Opplysninger til VG: Jan Helge Andersen får ny rettssak

1 month ago 17



Gulating lagmannsrett har bestemt at Jan Helge Andersen får prøvd Baneheia-saken på nytt.

 TORE KRISTIANSENDØMT: Jan Helge Andersen ble dømt til to års fengsel i Sør-Rogaland tingrett. Dommen er ikke rettskraftig. Foto: Foto: TORE KRISTIANSEN
onsdag 4. september kl. 14:28

Det får VG opplyst.

Jan Helge Andersen anket dommen på to års fengsel fra Sør-Rogaland tingrett. Gulating lagmannsrett har nå bestemt at skyldspørsmålet skal vurderes på nytt.

I tillegg anket Andersen de sivilrettslige kravene som han ble idømt i tingretten. Denne delen av saken skal også prøves på nytt.

– Vi tar det til etterretning og har for øvrig ikke noen kommentar, sier Andersens forsvarer, advokat Svein Holden, til VG.

Sør-Rogaland tingrett mener Jan Helge Andersen var alene om å begå drapene på Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) i Baneheia i 2000.

– Det er ikke uventet at de vil behandle anken, og man respekterer det. Samtidig er det klart at en ny runde jo medfører en ekstra belastning for foreldrene, sier bistandsadvokat for de etterlatte, Håkon Brækhus, til VG.

Andersen ble i retten spurt om han anker saken. Han valgte å ta betenkningstid, men valgte senere å anke.

Bilde av ForsvarerForsvarer

Advokat Svein Holden

– Rystet Kristiansand og Norge

Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) ble voldtatt og drept i Baneheia 19. mai 2000. Andersen ble den gang dømt for å ha drept Sørstrønen, men frifunnet for drapet på Sløgedal Paulsen.

Etter at Viggo Kristiansen i 2022 ble frifunnet for drapene i Baneheia, ble det igangsatt en ny etterforskning. Andersen ble da tiltalt for også å ha drept 10-åringen.

Dommer Carlsen betegner drapene på de to jentene som kyniske og kalkulerte:

– De seksuelle overgrepene og drapene i Baneheia berørte ikke bare de etterlatte familiene. Forbrytelsene rystet både byen Kristiansand og nasjonen Norge. At to små jenter ble voldtatt og deretter drept på en hjem fra en badetur i nærområdet i Kristiansand, var - og er - vanskelig å ta inn over seg og forstå.

Etter dommen i tingretten sa statsadvokat Andreas Schei ved Oslo statsadvokatembeter at dommen på to års fengsel var riktig.

– Og den er grundig og godt begrunnet, uttalte Schei da rettsmøtet var over.

VG har vært i kontakt med statsadvokaten onsdag.

– Da blir det en ny runde i retten og denne gangen i lagmannsretten. Utover det har jeg ingen øvrige kommentarer, sier Schei til VG.

Read Entire Article