Nytt bybanekaos i Bergen etter brudd i forhandlinger: – Drittlei av å krangle om dette

1 month ago 26



– Vi er drittlei av å krangle om dette, sukket Venstres gruppeleder i Bergen bystyre, Per-Arne Hvidsten Larsen, på en improvisert pressekonferanse utenfor rådhuset mandag kveld.

Der stod også Arbeiderpartiets gruppeleder, Rune Bakervik, som også er lei.

– Aller helst skulle vi ønsket å stå her som et samlet bystyre i Bergen, og en gang for alle sagt at nå har vi klart å løse bybanefloken. Det har vi dessverre ikke gjort, innledet Bakervik.

– Nå har vi kommet til det punktet der vi fant ut at nå går det ikke. Vi kommer ikke til å komme i mål. Vi klarer ikke å få den trygghet som er nødvendig, at vi alle sammen er enige om at den bybanen, den skal vi bygge, fortsatte han.

Rune Bakervik står foran Bybanen

Rune Bakervik, Arbeiderpartiets gruppeleder, sier at hadde det vært opp til dem, så hadde de vært i gang med å bygge Bybanen til Åsane allerede.

Foto: Synnøve Astrid Malt / NRK

Hovedpoenget de ønsker å få ut av forhandlingene har vært at man har kunnet hatt en plan B dersom ikke tunneltraseen skulle kunne gjennomføres. Dette har ikke byrådspartiene kunnet garantere.

De fikk også endelig avklart at de ikke er villige til å diskutere finansiering i denne avtalen.

– I dag konkluderte forhandlingsleder om at avstanden mellom oss da var for stor, og at vi kunne forlate forhandlingene. Det var det som skjedde nå, sier Hvidsten Larsen.

Viktig for flertall i fylket

I utgangspunktet trenger ikke det sittende byrådet de to partiene for å få noe igjennom i bystyret. Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet har sikret seg flertall gjennom støttepartiene Bergenslisten, Industri- og næringspartiet (INP) og Pensjonistpartiet.

Problemet deres er at også fylkestinget må være med, ettersom fylket har ansvar både for drift og utbygging av Bybanen. Der har ikke de samme partiene flertall og er avhengige av å få Arbeiderpartiet med.

Bybanen i Bergen. To Bybaner går forbi hverandre ved stoppet i Bergen sentrum.

Bybanen til Åsane har lenge vært en diskusjon i Bergen. I 13 år har både politikere og hvermannsen kranglet om Bybanen skal gå langs Bryggen eller ikke. Planen var egentlig satt før kommunestyrevalget, men dette snudde da Høyre tok makten i Bergen.

Foto: Synnøve Astrid Malt / NRK

Sier for eksempel Ap i Bergen nei til tunnelløsningen mot Åsane, kan dette bety at også Ap i fylket vil vende tommelen ned.

– Vi opplever at de har invitert oss til forhandlinger fordi de trenger et flertall på fylket, sier Hvidsten Larsen.

Fire parti har trukket seg fra forhandlingene

Torsdag 25. september trakk både Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne seg fra forhandlingene.

– Hvorfor ventet dere helt til nå?

– Det er fordi både fra partiet vårt – men òg i bysamfunnet – så har folk vært veldig tydelige; prøv så lenge det går, se om dere klarer å få til noe. Det er vi alle tjent med, og det er vi helt enig med. Bergenserne er møkk lei denne evinnelige diskusjonen om bybane og trasé, og det skjønner jeg, sier Bakervik.

Dette stiller også Hvidsten Larsen seg bak.

Han understreker likevel at de er lei av diskusjonene rundt Bybanen til Åsane.

Venstres gruppeleder i Bergen bystyre, Per-Arne Hvidsten Larsen, står foran Bybanen og smiler.

– Hadde vi kunnet fått enighet om en felles avtale om hva er plan A, hva er plan B og hvordan får vi dette til, så kunne vi latt den ballen dø, sier Per-Arne Hvidsten Larsen.

Foto: Synnøve Astrid Malt / NRK

– Vi har skoler som ikke rehabiliteres som de skal, vi har barnehager, vi har sykehjem, vi har klima og natur vi skal ta vare på. Vi har behov for å diskutere andre ting. Så vi har genuint ønsket at dette er temaet som skal slutte å splitte politikken i Bergen og slutte å dominere samtalen.

Forhandlingsleder for byrådspartiene, Eivind Nævdal-Bolstad (H), ønsker foreløpig ikke å uttale seg til NRK om bruddet.

Publisert 30.09.2024, kl. 19.48 Oppdatert 30.09.2024, kl. 19.48

Read Entire Article