Kortversjonen
- Arbeiderpartiet går frem på VGs ferske måling, mens Frp faller.
- Høyre-leder Erna Solberg forventer at Høyre vil overgå Frp innen valget i september.
- Sp sliter med svært lav lojalitet blant sine velgere og mister stemmer både til Frp, Høyre og Ap.
Sylvi Listhaugs parti vokste og vokste, helt til det var landets aller største i fire måneder.
Så gikk Senterpartiet ut av regjering, Jens Stoltenberg (Ap) ble finansminister og Arbeiderpartiet tok over tronen.
Det kan se ut som om Frp er på vei nedover, mener Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse, som har utført meningsmålingen for VG, Aftenposten og BT.
– De synker sakte, men sikkert, sier Olaussen.
Slik ville velgerne stemt hvis det var valg i dag:
Andre:
1 prosent til Konservativt, 0,8 prosent til Norgesdemokratene, 0,6 prosent til Industri- og næringspartiet, 0,3 prosent til Pensjonistpartiet, 0,1 prosent til Sentrum, 0,1 prosent til Generasjonspartiet og 0,1 prosent til Kystpartiet.
Spøkelse fra 2009
Alle partier jubler over gode målinger. Men alle partier det går bra med i året før valg, frykter også at de har nådd toppen for tidlig.
Som da Senterpartiet fikk over 20 prosent og var landets største parti rundt årsskiftet 2020/2021 – for å lande på 13,5 i stortingsvalget 2021.
Frp har sin helt egen skrekkhistorie: fra over 30 prosent høsten 2008, til 22,9 prosent i stortingsvalget 2009.
– Nå er Frp dobbelt så store som de var i 2021. Det betyr at de er avhengige av å opprettholde tilsiget fra andre partier. Hvis de andre partiene begynner å tette igjen, vil Frp gå ned i oppslutning, sier Olaussen.
Kanskje er nedturen i gang: Frp henter fortsatt velgere fra Høyre – men ikke like mange som i februar og januar.
Samtidig må det påpekes at det er borgerlig flertall i den ferske målingen: Høyre, Frp, Venstre og KrF får til sammen 92 mandater.
Høyre-leder
Høyre-leder Erna Solberg er glad for å se målingen – og sier at oppgangen er forventet.
– Slår dere Frp innen mai?
– Det viktigste for meg er hva som skjer i september
. Vi mener vi skal klare å føre en valgkamp som gjør oss større enn Frp, sier Solberg til VG.Hun mener at mange av utfordringene i Norge har vokst på Støre-regjeringens vakt:
– De har selv skapt en del av de utfordringene de vil løse nå, sier Solberg.
Frp-leder
Frp-leder Listhaug hadde ikke mulighet til å stille til et intervju med VG tirsdag. I en e-post skriver hun at målingen er god for Frp.
– Norge har ikke råd til fire nye år med Støre-regjeringen, som har åpnet opp for samarbeid med partiet Rødt etter valget til høsten, skriver Listhaug.
Rekordlavt
Men velgerne ser ut til å like Støres solo-regjering. Ap gjør det enda bedre i mars enn i februar.
– Det er gledelig med målinger som går frem. At flere ser til Arbeiderpartiet i en urolig tid, fyller oss med ansvar. Vår jobb er å sikre Norges interesser i en verden som nå er mer uforutsigbar, skriver statminister Jonas Gahr Støre i en e-post til VG.
Statsminister og Ap-leder
Denne målingen er svært dårlig nytt for deres tidligere regjeringspartner Sp, sier Olaussen i Respons Analyse. Årsaken er at partiet har veldig lav lojalitet – bare 22 prosent.
Det betyr at veldig få av de som stemte på Sp i 2021, sier de vil gjøre det igjen.
– Jeg har levert mange målinger opp igjennom tidene og jobbet i bransjen i 40 år. Men jeg kan ikke huske å ha sett så lave lojalitetstall for et stortingsparti noensinne, sier Olaussen.
Sp lekker til Frp og Høyre, slik de lenge har gjort. Men nå er slusene åpnet til Ap også, forklarer Olaussen.
– Nå begynner det å se skummelt ut for Sp, sier han.
Hadde du stemt det samme i dag som du gjorde i 2021?aNei, jeg tok feil den gangen.bJa, jeg har et fast parti.cKanskje, hvis de skjerper seg.dJeg bestemmer meg alltid i siste liten, spør meg i september!eJeg hadde ikke stemmerett i 2021. Men nå er det min tur til å bestemme!