Nytt forslag om å avskaffe kongehuset: – Kan vi gi det en verdig avslutning?

1 month ago 17



Mens prinsesse Märtha Louise gifter seg i Geiranger, jobber SV med et forslag om å avskaffe kongehuset.

 Prinsesse Märtha Louise gifter seg i med Durek Verrett i helgen. Her ankommer paret Ålesund torsdag. Foto: Marius Simensen

Publisert: 30.08.2024 05:46

Kortversjonen

Torsdag gikk startskuddet for bryllupsfesten for den fjerde i arverekken til Norges trone.

Bryllupsfesten skal vare tre dager til ende. Selve vielsen skjer på lørdag, men akkurat når prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett gir hverandre sitt ja, har ikke norsk presse fått vite.

For bilderettighetene til vielsen er solgt til et utenlandsk kjendisblad. TV-rettighetene skal være solgt til Netflix. I tillegg har siktelsen av kronprinsessens sønn ført til stort press på kongehuset.

– Disse sakene viser noen av de prinsipielle utfordringene med monarkiet, sier stortingsrepresentant Andreas Sjalg Unneland (SV) til Aftenposten.

Han mener flaks i realiteten er det som avgjør om Norges statsoverhode er en person folk kan ha tillit til.

Samtidig understreker han at dagens konge uten tvil er populær og virker som en hyggelig fyr.

– Men for SV har litt av poenget vært: Må vi vente på en skandale som er så stor at vi avskaffer monarkiet, eller kan vi gi det en verdig avslutning? spør Unneland.

Vil ha folkeavstemning

Samtidig som kontroversene hoper seg opp for kongehuset, jobber SV med et forslag om å avskaffe monarkiet. Grunnlovsforslaget er snart ferdig og skal fremmes i Stortinget i slutten av september.

– Vi mener at demokratiske verdier skal gjenspeiles på alle samfunnsnivåer. Det er særlig viktig når det kommer til statsoverhodet, sier SV-politikeren.

Av prinsipp fremmer SV et forslag som dette én gang hver stortingsperiode.

Han sier SV også er kritisk til at folk skal arve privilegier og fødes inn i maktposisjoner.

– Monarkiet er en etterlevning av en tid der makt og rikdom gikk i arv, mener han.

Forrige gang spørsmålet var oppe, var i 2022. Da ble forlaget nedstemt med 35 mot 131 stemmer. I tillegg til SV, går Venstre og Rødt også inn for å avskaffe monarkiet. Ap, Høyre, Frp og Senterpartiet vil beholde det.

Unneland sier han forstår at mange mener monarkiet symboliserer noe viktig i seg selv. Samtidig mener han det er på tide med en skikkelig debatt.

Andreas Sjalg Unneland (SV) på slottsmiddag med partikollega Kari Elisabeth Kaski. – Vi lever i et monarki, det forholder jeg meg til, sier han om hvorfor han møter opp selv om han vil avskaffe institusjonen. Foto: Frederik Ringnes / NTB

– Nå har vi ikke hatt en folkeavstemning om monarkiet siden 1905. Det er ingen av oss som lever i dag, som har fått lov til faktisk å stemme over hva de mener, sier SV-politikeren.

Han tror mange forholder seg til dette på pragmatisk vis.

– De liker kongehuset og synes det fungerer helt greit, men samtidig ser de at det strider mot noen grunnleggende verdier.

Akkurat hvilken ordning SV vil ha i stedet, har de ikke avgjort:

– Stortingspresidenten kan overta den samme symbolske rollen som dagens monark, eller man kan ha en president. Også for presidentrollen er det ulike måter å organisere det på. Det er stor forskjell på den amerikanske presidenten og på den finske eller islandske, poengterer han.

Read Entire Article