Økt fare fra Putins spioner

20 hours ago 3



Russisk militær etterretning forsøker å skape kaos i vestlige land. Det skjer både gjennom sabotasjeaksjoner og politiske påvirkningskampanjer. I Norge må vi ta trusselbildet på det største alvor.

 NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / NTBVladimir Putin på Den røde plass i Moskva i forbindelse med militærparaden på Seiersdagen 9. mai i år. Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / NTB
mandag 21. oktober kl. 13:07

Lederen for den britiske etterretningsorganisasjonen MI5, Ken McCallum, ga i forrige uke en offentlig oppdatering på trusselbildet.

Han advarte blant annet om en sterk økning i GRUs (den russiske militære etterretningstjenestens) operasjoner.

– Særlig GRU er på et vedvarende oppdrag for å generere kaos på britiske og europeiske gater. Vi har sett brannstiftelse, sabotasje med mer. Farlige handlinger utføres med økende hensynsløshet, sa McCallum.

 Yui Mok / AP / NTBGeneraldirektør i MI5, Ken McCallum, orienterte om trusselbildet i en tale i London 8. oktober 2024. Foto: Yui Mok / AP / NTB

Vladimir Putins regime ønsker å svekke vestlige lands støtte til Ukraina. Et mer langsiktig mål er å så splittelse mellom vestlige land og skape mistillit til politiske ledere og interne konflikter i demokratiene.

Land som Russland og Kina utfordrer verdensordenen, og de organisasjoner, regler og konvensjoner som ble etablert i årene etter andre verdenskrig.

I september aksjonerte den amerikanske regjeringen mot organisasjoner og representanter for Vladimir Putins regime som de anklaget for å drive en omfattende kampanje for å blande seg inn i presidentvalget.

Blant annet ble den russiske statskringkastingen RT anklaget for å ha betalt et firma i Tennessee ti millioner dollar for å spre et fordekt budskap fra Kreml til et amerikansk publikum.

 Roar HagenTegning: Roar Hagen

Justisminister Merrick Garland sa at Moskva vil sikre «et ønsket utfall» av presidentvalget.

Han sier det ikke rett ut, men det er ingen grunn til å tvile på at Putin ønsker Donald Trump tilbake som president.

RT er ikke lenger bare en propagandakanal for Putin. Medieselskapet brukes også til å fremme skjulte russiske påvirkningskampanjer, ifølge Det hvite hus' talsperson for nasjonal sikkerhet, John Kirby.

750 russiske diplomater er blitt utvist fra Europa etter fullskalainvasjonen av Ukraina, og at de aller fleste av disse var spioner, ifølge MI5.

Bortfallet av agenter har gjort at cyberoperasjoner mot vestlige land er blitt enda viktigere for det russiske regimet.

Samtidig mener britisk etterretning at Russland i stadig større grad bruker stedfortredere i sine operasjoner. Det handler både om private operatører og kriminelle i vestlige land.

 Pablo Martinez Monsivais / AP / NTBDonald Trump og Vladimir Putin på toppmøtet i Helsingfors 16. juli 2018. Amerikanske myndigheter mener Russland forsøker å påvirke utfallet av årets presidentvalg. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB

På samme måte som Russland bruker også Iran, ifølge MI5, i økende grad kriminelle som stedfortredere. De lokkes av penger for å utføre ulovlige handlinger.

Den norske etterretningstjenesten skriver i årsrapporten for 2024 at Russlands strategi anser hele samfunnet som et legitimt mål, også før en eventuell militær konflikt.

E-tjenesten nevner blant annet politisk påvirkning, cyberoperasjoner, sabotasje og brudd i energiforsyningen.

Russisk spionasje må møtes med økt årvåkenhet og internasjonalt etterretningssamarbeid.

Det er nødvendig med å styrke sikkerheten ved kritisk viktig infrastruktur.

For Norge er skjerpet sikkerhet på land og norsk sokkel viktig av nasjonale hensyn. Men også fordi Norge er svært viktig for Europas energisikkerhet.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. Lederartiklene legger ikke føringer for vår nyhetsdekning.

Read Entire Article