Nytt system gir høyere strømpris i nord, lavere i sør

13 hours ago 4



 Stella Bugge / VGBILLIGERE I SØR: Et nytt flytbasert system starter opp 29. oktober. Da øker prisene i Midt- og Nord-Norge mens de går ned sør i landet. Foto: Stella Bugge / VG

Strømprisen i Midt-Norge kan øke med opptil 15 øre per kilowattime i første kvartal i neste år. Samtidig senkes trolig prisene 4–6 øre i Sør-Norge når den nye ordningen trer i kraft den 29. oktober.

torsdag 17. oktober kl. 20:47

Kortversjonen

  • Strømprisen i Midt-Norge kan øke med opptil 15 øre per kilowattime i første kvartal neste år på grunn av ny flytbasert markedskobling.
  • Systemet skal redusere prisforskjellene mellom strømregionene ved å utnytte nettet bedre.
  • Prisene forventes samtidig å synke litt i Sør-Norge.

Det viser beregninger fra Volt Power Analytics.

Om knappe to uker går startskuddet for såkalt flytbasert markedskobling som skal bidra til mindre prisforskjeller mellom de forskjellige strømregionene i Norge.

Dette felles nordiske systemet skal utnytte kapasiteten i det eksisterende ledningsnettet bedre og dermed bidra til likere strømpriser. Men for nordlendinger og trøndere kan det svi.

Volt Power Analytics har beregnet at prisen i Midt-Norge kan øke med 15 øre per kilowattime i første kvartal, men at økningen vil avta gradvis.

På årsbasis forventes 9 øre/kWh økt pris i 2025, synkende til 7 øre/kWh økt pris i 2027.

I Nord-Norge viser beregningene en økning på 5 øre/kWh i første kvartal og 4 øre/kWh på årsbasis i 2025.

Beregningene er tidligere omtalt av Montel News som også har skrevet at det er økte eksportmuligheter som gjør at vannverdiene nå øker i Midt-Norge, Nord-Norge og Nord-Sverige.

Bilde av Kraftanalytiker Olav Botnen i Volt Power AnalyticsKraftanalytiker Olav Botnen i Volt Power Analytics

– Det vil bli litt høyere pris i nordområdene og litt lavere sør, sier kraftanalytiker Olav Botnen i Volt Power Analytics til VG.

– Det er nordlendingene og trønderne som må betale?

– Ja, for å være ærlig ser det slik ut i beregningene.

NO3 – Midt-Norge – har i dag en ganske normal kraftbalanse uten kraftoverskudd. Når man til en viss grad åpner flaskehalsen sørover, åpnes det i større grad opp for sørnorske priser.

– I dag setter man en ad hoc grense for hvor mye kraft man kan sende fra A til B. I en flytbasert verden settes den dynamisk hver time og det tillater at man i større grad kjører både direkte og omveier for å få kraften frem til riktig destinasjon, sier Botnen.

Akkurat hvor store prisutslag det blir, er ikke klart da man hittil kun har kjørt teoretisk parallelldrift.

– Den har ikke tatt hensyn til at magasinfyllingen i nord faller samtidig som vannets verdi stiger. Beregninger viser at 6–7 terawatt-timer kan bli dyttet fra nord til sør på årsbasis i de siste parallellkjøringene. Til sammenligning er norsk vannkraftproduksjon på rundt 135 TWh, sier Botnen.

VG skrev for snart ett år siden at det nye strømsystemet har blitt forsinket på grunn av IT-trøbbel.

Statnett har tidligere på forespørsel fra Europower beregnet at flytbasert markedskobling kunne ha redusert prisforskjellene i med Sør-Norge med rundt 35 prosent i fjor ommer.

Read Entire Article