Oppussing og endring i utleieenheter - hvilke regler gjelder?

1 month ago 20



Kan en utleier gjøre endringer i et husrom som leies ut? Ja, etter omstendighetene har utleier rett til det.

Hva kan en huseier foreta seg og ikke i arealer som leies ut? Foto: Shutterstock

Det er likevel grenser for hva leietaker må finne seg i. Vi skal se nærmere for hvilke regler som gjelder for endringer som utleier ønsker å gjennomføre.

Ved et leieforhold overtar leietaker husrommet og kan benytte dette etter formålet og under hensyntagen av at husrommet skal leveres tilbake i samme stand med unntak for alminnelig slit og elde.

Utleier kan imidlertid ha en interesse i å foreta endringer i husrommet og fellesarealer under leieforholdet, for eksempel ombyggings- eller oppussingstiltak.

Nevneverdig ulempe

Utgangspunktet er at utleier kan kreve å foreta endringer uten samtykke fra leietaker, men vilkåret er at slike arbeider kan utføres uten nevneverdig ulempe for leietaker og at forandringen ikke reduserer husrommets verdi for leietaker.

Ordinært vedlikehold som utleier har ansvar for vil normalt kunne utføres, og også være i leietakers interesse, men dersom det er tale om andre type arbeider som endrer husrommet på en gjennomgripende måte kan ikke dette utføres uten leietakers samtykke. Eksempler som er nevnt i rettspraksis og juridisk teori er fjerning av vegger, vinduer eller dører, og oppdeling og sammenslåing av rom.

– Hadde vi visst hva vi gikk til, hadde vi sannsynligvis ikke gjort dette

Abonnent

Ulempene for leietaker vil gjerne være selve utførelsen av arbeidet da det påvirker leietakers bosituasjon og begrepet «nevneverdig ulempe» tilsier at det ikke skal så mye til før leietakers samtykke er nødvendig. For eksempel må leietaker kunne motsette seg å fraflytte husrommet mens arbeidene pågår, men neppe at et av flere rom tas i bruk under arbeidet. Varigheten av arbeidet, og dermed ulempene, vil også måtte hensyntas.

Gard Erik Garlie er advokat og partner hos Advokatfirma Wigemyr & co. Han arbeider i hovedsak med eiendomsjus. I denne spalten tar han for seg praktiske og nyttige temaer innenfor dette feltet. Har du forslag til temaer? Send en mail til geg@wigemyr.no. Foto: Liv-Unni Tveitane

Redusert verdi

Når det gjelder vilkåret om at forandringen ikke må redusere husrommets verdi, så må resultatet av endringsarbeidet vurderes mot den bruk av husrommet som leietaker har rett til. Husrommet kan selvsagt ikke gjøres om til noe annet og ved vurderingen av verdien er det leietakers bruksverdi som er det avgjørende og ikke at standardhevingen gir en høyere leieverdi. Uten avtale kan derfor heller ikke utleier kreve økning av leien som følge av standardheving, likevel slik at ved en eventuell tilpasning til gjengs leie (som begge parter kan kreve) så kan man ikke se bort fra forandringer/standardheving som utleier har foretatt.

Brødrenes ekstremoppussing: Så lite moderne som mulig

Abonnent

Samtykke

For alle forandringer av husrommet som ligger utenfor det utleier kan foreta uten samtykke må samtykke innhentes. Leietaker kan sette vilkår for å godta forandringene, for eksempel at leien ikke skal økes, heller ikke ved eventuell tilpasning til gjengs leie.

Hvis ikke det gis samtykke må utleier eventuelt si opp leieavtalen dersom det er adgang til det.

Selv for forandringer i husrommet som leietaker må akseptere må utleier sende varsel. Dersom utleier ikke gjør det og setter i gang endringsarbeider vil det innebære et mislighold av leieavtalen.

Read Entire Article