner for flagg på butikken Feel

99 kroner for et norsk flagg til 17. mai på Feel.

Foto: Kai Jæger Kristoffersen / NRK

150 kroner for et flagg

Inne på butikken Feel på City Nord i Bodø, er det halv pris på alle varer til nasjonaldagen.

Ett av produktene er et standard håndflagg til 99 kroner.

Med 50 prosent avslag blir prisen «bare» 49,50.

Kremmerhuset selger også håndflagg. Førprisen ligger på småpene 149 kroner, og tilbudsprisen er 89 kroner.

Til sammenligning kan du få et håndflagg på Coop Extra for 10 kroner, Obs for 14,90, 24,90 på Clas Ohlson, og hele åtte flagg for 99 kroner på Nille.

Thomas Iversen, seniorrådgiver i Forbrukerrådet på

Thomas Iversen, seniorrådgiver i Forbrukerrådet, sier at slike salg kan forvirre kundene på sikt.

Foto: Aurora Ytreberg Meløe / NRK

– Det er en grunn til at denne strategien vokser frem, og det må være fordi den fungerer på et eller annet nivå. At du trekker folk til butikkene og at de legger igjen mer penger, fordi man enten tror det er billigere, eller fordi man er redd for at butikken går tom.

– Hva tenker du om disse flaggene som koster 99 og 149 kroner før de blir satt ned? Er det en realistisk pris for et slikt produkt?

– Jeg har jo ikke så mye innsikt i hvor mye det koster å produsere et sånt flagg, men 50 kroner eller 100 kroner, det fremstår som altfor mye. Men det mest utfordrende her er at man gir inntrykk av at 50 kroner er en god deal, fordi det er halvparten av 100 kroner.

Koster langt mer enn ti kroner

Kremmerhuset, som selger ett av, om ikke det dyreste håndflagget i Norge, sier at det er normalt med sesongsalg både før og etter høytider.

– 17. mai skiller litt seg ut fordi det er en så kort periode. Når dagen er over, pakkes varene bort, og etterspørselen faller raskt. Derfor opplever vi at det er mer relevant å tilby kampanjer i forkant, slik at kundene får glede av produktene når de faktisk trengs.

Det sier markedssjef i butikkjeden, Gølin Tveito.

40 prosent avslag for medlemmer på 17. mai-varer på Kremmerhuset

40 prosent avslag på varer til nasjonaldagen på Kremmerhuset.

Foto: Kai Jæger Kristoffersen / NRK

– Dere har et håndflagg til 149 kroner, nedsatt til 89,40 med 40 prosent tilbud. Hvordan kan dere rettferdiggjøre en så høy pris, sammenlignet med andre kjeder som selger disse flaggene for så lavt som 10 kroner stykket?

– Vi ønsker ikke kommentere enkeltprodukter, men på generelt grunnlag opererer vi ikke med lokkepriser. Pris avhenger av kvalitet og materialvalg og vårt flagg koster langt mer enn 10 kr i produksjon.

– Forbrukerrådet mener at når varer nærmest «starter på tilbud» går det inflasjon i det, og folk har vanskelig for å skjønne hva som er et godt og dårlig tilbud. Hva tenker dere om det?

– Vi forstår bekymringen, og derfor er vi opptatt av å være tydelige og redelige i vår kommunikasjon. Et godt tilbud skal være reelt og forståelig for kunden. Vi følger gjeldende regler nøye og har interne rutiner for å sikre at prisavslag er korrekt dokumentert og formidlet.

Tilpasser seg etterspørselen

Kaja Myhra, markedsdirektør i Kid, sier at kampanjen deres før 17. mai handler om å møte kundenes behov.

Mange planlegger i god tid og ønsker å kjøpe pynt og tilbehør før feiringen. I likhet med flere andre aktører tilbyr vi derfor kampanjer som er tilpasset sesong og etterspørsel.

Hun sier at butikkjeden forholder seg til Forbrukertilsynets veileder, og følger kravet om at førpris skal være gjeldende i minst 30 dager.

– Vi opererer med samme priser og kampanjer i nettbutikken og i våre fysiske butikker, og har gode rutiner for å sikre at regelverket etterleves, sier hun og legger til:

– Ærlig og korrekt prisinformasjon er en viktig del av vår kundekommunikasjon, og det skal være enkelt for kundene å forstå både hva de betaler og hva de sparer.

NRK har tatt kontakt med butikkjeden Feel, som ikke har svart på våre spørsmål.

marthe hestenes håkonsen i virke

Marthe Hestenes Håkonsen, kommunikasjonsrådgiver i Virke.

Foto: Pressefoto / NRK

Virke: – Lovverket er tydelig

Hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen, Virke, sier at de ikke kommenterer enkeltsaker, men at det er viktig at regelverket etterleves.

– Lovverket er tydelig på at man alltid skal opplyse om førpris i sammenheng med tilbudskampanjer. Dette er en regel vi i hovedsak opplever at etterleves, sier kommunikasjonsrådgiver Marthe Hestenes Håkonsen.

Publisert 13.05.2025, kl. 05.50

Read Entire Article