Øker fastrenten på boliglån: – Uvanlig

7 hours ago 6



De faste boliglånsrentene til DNB har både gått opp og ned den siste tiden. De hyppige endringene blir omtalt som uvanlig av banken selv.

– Selv om renten på slike lån ofte justeres hyppigere enn lån med flytende rente, er det likevel uvanlig at rentene på fastrentelån endrer seg så hyppig som de har gjort den siste måneden, sier Marianne Wik Sætre i DNB til Nettavisen.

DNB valgte like før helgen å sette opp fastrentene med 0,3 prosentpoeng for alle bindingstider. Det betyr eksempelvis en nominell rente på 4,64 prosent for fem års binding.

I midten av september var denne renten helt nede på 4,09 prosent.

Sætre forteller om vesentlig høyere interesse for fastrentelån, men at 94 prosent av bankens boliglånsportefølje fortsatt er priset med flytende rente.

Nordea økte sine fastrenter med 0,15 prosentpoeng tirsdag.

(©NTB)

13:27 i dag NTB

→ Del

Neste uke blir én time lenger

Klokken skal stilles en time tilbake natt til søndag neste uke. Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB

Om det var tungt å stå opp denne søndagsmorgenen, kan du trøste deg med at neste uke blir en time lenger. Søndag stilles klokken én time bakover.

Stillingen av klokken markerer slutten på sommertiden for 2024. Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) håper timen blir brukt til noe nyttig.

– Nå får alle en time ekstra, den håper jeg brukes godt. Man kan lese en god bok, eller kikke på innspillene til den nye industrimeldingen vi jobber med, planlegge en morsom reise, for eksempel til vakre Tromsø, eller bla i veikartet for reiseliv.

Klokken stilles fra 3 til 2 natt til søndag. Da er det lett å tro at man får en time ekstra på byen, om man er ute og fester. Men dessverre for festløvene blir ikke skjenketiden utvidet med en time.

Det kan potensielt være en av de siste gangene vi stiller klokken. I 2018 foreslo EU-kommisjonen å avskaffe ordningen med sommertid, men arbeidet i EU har gått tregt. EU-parlamentet ba i 2021 Rådet for Den europeiske union, som består av EUs medlemsland, om å få fortgang i arbeidet.

I spørsmålet om sommertid eller vintertid kommer Norge til å følge EU.

– Vi ser til EU før vi tar stilling til om vi skal slutte å stille klokka. Det gjør vi av flere hensyn, men det er klart at det vil være en fordel for næringslivet å ha samme tid som våre nærmeste naboland, sier Myrseth i en pressemelding.

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn

13:27 i dag NTB

→ Del

Makspris på 48,6 øre per kWh for strøm mandag

Mandag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 19 og 20 vil strømprisen der ligge på 48,6 øre per kilowattime (kWh).

I Sørøst- og Vest-Norge blir prisen 42,9 øre per kWh på sitt høyeste, og i Midt- og Nord-Norge blir den 1,8 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 82,6 øre. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Den laveste kWh-prisen mandag blir mellom klokken 2 og 3 på natten i Sørøst- og Sørvest-Norge, da på -0,1 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Midt- og Nord-Norge 0,2 øre og Vest-Norge -0,04 øre.

Lørdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 48,08 øre per kWh og -2,3 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 68,5 øre per kWh og 5,8 øre per kWh.

Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 73 øre, time for time.

08:11 i dag NTB

→ Del

PST gjør ikke endringer i trusselnivået med det første

Tirsdag er det to uker siden trusselnivået i Norge ble hevet. PST opplyser at de ikke kommer til å gjøre endringer i trusselnivået med det første.

Da trusselbildet ble hevet fra moderat til høyt nivå, ble det opplyst at trusselen mot jødiske og israelske mål i Norge var ytterligere skjerpet. Til TV 2 opplyser PST at de ikke kommer til å gjøre endringer i trusselnivået med det første.

PST har pekt på både islamistiske og høyreekstreme miljøer som en potensiell sikkerhetsrisiko, men seniorrådgiver Eirik Veum kan ikke kommentere om det foreligger konkrete trusler mot jødiske eller israelske mål.

– Det er mye som foregår i digitale rom, som gjør det krevende å finne ut hvem som har slike holdninger, og hvor sterk motivasjonen egentlig er, sier Veum.

