Økt aldersgrense for sosiale medier er lite verdt dersom den ikke kan håndheves

1 month ago 18



AFTENBLADET MENER: Regjeringen vil innføre 15-årsgrense i sosiale medier. Men det er fremdeles mange ubesvarte spørsmål.

Regjeringen vil ikke at barn under 15 år skal bruke sosiale medier. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

«Barn skal beskyttes fra skadelig innhold på sosiale medier. Dette er store techgiganter satt opp mot små barnehjerner. Vi vet at dette er en innsats i motbakke, for her er det sterke krefter, men det er samtidig der politikken trengs», sa statsminister Jonas Gahr Støre til VG.

Sammen med barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) dro han denne uken til en gruppe engasjerte foreldre i Stavanger som har kjempet for strengere regler for barna sine på nett.

De to kunne fortelle at regjeringen nå foreslår å endre loven for å innføre en absolutt aldersgrense på 15 år, og lover at de kommer til å håndheve den mye strengere enn det som skjer i dag.

Men det er ikke så enkelt som det. Kan virkelig politikk styre dette?

For den elektroniske kontrollen er ikke er på plass enda. Regjeringen har bare sagt at den ønsker å vurdere om en absolutt aldersgrense for sosiale medier kan lovfestes.

Neste steg er å finne ut av hvordan barn ikke bare kan trykke seg videre hvis de ikke er gamle nok, gjennom en løsning for aldersverifisering. Regjeringen jobber videre med en egen lovendring for å finne ut om det er mulig.

Flere har pekt på BankID som en løsning. Men det er heller ikke så enkelt, ifølge Toppe.

Hvis det først skal være en aldersverifisering, må den gjelde alle, og det er mange som ikke har BankID, sa hun. Og da handler det om å ivareta menneskerettigheter.

Medietilsynet etterlyser en reell alderskontroll. Dette kan være utfordrende fordi de store globale aktørene ikke er underlagt norsk lovgivning, ifølge tilsynet.

Aldersgrensen for sosiale medier i personopplysningsloven er i dag 13 år. Ifølge Medietilsynet er likevel 72 prosent av de som er 11 år, 58 prosent av tiåringene og 53 prosent av ni år gamle barn på sosiale medier.

Toppe mener at regjeringens signaler om at den ønsker å finne ut av dette, sender et tydelig signal til foreldre om at regjeringen vil heve grensen i loven fra 13 til 15 år. Men det er langt fra sikkert at alle foreldre er enige i det. Ikke hvis vi skal dømme etter tallene fra Medietilsynet.

Det er mange gode intensjoner i dette forslaget, og et genuint ønske om å beskytte barn fra skadelig innhold på sosiale medier.

Men den økte aldersgrensen for sosiale medier som regjeringen har foreslått, er lite verdt dersom den ikke kan håndheves. Og da er vi egentlig like langt.

Publisert:

Publisert: 23. oktober 2024 18:48

Read Entire Article