Opplysninger til NRK: Ap-maktkamp inn i energikrisen

2 weeks ago 11


SmartNSM - Automatic
Business.no+



Det er full splid internt i Arbeiderpartiet om veien videre i dramaet som nå utspiller seg i regjeringen.

NRK har over tid snakket med en rekke sentrale Ap-kilder som gir Støre full støtte, men også med kilder som lenge har ment partiet bør gå til valg med en ny leder.

Nå kan NRK fortelle at det uavklarte lederspørsmålet i Ap med full tyngde har slått inn i de interne diskusjonene om krisen i regjeringen.

Enkelte sier rett ut at Støre utnytter krisen til å styrke sin egen stilling og for å sikre gjenvalg som partileder på landsmøtet til våren:

Ved å konfrontere Sp direkte – og muligens indirekte presse partiet ut av regjering – kan han få revitalisert Ap og regjeringen, blant annet ved å utnevne åtte nye statsråder.

985N_yBea9g

PRESS: Statsminister Jonas Gahr Støre er under press, både fra regjeringspartner Senterpartiet og krefter i eget parti.

Foto: NTB

Andre kilder mener dette er oppspinn fra Støres interne kritikere som prøver å utnytte situasjonen til å øke presset mot partilederen. De viser til at Støre gjentatte ganger har sagt at han ønsker at Sp skal fortsette i regjering.

Støre ble på en pressekonferanse sist fredag konfrontert med påstandene om at han utnytter situasjonen for å styrke sin egen posisjon. Han avviste anklagene bestemt og beskrev dem som fullstendig fremmede.

At Støre 18. desember i fjor varslet Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum om at han ville innføre de omstridte direktivene, blir av Støres kritikere beskrevet som et maktgrep som ikke var godt nok forankret i partiets organer.

Splittet ledelse

NRK kjenner til at splittelsen går rett gjennom Aps toppledelse.

Avtroppende partisekretær Kjersti Stenseng og nestleder Tonje Brenna er skeptiske til å sette hardt mot hardt og muligens bidra til at regjeringssamarbeidet bryter sammen på denne saken.

Den andre nestlederen, Jan Christian Vestre, og Støre selv, mener spørsmålet i seg selv er så viktig at de ikke vil fire overfor Sp.

Også TV 2 og DN har tidligere beskrevet denne splittelsen.

Men Tonje Brenna sier følgende til Aftenposten i kveld:

– Hele partiet står sammen om at de tre direktivene er riktig å innføre og at EØS-avtalen er viktig for Norge. Både Jonas og jeg har vært helt enige om at det beste er å finne en løsning som gjør at Sp blir i regjering. Det er også hele partiledelsen enige om, skriver hun.

Arbeiderpartiet (Ap) har sentralstyremøte

SPLITTET: Arbeiderpartiets ledelse samlet under sentralstyremøtet for en uke siden. Nestlederne Jan Christian Vestre og Tonje Brenna, partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng.

Foto: Ole Berg-Rusten / Ole Berg-Rusten / NTB

Støtten til Støres linje er betydelig større i partiets stortingsgruppe enn i sentralstyret, får NRK bekreftet fra flere kilder.

Og i Ap er sentralstyret tradisjonelt et mektigere og viktigere organ enn stortingsgruppen. I kveld ble det klart at sentralstyret møtes til ekstraordinært, digitalt møte i morgen klokken 9. Der kan det komme viktige avklaringer om regjeringsspørsmålet.

Allerede søndag kveld fikk Støre klar beskjed fra sitt eget sentralstyre om å gå i forhandlinger med Sp for å unngå at partiet bryter ut av regjeringen, slik NRK tidligere har omtalt.

Støre skal fra et stort flertall i sentralstyret ha fått en klar melding om å unngå at regjeringen bryter sammen.

Den klare tilbakemeldingen kom etter at Støre sist fredag tydeliggjorde hvor viktig det var for ham å få innført de tre direktivene. NRK kjenner til at flere partitopper forventet en mye mer forsonlig linje overfor Sp.

Overraskelse i Sp

Også i Sp ble mange overrasket over Støres harde linje. Flere sentrale Sp-kilder mener Støres pressekonferanse bidro til å skjerpe frontene, snarere enn å dempe spenningen.

Mange av dem i Ap som advarer mot å bryte samarbeidet med Sp nå, har tidligere vært åpne for å gå inn i valgkampen med en ren Ap-regjering. Argumentet har vært at dersom Støre går av som statsminister, må en ny regjering utnevnes. Det ville i så fall ha gitt en åpning for å regjere uten Sp.

NRK har flere ganger tidligere omtalt at samarbeidet med Sp har vært upopulært i deler av Ap.

Men flere av de Sp-kritiske Ap-kildene mener spørsmål knyttet til EUs energimarked, er en meget uheldig sak å bryte samarbeidet på. De frykter en valgkamp med Sp i fri dressur, og velgerlekkasjer fra Ap flere steder i landet.

_bGL3VmvFPQ

USIKKERT: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på Stortinget i dag. Det er fremdeles uklart om partiet fortsetter i regjering.

Foto: NTB

På selve saken fremholdt Støre selv i dag at han fikk stor støtte i gruppemøtet på Stortinget for å innføre de tre direktivene. Det var samtidig stor støtte til å finne en løsning med Sp.

Selve konflikten mellom Ap og Sp i regjering om energipolitikken fremstår etter dagens møtevirksomhet fastlåst.

Begge parter sier de ønsker videre samtaler, men står samtidig tilsynelatende steilt på sine standpunkter: Ap mener direktivene må innføres, mens Sp vil ha dem av regjeringens bord.

Publisert 29.01.2025, kl. 19.48

Read Entire Article

Live Support is offline. Click Here to leave a message