– Omfattende bruk av konspirasjonsteorier

3 hours ago 8



Asbjørn Dyrendal har blant annet gitt ut en rekke bøker om konspirasjonsteorier. NTNU professoren er helt tydelig på at Donald Trump driver med konspirasjonsteorier i valgkampen.

 Leslie Tangen / TV 2
BEVIST: NTNU-professor Asbjørn Dyrendal sier Trump bevist går etter de som er motakelige for hans retorikk. Foto: Leslie Tangen / TV 2

– Donald Trump driver med konspirasjonsteorier. Veldig mye av valgkampen er infiltrert av konspirasjonsfolk. 

– Det som går på utgrupper i samfunnet, som har en funksjon ved konspirasjonsteorier. Det handler om fæle ting, som sammensvergelser gjør, 

– Noe av funksjonen er å legge skylden på noen, og legge skylden på noen andre, det er å lage fiendebilder, og drive skremselspropaganda på ulike måter, og det er en viktig funksjon ved konspirasjonsteorier i politisk sammenheng.

Hva er Trumps motivasjon for å spre konspirasjonsteorier?

– Det Trump som regel gjør med konspirasjonsteorier er i veldig liten grad å fortelle helhetlig og utfyllende. Det er han i det hele tatt veldig dårlig til, også når det er konspirasjonsteoriene. Det er mer å hinte til typer referanser. Det er å formidle biter av dem, til dem som allerede er tilbøyelig til å tro på den typen ting.

Dette er en konspirasjonsteori

Dyrendal er professor ved Institutt for filosofi og religionsvitenskap på NTNU i Trondheim. 

 Leslie Tangen / TV 2
JUKSER MED DETALJER: Konspirasjonsteorier er preget av faktafeil og logisk svikt, sier NTNU-professor Asbjørn Dyrendal. Foto: Leslie Tangen / TV 2

Dyrendal har også tatt doktorgrad på en avhandling om amerikanske evangelikale og satanismepanikk. 

Først og fremst har professoren forsket på satanisme og apokalyptisk tenkning. 

De siste årene har han blant annet holdt en rekke foredrag og undervist om konspirasjonskultur og teorier.

Definisjonen på en konspirasjonsteori

– Det vi vanligvis mener med konspirasjonsteori. Det er en fortelling om at noe fælt skyldes en gruppe som har sammensverget seg, fortellingen er i tillegg være preget av faktafeil og logisk svikt. 

– De spiser kjæledyrene våre

Det finnes en rekke uttalelser fra Donald Trump som har stjålet overskriftene i lang tid. 

En av de som har vakt mest oppmerksomhet var under TV-debatten mellom Donald Trump Kamala Harris i september.

 ANNA MONEYMAKER/ AFP
FIKK OPPMERSOMHET: Trump stjal overskriftene da han hevdet at innvandrere spiser kjæledyrene til amerikanere. Foto: ANNA MONEYMAKER/ AFP

Under debatten sa den tidligere presidenten følgende om innvandrere fra Haiti i Springfield.

– I Springfield spiser de hunder. De spiser katter. De spiser kjæledyrene til folkene som bor der. Dette er det som skjer med landet vårt!, sa Trump under debatten.

NTNU professoren er klar på hvorfor Trump kommer med disse uttalelsene.

– Det for å få folk sinte og engstelige, det vil si du truer med at de sammensverger seg, at dette er en fæl gruppe som er ute etter å ødelegge alt som er bra. 

– Det mobiliserer folk til å slåss imot, og det gjør noe annet også. Det får folk til å tenke dårligere, angst og sinne er ting som henger sammen som kan mobilisere frykt mot grupper, og kan mobilisere til handling mot grupper samtidig hvis du er sinna.

– De blir engstelige og dårlige til å tenke. Stiller ikke spørsmål om dette henger på greip. Den logiske tenkningen om bevisene forsvinner. 

– Han sår også tvil om valget og om hvordan demokrati fungerer. Det undergraver tilliten til valgprosesser, som gjør at det er mer legitimt og å bli leder på annet vis enn å bli valgt direkte for eksempel.

Alle Googler, konspirasjonsteori 

På nett i disse dager er ordet konspirasjonsteori et av de mest søkte ordene.

 Google
SØKERORD: Konspirasjonsteori er akkurat nå et av de mest søkte ordene i Norge. Foto: Google

NTNU professoren trekker også frem Putins Russland i forbindelse med bruken av konspirasjonsteorier.

– Noen konspirasjonsteorier blir spredd som del av desinformasjonskampanjer. For eksempel, så er det nokså vanlig i russisk propaganda at man bruker konspirasjonsteorier både internt i Russland, men også eksternt ut mot andre. 

 ALEXANDER NEMENOV/ AFP
EGEN SANNHET: Putin bruker også bevist konspirasjonsteorier, sier NTNU-professor Asbjørn Dyrenda. Foto: ALEXANDER NEMENOV/ AFP

– Som regel prøver man da å bruke forestillinger og fortellinger som allerede eksisterer i den gruppa man retter seg mot, fordi det er mye enklere å bare forsterke. Fortellinger, som eksisterer for få dem til å bli tatt på alvor.

Norske konspirasjonsteorier

Dyrendal sier at det også finnes en rekke norske eksempler på konspirasjonsteorier. Den nyeste og klareste er i forbindelse med pandemien.

– Det finnes veldig mange konspirasjonsteorier som er i omløp i Norge. Det er en lokalisering av globale konspirasjonsteorier. 

– Under Covid så får vi konspirasjonsteorier om Folkehelseinstituttet, om hvordan de er en del av en global sammensvergelse mot folkehelse og demokrati, at de sprer skadelig vaksiner og den typen ting. 

– I tillegg har du for eksempel etableringen av flyplassen på Gardermoen i sin tid. Der kom det en rekke konspirasjonsteorier. 

– Vi har også i lengre tid hatt konspirasjonsteorier om hvor den norske ulvestammen egentlig kommer fra og så videre.

– Leter etter autoritære ledere

Neste uke er det presidentvalg i USA. 

Dyrendal deler sin bekymring for hva som kan skje i land, og blant grupper som blir utsatt for, og er mottakelige for konspirasjonsteorier.

– Konspirasjonsteorier gjør oss mindre tilbøyelig til å tenke klart. Det gir oss mer tilbøyelig til å ville la noen andre få lov til å ta beslutninger for oss. Det vil si at det henger sammen med lavere grad av tilslutning til demokrati og åpenhet, og mer leting etter autoritære ledere. 

 Leslie Tangen / TV 2
MOBILISERENDE: Med sin retorikk mobiliserer Trump til kamp, sier NTNU-professor Asbjørn Dyrendal. Foto: Leslie Tangen / TV 2

– Konspirasjonsteorier er forbundet med lavere demokratiske innstillinger også når det gjelder virkemidler. 

– Man er villig til å gripe til vold knyttet til for eksempel lavere tro på vitenskap og forskning, og deriblant da altså sånn lavere tro på vanlig medisin, inkludert vaksiner, man tror det kan bidra til økt spredning av smittsomme sykdommer.

Hvis vi ser på dagens verdensledere og de som ønsker å bli ledere, er du  bekymret med tanken på bruken av konspirasjonsteorier?

– Ja, fordi det kan virke mobiliserende. Det virker dehumaniserende og det øker støtten til voldsbruk mot de gruppene man dehumaniserer.

Read Entire Article