Det økte trusselnivået har blant annet ført til at det er innført nasjonal bevæpning av politiet. I tillegg har Politidirektoratet innført midlertidig indre grensekontroll. De peker på et utfordrende trusselbilde og PSTs beslutning om å heve terrortrusselnivået, som årsak.

08:03 i dag Lars Erik Larsen

→ Del

Politiloggen: Her er nattens hendelser i Lister

Den første hendelsen i Lister som er meldt om av politiet fant sted i Flekkefjord i halv ett-tiden, hvor et kjøretøy hadde «sklidd rolig ut av veien» like ved avkjørselen til sentrum fra E39. Ingen ble skadet i hendelsen og politiet forlot stedet etter kort tid da det ikke var behov for hjelp.

I Farsund har to personer i blitt bortvist fra sentrum i løpet av natten. Den ene av disse - en mann i tenårene - ble imidlertid observert en god time etter at han ble sendt hjem som følge av «ufin og kranglete» oppførsel. Som følge av dette blir han anmeldt.

Politiet stanset også en person mistenkt for fyllekjøring i Lyngdal natt til søndag. Det blir opprettet sak på forholdet og førerkortet til sjåføren er beslaglagt.

Til slutt: Det ble meldt inn at det lå et kjøretøy på taket på fylkesvei 465 ved Kvinlog. Bilen hadde store materielle skader, men det var ingen personer inni. Politiet har forsøkt å komme i kontakt med personen som står oppført som eier av bilen uten å lykkes.

– Det er opprettet sak på forholdet og den blir fulgt opp videre av lokalt politi til uken, sier politiets operasjonsleder i Agder, Tom Einar Gausdal, til Lister24.

21:35 i går NTB

→ Del

Kvinne i 50-årene funnet død i Drangedal – etterforskes som mistenkelig dødsfall

En kvinne i 50-årene ble lørdag funnet død utendørs i Drangedal i Telemark. Dødsfallet etterforskes som mistenkelig.

Politiet fikk melding om funnet klokken 13.48 lørdag ettermiddag.

– Undersøkelser på stedet gjør at politiet etterforsker saken videre som et mistenkelig dødsfall. Avdøde er en kvinne i 50-årene, skriver politiet i politiloggen lørdag kveld.

Ifølge Telemarksavisa ble kvinnen funnet død i et skogholt. Politiets krimteknikere jobbet på stedet utover kvelden.

Det var et forbipasserende som varslet politiet om funnet, skriver VG. Til avisen opplyser politiet at det er besluttet at kvinnen skal obduseres.

Kvinnens pårørende er varslet.

21:13 i går NTB

→ Del

Mindreårig truet til å overføre penger i Kristiansand

Politiet leter etter en gjerningsperson etter at en mindreårig skal ha blitt utsatt for et ran hvor personen ble truet til å overføre penger.

Agder-politiet fikk første melding om hendelsen ved 17.30-tiden lørdag ettermiddag.

De ble kontaktet av pårørende til den mindreårige.

– Fornærmede er verbalt truet til å gjennomføre en transaksjon. Vi har søkt i området med flere patruljer uten å ha kommet i kontakt med noen mistenkt. Vi har innhentet opplysninger, og det gjøres videre undersøkelser. Vi oppretter sak på forholdet, og den vil etterforskes videre, skriver politiet i politiloggen.

18:56 i går Svein Morten Havaas

→ Del

Hobbyfiskere i trøbbel fikk hjelp

Redningsskøyta «Erling Skjalgsson» måtte lørdag ettermiddag assistere to hobbyfiskere som hadde havnet i vanskeligheter ved Låmekletten sør for Markøy fyr. Ifølge Lyngdals Avis som først meldte om saken, skal det dreie seg om utenlandske hobbyfiskere fra Polen eller Tyskland.

Ingen kom til skade i hendelsen. Årsaken til problemene er ikke kjent.

17:28 i går NTB

→ Del

Mann tiltalt for å ha bedt ChatGPT lage seksualisert bilde av barn

En mann som er tiltalt for besittelse av overgrepsmateriale, skal ifølge tiltalen ha bedt KI-motoren ChatGPT lage et seksualisert bile av et barn.

Mannen i 60-årene er tiltalt for besittelse av til sammen 19 bilder og 14 videoer som viser seksuelle overgrep mot barn, eller som seksualiserer barn, skriver Hamar Arbeiderblad.

Ifølge tiltalen lastet mannen opp og delte bilder eller videoer på meldingstjenesten Kik, eller han var i besittelse av disse på mobiltelefonen sin.

