Nye målinger: Nærmest dødt løp mellom Trump og Harris

2 hours ago 4



 Gabrielle Lurie / San Francisco Chronicle / AP / NTBPublikum i Berkeley i California fulgte den foreløpige eneste debatten mellom Donald Trump og Kamala Harris 10. september Foto: Gabrielle Lurie / San Francisco Chronicle / AP / NTB

Etter at Harris har hatt et forsprang på meningsmålingene, puster Trump henne nå i nakken.

onsdag 25. september kl. 18:59

En CNN-måling fra tirsdag viser at Harris nå får støtte av 48 prosent, mens Trump fikk 47 prosent.

Med feilmarginene medregnet, tilsier dette dødt løp mellom de to president­kandidatene.

I tillegg står begge kandidatene sterkt blant sine velgere. 72 prosent av Trumps støttespillere sier de vil stemme på Trump fordi de liker han, og ikke bare fordi de ikke liker Harris. Tilsvarende sier 60 prosent av Harris sine støttespillere at de vil stemme på henne fordi de liker henne, og ikke bare fordi de ikke liker Trump, skriver CNN.

Ifølge avisen er dette et skifte fra tidligere i sommer, da kun 50 prosent av Harris’ støttespillere ville stemme på henne i støtte for henne, og ikke kun i motstand mot Trump.

USA-valget: Spørsmål og svar

Det er fortsatt over en måned igjen til valget den 5. november - og mye kan skje. I tillegg er det stor variasjon i meningsmålingene.

Søndag hadde NBC NEWS en meningsmåling som viste at Harris lå hele fem prosentpoeng over Trump. Med 49 prosent i favør av Harris, mot 44 prosent som støtter Trump.

VG henter tall fra nettsiden Fivethirtyeight, som er eid av ABC News. Denne nettsiden samler en rekke meningsmålinger og laget et gjennomsnitt av disse. Nettsiden vekter også meningsmålingene etter hvor troverdige de anser å være.

Les mer om meningsmålingene her!

1 Hva viser meningsmålinger?

Meningsmålingene gir en indikasjon på hvilken presidentkandidat som er mest populær. De gjennomføres som regel ved at et utvalg av befolkningen blir spurt om hvilken kandidat de vil stemme på.

2 Er meningsmålingene pålitelige?

Ved tidligere valg har meningsmålingene undervurdert Trump, og ikke klart å plukke opp hans popularitet. Byråene som utfører meningsmålingene sier de har gjort sitt beste for å korrigere dette.

3 Hva betyr feilmargin?

Feilmarginen viser hvor pålitelig et tall i en meningsmåling er. Hvor stor feilmarginen er, beror blant annet på hvor mange som deltar i en undersøkelsen.

I målingen fra CNN var feilmarginen +- 3 prosentpoeng. Dette betyr at prosent-tallet, med 95 prosent sannsynlighet, ligger innenfor +- 3 prosentpoeng.

4 Viser meningsmålingene hvem som vinner valget?

Ikke nødvendigvis. I USA er det ikke slik at den som får flest stemmer, blir den som vinner valget.

Hver delstat har i stedet et bestemt antall valgmenn som stemmer på den kandidaten som fikk flest stemmer i delstaten. Hvor mange valgmenn delstatene har, varierer blant annet ut fra hvor mange som bor i delstaten.

Hillary Clinton fikk 48 prosent av stemmene i 2016, mens Donald Trump fikk 45,9 prosent. Likevel vant Trump valget i 2016, fordi han vant flertallet av stemmene i nok delstater til å få flest valgmenn.

Read Entire Article