Nytt mobilforbud: – Noen elever ber om hjelp til å begrense mobilbruk

1 month ago 25



På denne skolen har elevrådet selv vært med å formulere mobilreglene.

Elevrådsleder August Østby (18) og nestleder Sofie Evju-Warnken (17) har vært med på å utforme mobilreglene på Edvard Munch videregående skole. Foto: Siri Øverland Eriksen

Publisert: 19.08.2024 14:40

Kortversjonen

På utsiden av Edvard Munch videregående myldrer det av elever klare for et nytt skoleår. På innsiden venter helt nye regler for mobilbruk.

Oslo har innført forbud mot bruk av mobiler i skolen. Det gjelder i hele skoleløpet, med mobilfrie friminutt på barne- og ungdomsskolen.

– Vi skal jo hjelpe elevene med livsmestring, så vel som læring, sier rektor Ellen Lysne innimellom velkomsttaler og håndtrykk.

Å redusere mobiltid kan være vanskelig.

– Mobiltelefoner er som en forlengelse av kroppene deres. For enkelte kan den nesten ta over. Noen elever ber om hjelp til å begrense egen mobilbruk.

Har selv fått bidra

På Edvard Munch har elevrådet selv vært med å formulere mobilreglene.

Slik lyder de:

«Mobiltelefonen setter du på lydløs. Den skal være usynlig med mindre noe annet er avtalt med lærer. Lærer kan ved behov innføre mobilhotell i timene.»

Elevrådsleder August Østby (18) og nestleder Sofie Evju-Warnken (17) understreker at forbud som kommer ovenfra, kan svekke tilliten og relasjonen mellom elever og ledelse.

– Reglene kunne nok vært bedre forankret blant elevene, men det hjelper at vi har hatt flere møter med ledelsen, sier Østby.

Mange Oslo-skoler begrenser mobilbruken

Aftenposten har vært i kontakt med en rekke ungdoms- og videregående skoler i Oslo før første skoledag.

Alle oppgir at de allerede begrenser mobilbruk.

Det gjelder ungdomsskoler som Bøler, Fyrstikkalleen, Hovseter, Lambertseter og Jordal. Og videregående skoler som Nydalen, Ulsrud, Hellerud og Etterstad.

For de fleste innebærer ikke skolestart noen brå overgang. De fleste har mobilhotell hvor telefoner og smartklokker samles inn om morgenen. Andre har «mobilfri hverdag».

Historisk har de hatt en relativt liberal holdning til mobiler på Edvard Munch, med mindre det har utviklet seg til et problem, forklarer rektor Ellen Lysne.

– Vi er opptatt av at lærer skal styre dette, helst gjennom god dialog. Forhold til egen mobilbruk handler om holdninger, hensyn til andre og gode refleksjoner.

I dag har lærene mulighet til å innføre mobilhotell om det blir nødvendig.

– Men faren er at det blir en straff. Det vil vi ikke.

Mobilene skal legges vekk i klasserommet, men PC-er kan fortsatt distrahere. – Problemet er trolig større på de linjene hvor PC er mye brukt, som studiespesialiserende. Men også her vil det hjelpe da vi i stor grad har gått tilbake til fysiske skolebøker, sier rektor Ellen Lysne. Foto: Siri Øverland Eriksen

Vil ikke gi dem fra seg

Litt utenfor hovedstaden, på Li ungdomsskole i Nittedal, har skolen vært mobilfri i flere år. Det ble innført før Per Øyvind Hammerstad tiltrådte som rektor.

Jevnt over fungerer det godt, sier han.

Nesten alle elever gir den fra seg når dagen begynner. Telefonene blir liggende i skapet til dagen er slutt.

– Enkelte elever vil ikke gi den fra seg. De bruker gjerne telefonen mange timer i døgnet. Særlig på fritiden, i ferier og i helger. Da kan seks timer uten telefon være vanskelig.

Iblant oppstår situasjoner hvor det er krevende for en lærer å få inn telefonen.

– Sånne situasjoner kan være utfordrende for relasjonen. Spesielt hvis relasjonen i utgangspunktet ikke er robust nok.

– Da gjør vi individuelle avtaler, sier Hammerstad.

Kan være tidkrevende

Lærere som Aftenposten tidligere har snakket med, peker på lignende utfordringer.

De sier at innsamling av mobilen tar tid. Det kan skape vanskelige situasjoner som svekker relasjonen mellom lærer og elev.

Elevrådstoppene på Edvard Munch mener det viktigste er at lærerne er konsekvente. De erkjenner at mobilbruk kan være et problem. Særlig elever som skroller i skjul.

– Det distraherer flere. Plutselig vil de også se den nye videoen, og så blir det en dårlig domino-effekt, sier Evju-Warnken.

– Vi bruker jo mobilen til fargeprøver i tekstilfag. Og til stemming av instrumenter i musikk. Det er uproblematisk. Men trenger jeg Instagram til denne oppgaven i norsken? Det må vi ha et bevisst forhold til, sier elevrådslederne. Foto: Siri Øverland Eriksen

Men de synes også reglene er litt for rigide, for eksempel hvis elever vil lytte til musikk.

– Vi skjønner at de som smir gull eller bruker båndsagbåndsagBåndsag er et stålbånd med sagtenner for skjæring av materialer som stål, stein og tre. ikke kan bruke mobilen, men de som skriver i norsken burde kanskje få lov, sier hun.

Og de andre?

– Reaksjonene er litt blandet. Men ingen tror på fullt frislipp av mobilen i klasserommet. Vi er jo såpass voksne, sier Østby.

Udir: – Ingen reell oversikt

Foreløpig er det forsket lite på mobilbruk i skolen. Men i en doktorgrad fra Folkehelseinstituttet fremgår det at jenter får bedre resultater med et forbud. Mobbing reduseres blant begge kjønn. Effekten var størst hos jenter fra familier med lav sosioøkonomisk status.

Studier fra Spania og England finner lignende resultater. Det gjør ikke svenskene.

Utdanningsdirektoratet har ingen reell oversikt over hvordan kommunene løser de nye anbefalingene. De er opp til skolene selv, skriver de.

De understreker at det ikke er snakk om et nasjonalt mobilforbud, men en veileder hvor de anbefaler «å strengt regulere tilgang til, og bruk av, mobiltelefoner og smartklokker i undervisningstiden og friminuttene».

Les hvordan de største kommunene løser dette under:

Read Entire Article