I april ba han ifølge tiltalen KI-tjenesten ChatGPT om å «Make picture of nude 12 year old girl» – lage et bilde av en naken 12-årig jente. ChatGPT hjalp imidlertid ikke til og svarte at den ikke tillater denne type innhold.

Rettssaken er berammet i Hamar tingrett i desember. Mannens forsvarer Rune Myhre Nilsen sier til avisen at han ikke har noen kommentar til saken.

16:53 i går Svein Morten Havaas

→ Del

Mistanke om promillekjøring

Politiet har kontroll på en person som mistenkes for å ha ført bil i påvirket tilstand på Vigeland i Lindesnes kommune lørdag ettermiddag.

– Vedkommende fremstilles for blodprøvetaking, opplyser vakthavende operasjonsleder i Agder politidistrikt, Ronny Aateigen Andersen klokken 16.51.

Politiet har tatt beslag av førerkortet til personen.

16:48 i går NTB

→ Del

Støre bekymret over unge sofavelgere

Statsminister Jonas Gahr Støre talte på AUFs landsmøte på Folkets Hus på Youngstorget i Oslo. Foto: Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre manet til kamp om å sikre seg unge sofavelgere da han talte på AUFs landsmøte lørdag.

– Ved valget i fjor var det største «partiet» de som ikke stemte – «sofapartiet». De fikk 37,6 prosent oppslutning. 1,6 millioner nordmenn ble igjen hjemme, sa Støre fra talerstolen på Folkets Hus i Oslo.

Og han understreket at veldig mange av sofavelgerne er unge velgere som sitter på gjerdet.

– Bare halvparten av velgere mellom 18 og 44 år stemte. Blant 20-24-åringer var det flere som ikke stemte enn som stemte, sa han.

Mange unge føler seg politisk ensomme, påpekte Støre.

– Det er med andre ord helt feil at de unge har gått til høyresiden: De unge har egentlig ikke gått noe sted. De unge står og venter. På å bli sett. På å bli hørt. Og viktigst: På å høre en politikk som passer for dem.

Han manet samtidig til glød foran den kommende valgkampen mot stortingsvalget neste år.

– Det er et valg vi kan vinne. Må vinne. Og sammen skal vinne!

16:33 i går Svein Morten Havaas

→ Del

Bil havnet i grøfta

Bilen havnet i grøfta ved Hundeland i Hægebostad. Foto: Tor Olav Rydlende

Politi og ambulanse rykket lørdag ettermiddag etter til melding om en trafikkulykke på Hundeland i Hægebostad.

– En bil med to personer i har kjørt ut av veien og skal ligge i grøfta. Skadeomfanget er uavklart, skrev vakthavende operasjonsleder i Agder politidistrikt, Ronny Aateigen Andersen i første melding om hendelsen klokken 16.27 lørdag.

Til Lister24 opplyste han at ulykken ble meldt klokken 16.08.

13:43 i går NTB

→ Del

Snittpris for strøm på 29,8 øre per kWh søndag

I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 29,8 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 48,08 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 18,5 øre lavere enn lørdag og 9,2 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen søndag på 48,08 øre per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 0 og 1 på natten. Den er 4,2 øre lavere enn lørdag og 4,9 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørvest-Norge vært 81,9 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting søndag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

Minsteprisen blir på -2,3 øre per kWh mellom klokken 14 og 15 og er den laveste i landet.

12:39 i går Svein Morten Havaas

→ Del

Satte fyr på papp utenfor forretning

Skadeverket ble gjort på baksiden av forretningsbygget. Papp lagres i trallen midt på bildet. Denne var blitt satt fyr på. Nå er det bare aske igjen. Politiet har opprettet sak på forholdet. Foto: Marlene Tollaksen Nilsen

Politiet har vært ved møbelforretningen Alfr. Sand Møbler i Flekkefjord sentrum etter melding om skadeverk i løpet av natten.

– Noe papp har blitt satt fyr på opp etter en murvegg. Det er skader på to vinduer, opplyser vakthavende operasjonsleder i Agder politidistrikt, Tom Einar Gausdal.

Til Lister24 forteller han at det var naboer til forretningen som hadde oppdaget skadeverket og ga beskjed til eierne. Disse kontaktet så politiet.

