Nye avsløringer i undercover-saken: Skrev rapport ni år etter hemmelig aksjon

2 weeks ago 19



Kortversjonen

  • Politiet skrev rapporten om undercover-operasjonen mot Aslak (79) ni år etter den fant sted.
  • Rapporten mangler opplysninger.
  • Aslaks advokat mener politiet brøt menneskerettighetene hans og vil søke om erstatning.
  • Politiet beklager og tar selvkritikk for manglende notoritet i saken.

Det kommer frem i etterforskningsdokumentene, som Aslak har gjengitt til VG. 

I august avslørte VG hvordan politiet gikk frem da de etterforsket et uløst drap i Østfold i 2015. Uten å vite det selv, var Aslak (79) mistenkt for å stå bak. 

Etter at VG skrev om saken, innrømmet politiet flere feil. Nå kan VG avsløre nye detaljer om politiets manglende kontroll med etterforskningen: 

  • Rapporten om undercover-aksjonen hjemme hos Aslak ble skrevet i april i 2024, ni år etter at den hemmelige operasjonen fant sted. 
  • Det betyr at rapporten ble skrevet etter at VG tok kontakt med politiet om saken. 
  • Undercover-agenten hadde flere telefonsamtaler med Aslak uten å loggføre dem. 
  • Politiet forsøkte å «teste» Aslak mens han var beruset.
 Tore Kristiansen / VGBLE ETTERFORSKET: I 2015 flyttet en politimann inn i en hybel i Aslak sitt hus og ble boende der i åtte måneder. I dag er saken mot Aslak henlagt. Foto: Tore Kristiansen / VG

VG kan også fortelle at viktige opplysninger ikke er med i rapporten.

Blant annet har VG tidligere omtalt at politiet lurte Aslak til å tro at det fantes en kreftsyk mann som kunne påta seg skylden - dersom Aslak ville lette samvittigheten sin. 

Dette er ikke beskrevet i rapporten, får VG opplyst. 

Aslak har tidligere sagt til VG at agenten ved flere anledninger snakket om denne kreftsyke kameraten til ham. 

I rapporten er det, slik VG forstår det, kun beskrevet at agenten fortalte Aslak om en «venn som skulle til legen» eller lignende.

– Det er utrolig at en så alvorlig pågående straffesak har så lite dokumentasjon tilgjengelig i 2024, der det i praksis er umulig å ettergå om politiet har fulgt loven, skriver Aslaks advokat, John Christian Elden, til VG.

 Tore Kristiansen / VGANTE INGENTING: Aslak ante ingenting om at leieboeren, som VG kaller «Tom», var en politimann som hadde gått undercover. Foto: Tore Kristiansen / VG

Elden: Brudd på menneskerettigheter

På vegne av Aslak skal Elden søke om erstatning for urettmessig straffeforfølging.

– Hans menneskerettigheter synes å være brutt. Aslak har vært siktet vesentlig lengre enn Tom Hagen var for et like alvorlig forhold. Sånn skal ikke skje, mener Elden.

VG har siden februar 2024 bedt om å få dokumentene i etterforskningen mot 79-åringen. 

Politiet ga avslag to ganger, før VG i september fikk delvis innsyn i saken. Da var dokumentene om undercover-operasjonen tatt ut. 

Heller ikke Aslaks advokat fikk tilsendt disse dokumentene da han ba om å få alle dokumentene i saken.

Først etter en klage fikk Aslak innsyn i rapporten – som er basert på undercover-agentens egne notater.

Elden: Upresist

Elden mener rapporten bærer preg av å være skrevet lenge etter operasjonen og at politiet har formulert seg omtrentlig og upresist.

I praksis gir rapporten veldig lite informasjon om hva som egentlig har foregått inne i huset, mener advokaten.

Les også: Etterlyser kontroll med undercover-agenter: – Inngripende

Han viser blant annet til en samtale mellom agenten og Aslak. Agenten skal da ha oppgitt uriktige detaljer om saken med vilje, for å se om Aslak reagerte på dette. 

Hvilke feilkilder agenten oppga, eller hvorfor han gjorde det, er ikke utdypet i rapporten. I tillegg var Aslak beruset under samtalen, ifølge rapporten. 

– Her virker de å ha trådt svært langt inn i en privatpersons liv uten at det var grunnlag for dette, med de skadevirkninger det har hatt på Aslak å være siktet i så lang tid, skriver Elden.

Les også: Jusekspert om politiagenten som flyttet inn: – Forferdelig inngripende

Politiet: Forstår kritiske spørsmål

Da VG tok kontakt om denne saken for første gang, innrømmet politiet at de hadde gjort flere feil overfor Aslak.

Politiet sa også at det burde vært bedre notoritet i etterforskningen. 

Dette gjentar både Oslo politidistrikt, som har ansvaret for undercover-agenten, og Øst politidistrikt, som har ansvaret for etterforskningen i dag.

 Helge Mikalsen / VGPOLITIINSPEKTØR: Thomas Stærk i Øst politidistrikt tar selvkritikk for mangelfull dokumentasjon i saken. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Vi ønsker innledningsvis å understreke at vi har forståelse for at det reises kritiske spørsmål til denne saken, skriver politiinspektør i Øst politidistrikt, Thomas Stærk, til VG.

Både han og Grete Metlid i Oslo-politiet skriver at det fortsatt pågår evaluering og oppfølgingsarbeid i saken. Rapporten som omtales i denne saken skulle vært utarbeidet da operasjonen ble avsluttet i 2015, ifølge Stærk.

– Da vi gikk inn i denne saken ble det klart for oss at det manglet dokumentasjon av operasjonen. I dialog med Oslo politidistrikt ble det derfor besluttet at de måtte utarbeide en rapport som skulle utgjøre dokumentasjonen i vår sak.

Les også: Nekter å svare på hvor ofte politiet går undercover

 Naina Helén Jåma / VGAGENTENS SJEF: Oslo politidistrikt og Grete Lien Metlid har ansvaret for undercover-agentene i Norge. Foto: Naina Helén Jåma / VG

Både Oslo og Øst politidistrikt skriver at de som følge av mangelfull dokumentasjon ikke har tilstrekkelige svar på alle spørsmål.

Grete Metlid i Oslo-politiet svarer følgende på spørsmål om hva hun syns om kvaliteten på rapporten og notatene:

– Vi skulle gjerne sett at både notoritet og derav kvalitet hadde vært bedre.

Hun kan ikke svare på hvorfor den kreftsyke kameraten ikke er nevnt i rapporten.

– Vi ber om forståelse for at det er vanskelig å ettergå detaljer i en sak tilbake i tid hvor det i tillegg har vært for dårlig dokumentasjon, skriver hun.

– Hvorfor hadde agenten samtale med Aslak om drapssaken mens Aslak var beruset?

– I en slik situasjon må en være svært varsom. Dette er noe som har stor oppmerksomhet i opplæring og i gjennomføring av operasjoner, samtidig som en må ivareta rollen som politiet spiller, skriver Metlid.

Begge politidistriktene skriver til VG at de har gjort det de kan for å hente inn all informasjon og dokumentasjon som foreligger i saken.

Les også: Elden krever avhør av undercover-agent

Read Entire Article