Oljeleting betyr lite for velferden vår

1 week ago 15



I august aksjonerte Extinction Rebellion mot Equinors prosessanlegg for gass og lettolje i Tysvær. Foto: Jan Kaare Ness, NTB

Oljebransjen har skapt et bilde av oljeleting som ikke stemmer. Det trengs mer edruelighet i debatten.

Publisert: 26.09.2024 22:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Oljebransjens organisasjon Offshore Norge har over mange år sagt at nytt leteareal er avgjørende for den norske velferden. Men stemmer det? Er tilbudet av sykehus, barnehager og annen velferd virkelig avhengig av nye funn?

Norsk klimastiftelse ønsket å finne ut av dette og fikk anerkjente økonomer til å gjøre en vurdering.

Beskjeden effekt

SSB-forsker Ådne Cappelen, NMBU-professor Knut Einar Rosendahl og stipendiat Emil Karlsen har skrevet et notat der konkluderer de slik: Leting etter mer olje og gass vil ha en beskjeden effekt på fremtidig velferd.

Forskjellen på å lete og la være utgjør mindre enn ett års vekst i offentlig pengebruk. Dette kan illustreres ved at det velferdsnivået vi kan få i 2049 med leting, er et nivå vi kan få i 2050 uten leting.

Anne Karin Sæther

Forsker og prosjektleder ved Norsk klimastiftelse. Hun har også skrevet boken «De beste intensjoner - Oljelandet i klimakampen».

Forskernes konklusjon er blitt kalt en «brannfakkel i oljelandet».

Inntekter til Oljefondet

Den viktigste årsaken til at leting har beskjeden betydning for velferden i Norge fremover, er at olje- og gassinntektene går inn i Oljefondet, ikke direkte inn i statsbudsjettet.

Forskerne sier at vi vil få en vekst i velferden uansett om vi leter eller ikke

Hvert år kan den norske staten ifølge handlingsregelen bruke realavkastningen av fondet – beregnet til rundt 3 prosent – til å styrke inntektssiden i statsbudsjettet. Fremtidige oljepenger fra nye funn vil utgjøre en svært liten andel av pengene som går inn i statsbudsjettet.
Fondet er allerede veldig stort og vil vokse videre. Forskerne sier at vi vil få en vekst i velferden uansett om vi leter eller ikke.

Annen næring kan blomstre

Leting er først og fremst viktig for oljebransjen og de bedriftene som kun leverer til oljebransjen. Det vil naturligvis få konsekvenser på kort sikt i deler av landet om det ikke gjøres funn som kan gi oppdrag for leverandørindustrien. Kanskje politikerne må inn med omstillingstiltak der.

Samtidig vil redusert aktivitet på sokkelen – ifølge forskerne – ha en positiv effekt på konkurranseutsatte bedrifter på land.

Oljebransjen binder opp arbeidskraft, kompetanse og investeringsvilje

I dag står oljevirksomheten i veien for mye grønn omstilling. Oljebransjen binder opp arbeidskraft, kompetanse og investeringsvilje. Med mindre leting kan en del av disse ressursene frigjøres og brukes på mer fremtidsrettede satsninger.

Det vil bidra til å dempe effektene på velferden som en letestans vil ha. Den relativt beskjedne effekten av letestans blir enda mindre.

All olje forurenser

I debatten om leting er klimaet uansett det viktigste. Verden har allerede funnet mer olje og gass enn det vi kan brenne hvis vi skal klare klimamålene.

All olje og gass forurenser når den brennes – uansett hvor den kommer fra.

Det stemmer at mange norske felt har mindre utslipp under utvinning enn det globale snittet. Det er også lavere utslipp fra rørtransport fra Norge enn transport av sammenpresset flytende gass (LNG) på skip.

Men de virkelig store utslippene kommer fra bruken: Når du kjører en fossilbil på motorveien, forurenser den akkurat like mye om bensinen stammer fra Nigeria, Irak eller Norge.

Letestans bra for klimaet

Det siste tiåret har det pågått en rapportkrig om klimaeffekten av norsk olje og gass. Noen – som Rystad Energy og Wood Mackenzie – mener de globale utslippene vil gå opp hvis det kuttes i norsk olje- og gasseksport. Andre – som Statistisk sentralbyrå og Vista analyse – mener utslippene vil gå ned.

Nylig kom økonomene Bård Harstad og Katinka Holtsmark med en studie der de viser at norsk gass kan erstatte skitnere alternativer på kort sikt, men at den norske gassen vil kunne ødelegge for større bruk av renere alternativer på lang sikt.

Oljebransjen – og en del politikere – burde slutte å fremstille norsk olje og gass som klimavennlig. All olje og gass er klimaskadelig i større eller mindre grad. De burde også slutte å si at leting etter mer olje og gass er viktig for velferden vår. Det ville ha bidratt til en mer edruelig debatt om oljeleting.

Read Entire Article