– Vi fikk melding om hendelsen rett før klokken 12 lørdag. Da hadde vi en patrulje i nærheten som dro til stedet og sikret spor av noe brent papp. Det er papp som var lagret på stedet av forretningen selv, sier Gausdal.

Ifølge Lister24s reporter skjedde skadeverket på baksiden av forretningen. Pappen som ble påtent ble lagret i en tralle. Nå er det bare aske igjen.

Politiet oppretter sak på forholdet.

To vinduer ble skadet etter at noen satte fyr på pappen utenfor møbelforretningen. Foto: Marlene Tollaksen Nilsen

Skadeverket ble utført hos møbelforretningen Alfr. Sand Møbler i Fjellgaten i Flekkefjord sentrum natt til søndag. Det ble gjort på byggets bakside. Foto: Marlene Tollaksen Nilsen

11:54 i går NTB

→ Del

Kakeforgiftning skyldtes hasj

Familien i Karlskrona som denne uken ble forgiftet av kaker, fikk i seg hasj, opplyser svensk påtalemyndighet.

Sykehuset som har undersøkt kakene, har funnet tetrahydrocannabinol, THC, eller hasj.

– Det er dette de har oppgitt som diagnose i journalene, opplyser Lena-Marie Bergström fra påtalemyndigheten til Aftonbladet.

Alarmen gikk onsdag kveld om at en familie som hadde spist kaker i en leilighet, var forgiftet. Blant de ni forgiftede personene var det flere barn.

En 20 år gammel mann er pågrepet og siktet i saken.

11:16 i går NTB

→ Del

Nato vurderer operasjonsbase for droner i Norge

En avansert amerikansk Global Hawk-overvåkingsdrone i en hangar i Japan. Foto: Foto: Eric Talmadge / AP /NTB

Nato vurderer om det skal opprettes en fremskutt base for Global Hawk-dronen i Norge.

Ifølge Forsvarets forum vurderer Nato flere steder i Nord-Europa for en slik framskutt operasjonsbase for de 15 meter lange dronene som har et vingespenn på hele 40 meter, og Norge er altså ett av alternativene.

Dette framkom i regjeringens forslag til statsbudsjett som ble lagt fram for snart to uker siden.

– Norge er ett av flere mulige land for en slik base. En avklaring av både hvor basen for AGS (Nato-programmet Alliance Ground Surveillance, red.anm.) sin maritime kapasitet skal ligge og hvilke nasjoner som vil delta i en anskaffelse av flere droner, pågår i Nato, skriver pressevakt Marita Isaken Wangberg i Forsvarsdepartementet i en epost til Forsvarets forum.

En slik base vurderes å styrke Natos overvåkingskapasitet i nordområdene, redusere flytid og sende et strategisk signal. Det er ventet at en beslutning blir tatt i løpet av et par år.

Norge planlegger allerede å anskaffe langtrekkende droner for maritim overvåking.

– En mulig norsk deltakelse i dette Nato-initiativet vil ses i sammenheng med nasjonale planer i langtidsplanen om å anskaffe langtrekkende droner, skriver Wangberg.

Det er allerede klart at fremtidens langtrekkende droner, som etter hvert skal bli en del av Norges forsvar, skal få base på Andøya. Sannsynligvis blir en fremskutt base også lagt til den tidligere vedtatte nedlagte basen i Nordland, skriver Forsvarets forum.

10:28 i går NTB

→ Del

Vipers mangler tre millioner kroner for å overleve – viktig aktør viste seg å være falsk

Vipers-sjef Peter Gitmark sier at kun tre millioner kroner mangler for at Vipers skal klare å berge stumpene.

Kristiansand Vipers er tre millioner kroner unna minimumssummen for å overleve. Håpet om 25 millioner kroner virker vanskelig etter at en stor aktør viste seg å være falsk.

– Vi har i dag og i morgen på å finne anslagsvis tre millioner kroner for å være helt sikre. Vi er reelt noen millioner under kritisk minimum. Det er der vi er, sier Peter Gitmark til VG lørdag morgen.

Han påpeker også at de resterende midlene trolig må komme fra en aktør de foreløpig ikke er i forhandlinger med.

Opprinnelig hadde håndballklubben frist til fredag med å få inn 25 millioner kroner for å slette gjeld, samt sikre denne sesongen og neste sesong med sunn drift.

Den fristen ble utsatt til søndag kveld etter fredagens styremøte, der en ny aktør ga Vipers håp om å nå toppmålet om 25 millioner kroner. Aktøren lovet 14 millioner kroner, men endte opp med å være falsk.

