Ny TV 2-måling: Senterpartiet kollapser

2 days ago 14



Det kan se ut som pilene endelig peker riktig vei for Arbeiderpartiet på TV 2s nye måling gjort av Verian. 

Det andre regjeringspartiet Senterpartiet får derimot kun 4,5 prosent oppslutning. 

I TV 2 sine målinger er det den laveste oppslutningen Senterpartiet har hatt siden valget i 2021.

Kanskje derfor er det ingen i partiledelsen til Senterpartiet som ønsker å kommentere tallene. 

– Nå er det vel sånn at partiledelsen også skal få lov til å ha ferie, sier Senterpartiets utsendte talsperson; Stortingsrepresentant Gro Anita Mykjåland til TV 2.

– De er alle andre partiers glade givere, sier TV 2s tallknuser Terje Sørensen om Senterpartiet i TV 2s julibarometer. 

Bakgrunnstallene viser at ikke et eneste parti gir fra seg velgere til Senterpartiet samtidig som partiet blør velgere i øst og vest. 

– Bakgrunnstallene viser at Sp har tapt 286 000 velgere siden stortingsvalget. Det er et tall som er på størrelse med innbyggertallet i Bergen, forteller Sørensen. 

Da Arbeiderpartiet dannet regjering i 2021, hadde Senterpartiet åtte ministerposter. Dersom TV 2s måling hadde vært stortingsresultat i dag, hadde Senterpartiet endt opp med kun åtte mandater totalt på Stortinget. 

– Ambisjonene våre er helt klart større dette, sier Gro Anita Mykjåland (Sp).

Les mer av Senterpartiets svar lenger ned i saken. 

Beste Ap-måling på to år 

Siden stortingsvalget i 2021 har Arbeiderpartiet falt kraftig på målingene og regjeringspartiet som vant valget med 26,3 prosent har ligget og duppet under 20-streken i nesten hele 2023. 

På julimålingen klatrer Støre og Arbeiderpartiet til 22,4 prosent.

Det er beste målingen partiet har gjort i en TV 2-gallup siden mai 2022. 

 Yngve Bugge Drangsholt / TV 2
MOTIVERT: Jan Christian Vestre (Ap) synes det er motiverende med gode målinger inn mot sommeren. Foto: Yngve Bugge Drangsholt / TV 2

– Det er selvfølgelig kjempegøy med gode målinger inn mot sommeren. Vi ser en trend hvor Arbeiderpartiet er på vei opp og Høyre er på vei ned, sier nestleder i Arbeiderpartiet, Jan Christian Vestre, til TV 2. 

– Nå er vi litt under Høyre. Vi skal jobbe beinhardt på for å ta dem igjen. Målet vårt er selvfølgelig å være det klart største partiet, og det tror jeg vi kommer til å få til. 

Han forstår dersom Senterpartiet ikke er fornøyd med målingen, men peker på at målinger varierer. 

– Jeg tror Senterpartiet har en klar plan om hvordan de skal komme seg opp igjen og gjøre et godt valg, sier Vestre. 

– Tror du Arbeiderpartiet kan bli svekket av at Senterpartiet faller så kraftig? 

– Vi trenger at alle partiene i sentrum venstre i norsk politikk gjør det bra. Vår oppgave er å få flest mulig mandater på rødgrønn side. Derfor unner vi alle de rødgrønne partiene oppslutning. Men vi er fortsatt opptatt av at Arbeiderpartiet skal være det klart største partiet. 

 Jonas Been Henriksen / TV 2
OPTIMIST: Jonas Gahr Støre mener en glad-måling for Arbeiderpartiet før ferien virker motiverende. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

I et skriftlig svar til TV 2 uttrykker Jonas Gahr Støre at han synes økningen i støtte til Arbeiderpartiet er motiverende. 

– Vi skal stå på hardt for å komme enda høyere på målingene. Jeg har stor tro på at Arbeiderpartiet både kan og skal vinne valget neste år. 

– Vi er selvfølgelig ikke fornøyd med disse tallene, sier stortingsrepresentant for Sp Gro-Anita Mykjåland. 

Hun tror den urolige situasjonen i verden og tøffere tider økonomisk fører til lavere oppslutning til partiene ved makten.

– Jeg tror det handler om en sum der folk opplever usikre tider og en hverdag med tøffere økonomi. Dersom man sitter i regjering så har man et totalansvar og det ansvaret tar vi i Senterpartiet. 

– Men pilene til Arbeiderpartiet virker jo likevel som de peker i riktig retning nå?

– Vi må bli enda flinkere til å løfte frem våre saker for vi har fått en del store gjennomslag i regjering. Jeg tror at når politikken vår har fått tid til å virke så kommer vi til å få bedre målinger også, sier Mykjåland. 

