Oppsummert i fem punkter: Dette betyr Oslo-budsjettet for deg

1 month ago 26



Oslos boligeiere får et lite kutt i eiendomsskatten, men avgiftene på vann går kraftig opp neste år. Se hvilke endringer som påvirker deg.

Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) la i dag frem Oslo-budsjettet. På vei ut døren bak til høyre er finansbyråd Hallstein Bjercke (V). Foto: Thomas Fure, NTB

Publisert: 25.09.2024 17:04

Kortversjonen

Oslo-budsjettet for 2025 ble lagt frem onsdag formiddag. På forhånd hadde byrådet varslet store innstramminger.

De siste månedene har finansbyråd Hallstein Bjercke (V) og byrådsleder Eirik Lae Solberg) H) gjort det klart at kommunen er nødt til å kutte i utgiftene. Nærmere bestemt er planen å kutte 2,3 milliarder kroner i årlige utgifter innen 2028.

Her er fem punkter som oppsummerer konsekvensene for din økonomi.

1. Eiendomsskatt – beskjedent kutt

Byrådet reduserer eiendomsskatten med 80 millioner. Det beskriver de selv som et ganske beskjedent kutt. Det betyr at det får inn 650 millioner kroner fra eiendomsskatten.

Man betaler ikke betaler skatt på boliger verdt under 6,7 millioner kroner. Byrådet kutter skattesatsen fra 2,8 til 2,5 promille.

For en bolig til en markedsverdi på 8 millioner, betaler du nå 2520 kroner i eiendomsskatt. Med reduksjonen i eiendomsskatten for neste år, vil du betale 2250 kroner. Det vil si 270 kroner spart.

2. Kommunale avgifter øker

Oslo har landets høyeste nivå på kommunale avgifter. Neste år øker avgiftene enda mer.

Byrådet øker vanngebyret med 30 prosent og avløpsgebyret med 6 prosent. Samlet er økningen i vann- og avløpsgebyret på 18 prosent.

For en bolig på 120 kvadratmeter økes det med 1877 kr fra 10.574 til 12.451 kroner (inkl. mva.).

De 18 prosentene er imidlertid ikke medregnet de siste overskridelsene. Til Aftenposten bekrefter finansråd Hallstein Bjercke (V) at gebyret derfor blir mer enn 18 prosent. Hvor mye høyere det blir, kan han foreløpig ikke si.

Renovasjonsavgiften økes også – med 3,4 prosent for en gjennomsnittsinnbygger.

Grafikken nedenfor sammenligner tre kommunale gebyrer med nivået i andre storbyer, og viser tydelig at gebyrene er høyere i Oslo.

Økningen i kommunale gebyrer har variert fra år til år. Grafikken nedenfor viser at økningen var på 1,3 prosent i 2021 og 17,7 prosent i 2023.

3. Kollektivpriser – fortsatt redusert pris på månedskort

Byrådet foreslår å øke bevilgningen med 53 millioner årlig for å holde kollektivprisene nede. Dette er for å kunne videreføre de lavere billettprisene de innførte 1. september.

Da ble prisen satt ned med 150 kroner.

Dermed videreføres redusert pris på månedskortet, Reis-rabatt og redusert pris på barnebilletter.

Byrådet har lovet å senke månedskortprisen helt ned til 499 kroner i løpet av valgperioden. Når neste kutt kommer, er uklart.

4. Tannlegehjelp for unge voksne kuttes

Byrådet kutter 37 millioner kroner i tannlegehjelp til unge voksne.

Ordningen der 21–24 åringene i Oslo får subsidiert tilbudet de har hos private tannleger avvikles med umiddelbar virkning.

De som allerede har time eller allerede er i behandling, får fullføre dette, sier helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H) til NTB.

5. Fritidskort til barn og unge

Byrådet setter av 25 millioner kroner til neste år for å innføre et fritidskort for barn og unge. Dette skal trappes opp til 50 millioner kroner i 2026, 75 millioner i 2027 og 100 millioner kroner i 2028.

Kortet skal kunne brukes til å betale for fritidsaktiviteter for barn og unge mellom seks og 19 år. Forslaget ligger ute på høring. Her foreslår byrådet at ordningen skal være byomfattende, men at den bør prioritere familier med størst behov. «Det vil si lavinntektsfamilier og et bredere lag av familier som kan ha problemer med å dekke utgifter til fritidsaktiviteter», heter det.

Byrådsavdelingen for sosiale tjenester bekrefter at byrådets mål er å starte utrullingen av fritidskortet i løpet av neste år.

Read Entire Article