– Vi ble kontaktet inn i styremøtet fredag ettermiddag av en person som sa at den representerte en nasjonal gruppering som var klar til å gå inn med 14 millioner kroner. Da ville det vært gode muligheter for å nå toppmålet på 25 millioner kroner, sier Peter Gitmark til TV 2.

– Alt det som ble nevnt der virket troverdig, men da vi begynte å sjekke navnene som skulle være med i grupperingen, så viser det seg at dette ikke er riktig, forteller Gitmark.

TV 2 hevder å vite at det nå dreier seg om å nå en minimumssum på 10-12 millioner kroner for å unngå konkurs, men at det heller ikke sikrer full drift ut sesongen.

Lørdag spiller Vipers det som kan bli klubbens siste kamp. Klokken 18.00 venter Buducnost fra Montenegro i mesterligaen hjemme i Kristiansand.

09:55 i går Svein Morten Havaas

→ Del

100 husstander var uten strøm

Foto: Skjermdump fra Glitre Netts strømstans-kart

61 husstander i Kirkehamn på øya Hidra i Flekkefjord kommune var uten strøm lørdag formiddag. På et tidspunkt var antallet oppe i 100.

– Det har dessverre oppstått en feil i nettet som berører strømforsyningen. Årsaken er foreløpig ukjent, men vi jobber med å finne feilen. Dette kan gjøre at strømmen kommer tilbake for så å falle ut igjen, opptil flere ganger. Før vi finner feilen er det vanskelig å si når strømmen vil være permanent tilbake. Vi beklager ulempen, skriver nettleverandøren Glitre Nett i en melding på kartet over pågående strømstanser.

Ved 13-tiden hadde meldingen blitt tatt ned på dette kartet. Da hadde strømabonnentene i området fått strømmen tilbake.

08:17 i går NTB

→ Del

Kraftig nedgang i vikar-innleie

Tall Aftenposten har hentet inn viser at utgiftene til innleie av sykepleiere for Helse sør-øst, har sunket kraftig. Foto: Foto: Jonas Been Henriksen / NTB

Sykehusene på Østlandet og Sørlandet har kuttet kraftig i innleie fra vikarbyråene. Utgiftene til Helse sør-øst sank med nesten en tredel i første halvår i år.

Tall Aftenposten har hentet inn, viser at utgiftene til innleie av sykepleiere for Helse sør-øst, sank fra 189 millioner kroner til 88 millioner kroner fra første halvår i fjor til første halvår i år.

Innleie av leger gjennom byråer sank fra 156 millioner til 151 millioner, mens innleie av annet helsepersonell ble halvert fra 28 til 14 millioner kroner.

Dette betyr at de samlede utgiftene til vikarbyråer på Øst- og Sørlandet sank med nesten en tredel i første halvår i år.

– Det kan jo være positivt, gitt at tjenestetilbudet er opprettholdt. Vi ønsker at budsjettene går til fast ansatte. Men hvis nedgangen i innleie skyldes dårligere tjenestetilbud, mer overtid eller at ventetiden er blitt lengre, så er nedgangen ikke positiv, sier leder Lill Sverresdatter Larsen i Sykepleierforbundet.

Ifølge Aftenpostens gjennomgang er det Helse sør-øst som har hatt den største nedgangen i innleieutgifter, men også Helse nord har nedgang. Helse Midt-Norge og Helse vest har en økning.

08:16 i går NTB

→ Del

Tidsinnstilt dieselvarmer sørget for evakuering av 15 boliger i Sandnes

15 boenheter ble natt til lørdag evakuert etter melding om røyk fra en fellesgarasje ved et leilighetskompleks i Sandnes. Årsaken viste seg å være en dieselvarmer.

Nødetatene rykket ved femtiden natt til lørdag ut etter melding om røyk fra en felles garasje i et leilighetskompleks på Bjønnåsen i Sandnes.

Bygget har 15 boenheter med 19 registrerte beboere. På initiativ fra brannvesenet ble disse evakuert.

Årsaken til røykutviklingen viste seg å være en oppstart av en dieselvarmer, innstilt på timer, opplyser politiet klokken 5.30.

– Eier er kommet til stedet og kjører bilen ut av anlegget, samt avstiller timerfunksjonen, skrev Sørvest politidistrikt.

Read Entire Article