 PRIVAT
IKKE BEKYMRET: Stortingsrepresentant for Senterpartiet, Gro-Anita Mykjåland forteller at partiet ikke er redd for å nå sperregrensa. Foto: PRIVAT

Målingene til partiet har falt og falt siden kommunevalget i 2021 og med 4,5 prosent ligger regjeringspartiet farlig nær sperregrensen. 

Men Mykjåland vil likevel ikke slå full alarm enda. 

– Senterpartiet ser ikke på en enkeltmåling som en krise. Vi er ikke redde for sperregrensa. Vi jobber hver dag for å løfte våre politiske saker for å gi ett tryggere Norge. Det er politikken som betyr noe, forsikrer hun. 

SV kan feire igjen

Og samtidig som Arbeiderpartiets samarbeidsparti i regjering, Senterpartiet, mister oppslutning, fortsetter SV å holde jevnt høye målinger. 

Julimålingen viser et SV med 11 prosent oppslutning. Det er partileder Kirsti Bergstø fornøyd med.

 Kristin Grønning / TV 2
FORNØYD: Kirsti Bergstø (Sv) synes det er gledelig med 11 prosent oppslutning. Foto: Kristin Grønning / TV 2

– Det er gledelig. Det viser at en politikk for miljø og rettferdig fordeling er noe som folk vil ha, sier Bergstø til TV 2.

Til tross for dette, viser meningsmålingen at folk flest ønsker et borgerlig flertall. Partilederen mener et rødgrønt flertall likevel er innenfor rekkevidde.

– Vi vet at det har vært borgerlig flertall på målinger før. Likevel har vi klart å få et rødgrønt flertall. Det betyr at alle må brette opp ermene etter sommerferien.

 Jonas Been Henriksen / TV 2
BRØT: Ved Hurdalsjøen hotell i slutten av september 2021 trekker seg fra sonderingene med Ap og SP. . Nestleder Torgeir Knag Fylkesned (t.v) daværende partileder Audun Lysbakken og Kirsti Bergstø under pressekonferanse. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Valget hennes forgjenger, Audun Lysbakken, gjorde om å forlate forhandlingene på Hurdal i 2021, virker til å ha fungert godt for SV. 

– Vi valgte å stå utenfor det som er dagens regjeringssamarbeid fordi vi opplevde at endringsviljen ikke var stor nok hos de andre partiene. Så ser vi at vi klarer å drive frem reformer, rettferdig fordeling og god miljøpolitikk gjennom forhandling med regjeringen. 

– Tror du det å ikke være i regjering nå har påvirket populariteten deres?

– Jeg tror det er synligere nå hva de ulike partiene vil. Men for oss er det alltid politikken og ikke posisjonene som er avgjørende. 

I TV 2 sitt julibarometer i fjor hadde Høyre en oppslutning på 31,7 prosent sammenliknet med 24,8 prosent i år.

TV 2s politiske kommentator, Aslak Eriksrud, mente i sin kommentar forrige uke at det begynner å haste for Solberg å stanse den nedadgående trenden.

– Mens hovedmotstander Ap befinner seg i det som virker som en dyp og vedvarende velgerkrise, er også det store styringspartiet på borgerlig side i ferd med å miste formen, skriver Eriksrud. 

 Kristin Grønning / TV 2
STØRST: Erna Solberg (H) er relativt fornøyd med tallene partiet har ligget på de siste målingene. Foto: Kristin Grønning / TV 2

– Vi lå på 25,9 prosent ved kommunevalget i fjor og er det største partiet. Vi ligger nå rett under 25 prosent på deres måling. Det er vanskelig å kalle det en kollaps, sier høyreleder, Erna Solberg til TV 2. 

Hun frykter ikke en nedgang i partiet frem mot neste valg.

– Vi ligger nesten fem prosent høyere enn ved forrige stortingsvalg. Vi er landets største parti, og det var vi for første på hundre år i fjor høst. Vi skal slåss for velgerne, men jeg synes vi har et bra resultat.

Stabile tall for Frp

Fremskrittspartiet har sunket med 0,2 prosentpoeng siden forrige måling.

Partileder Sylvi Listhaug mener den stabile utviklingen kommer av folk sin bekymring for ungdoms- og gjengkriminalitet, lange helsekøer og uverdig tjenestetilbud til eldre. 

 Bjørn Roger Brevik / TV 2
STORTINGSVALG: Sylvi Listhaug er tydelig på at de ønsker en regjering bestående av Fremskrittspartiet og Høyre. Foto: Bjørn Roger Brevik / TV 2

Partilederen har en plan for hvordan de skal beholde de gode tallene.

– Vi skal fortsette å være tydelige og snakke om de bekymringer og problemstillinger folk flest opplever i hverdagen, sier Listhaug til TV 2. 

Om målingen

Undersøkelsen er utført av Verian for TV 2. Et landsrepresentativt utvalg på 998 personer er intervjuet i perioden 24.06 til 28.06.2024. Usikkerhetsmarginen er mellom +/-1,4 og +/-2,8 prosentpoeng.

Read Entire Article