Nye detaljer om Ukrainas F-16 avslørt: – Velegnet til å angripe russiske flybaser

1 month ago 20



Ukrainas F-16-debut ble overskygget av en katastrofe. Men i 2025 venter ny vestlig våpenhjelp i luftkrigen. Én oppgradering skaper trolig russisk hodebry allerede nå.

Ukrainske myndigheter har allerede vist frem to av sine nye F-16, donert fra giverlandsgruppen Norge er del av. Dette er ett av dem, og bildene har avslørt nye detaljer om hva flyene kan brukes til. Ett F-16 gikk tapt i forrige uke. Foto: Skjermdump X

Publisert: 03.09.2024 10:51

Kortversjonen

Hemmeligholdet rundt kampflyene F-16 er på høyeste nivå. Men ukrainske myndigheter har lettet på sløret. En video av de første kampflyene Ukraina har fått fra Vesten, kan si noe om hvordan F-16 kan bli brukt. I forrige uke ble nok en opplysning offentliggjort.

«En konfigurasjon tilpasset ukrainske forhold» har vært standardfrasen for våpnene på F-16 til nå.

Foto: Skjermdump X

Men bildene av Ukrainas F-16 viste luft-til-luft missilene AIM-9 (t.v.) og AIM-120, vanlige våpen på en F-16.

Den store overraskelsen var dette våpenet.

F-16 har aldri blitt brukt i krig mot en så sterk luftmakt som Russland.

350th Spectrum Warfare Wing (SWW), en avdeling spesialisert på elektronisk krigføring (EK) i U.S. Air Force, publiserte nylig en artikkel. Der forklarer de hvordan de har oppgradert Ukrainas F-16 til å kunne motstå russiske angrep.

Kan gi øyeblikk med luftoverlegenhet

Bildene over viser en ECIPS/CJS-enhet. De gjør at F-16 blir vanskeligere å skyte ned. Piloten kan jammejammeJamming er en bevisst utsending av radiostøysignaler, for å forstyrre, stenge eller hindre mottak av signaler fra annen stasjon, og for å påvirke posisjonstjenester (GPS). Jamming er en måte å ødelegge et signal på. Dette gjøres ved å sende ut et signal som overskygger et annet. Kilde: Store norske leksikon. fiendtlig radar, bakke -til -luft- og luft -til -luft-systemer.

– Hele essensen er å bryte kjeden fra en sensor ser deg til et missil treffer deg, sier førsteamanuensis Lars Peder Haga ved Luftkrigsskolen.

Systemets plass i utrustningen av ukrainske F-16 kalles en stor overraskelse av analytikere. ECIPS/CJS har også et trusselvarslingssystem, som oppdager og identifiserer innkommende missiler.

Arbeidet til SWW skal være et samarbeid «med danske og norske kolleger» før levering av F-16 fra Danmark og Nederland. Våpenet har blitt omprogrammert til forholdene i Ukraina.

– Det kan gi deg øyeblikk med luftoverlegenhet, for å oppnå et mål som har strategisk betydning og innvirkning, sier sjefingeniøren i SWW.

Katastrofen inntraff

Årsaken til at ECIPS/CJS er nødvendig er Russlands betydelige anti-luft kapasitet. EK-våpenet gir Ukrainas kampfly både bedre overlevelsesevne og evne til å navigere i områder der fiendtlige antiluftskytssystemer og kampfly er.

Foreløpig har tapet av en pilot og et kampfly overskygget det faktum at ukrainske piloter har begynt å uskadeliggjøre russiske langtrekkende våpen med F-16.

26. august mistet løytnant Oleksii Mes fra 114de taktiske luftfartsbrigade livet. Hendelsen skjedde i løpet av det største russiske angrepet mot Ukraina siden fullskalainvasjonen i februar 2022. Ett F-16 gikk også tapt. Dødsfallet ble bekreftet av det ukrainske luftvåpenet.

Men det kostbare og langsiktige arbeidet med å stable på bena et kampdyktig ukrainsk luftforsvar etter vestlig modell stanser ikke av den grunn.

I 2025 venter et nytt trinn av vestlig våpenhjelp, får Aftenposten opplyst fra kilder tett på leveransene.

F-16 kan gjøre noe med uløst problem

Ifølge Haga kan F-16 med ECIPS/CJS gjøre nytte for seg inne på russiskokkupert territorium.

– Kampflyene vil også være et velegnet våpen til å angripe de russiske flybasene som ligger akkurat for langt unna, om de utstyres med presisjonsvåpen med tilstrekkelig rekkevidde, sier han.

F-16 kan i prinsippet påmonteres samme våpensystemer som en F-35.

Etter det Aftenposten kjenner til er USA åpen for å levere AGM-158 JASSM til Ukraina, et langtrekkende kryssermissil som ligner Storm Shadow, som avfyres fra luften.

En amerikansk F-16 med AGM-158 JASSM kryssermissiler påmontert. USA skal være åpen for å levere slike langtrekkende våpen til bruk på Ukrainas F-16.  Foto: Sgt. Brandi Hansen/USAF

Ukraina har fra før fått JDAM styringskitt til bomber og SDB glidebomber. Begge har hatt problemer med måloppnåelse på grunn av russisk jamming.

Haga sier en F-16 med riktige sensorer og våpen, kan gjøre noe med problemet:

– ECIPS/CJS vil gjøre det mindre farlig og mulig å overleve å levere slike våpen, sier han.

Kjemper fortsatt med «en hånd bak ryggen»

For Ukraina er oppgraderte F-16 en forbedring fra sovjetisk-russiske kampfly. Men hvor de blir brukt, gjenstår å se. Dersom restriksjoner oppheves kan landets nye luftforsvar operere mer proaktivt.

– Ukraina hindres i å stanse den russiske fremrykkingen på fronten av bare ett vedtak som vi venter på fra våre partnere, nemlig tillatelse når det gjelder langtrekkende våpen, sier Zelenskyj.

Ukraina har tidligere fått grønt lys til å bruke andre vestlig-donerte våpen i Russland.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj mener Ukraina må kunne bruke de langtrekkende våpnene de har fått av sine allierte, til å angripe mål i Russland som brukes til angrep mot Ukraina, blant annet flyplasser, militærbaser og rakettinstallasjoner. Langtrekkende våpen kan bli montert på en F-16. Foto: Efrem Lukatsky / AP

Russland har samtidig intensivert angrepene med langtrekkende missiler og droner, også mot spesifikke områder i Vest-Ukraina, etter at kampflyene ble levert.

Å beskytte F-16 og flyets baser er kritisk viktig.

– Ukraina har foreløpig veldig få fly og veldig få flyvere som er ferdig utdannet. Utdanningen har også gått veldig fort. Pilotene må lære seg å bruke våpnene, systemet og taktikker. Dette må de lære seg mens de er i full krig. Men på sikt blir det en trussel russerne må forholde seg til, mener Haga.

Read Entire Article