Lokket barn til kjøpesentre – dømt til fengsel for voldtekter

3 days ago 10



Saken oppsummert

  • 29-åring dømt til 4,5 års fengsel for seksuelle overgrep, hvorav halve straffen er betinget, mot tre jenter mellom 13 og 14 år.
  • Overgrepene involverte tvang til seksuelle handlinger og utveksling av seksualiserte videoer via Snapchat.
  • Mannen, tidligere frikjent i 2021 på grunn av utilregnelighet, er nå funnet skyldig i nye lovbrudd begått kort tid etter frifinnelsen. Han vil anke.
  • Han er dømt til å betale 430.000 kroner i erstatning til ofrene og har midlertidig oppholdstillatelse i Norge.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Nå har Frostating lagmannsrett dømt 29-åringen til fire år og seks måneder i fengsel, men over halve straffen er gjort betinget. Det betyr at han slipper å sone den om han ikke begår nye lovbrudd.

I retten nektet mannen straffskyld for stort sett alle anklager. Hans forsvarer Synnøve Slaatsveen varsler at de vil anke dommen.

Saken kom til politiet da en mor gikk gjennom telefonen til sin 13 år gamle datter og oppdaget en åpenbar seksuell kontakt mellom henne og en voksen mann.

Datteren gikk kort tid senere i avhør og forklarte at hun hadde møtt 29-åringen på Snapchat. Hun var desperat etter penger, og han lovet å kjøpe snus og sigaretter til henne.

Filmet overgrep

Slik hadde det blitt til at de møttes noen ganger. Under to av møtene, det ene på City Syd på Tiller i Trondheim, tvang han 13-åringen til å utføre seksuelle handlinger.

Hendelsen på kjøpesenteret filmet mannen selv, og politiet har fått tilgang til en skjermdump fra videoen.

 Stein Roar Leite / TV 2
MØTTE HER: I to runder har 29-åringen blitt dømt i Trondheim tinghus, først av tingretten, så av lagmannsretten. Foto: Stein Roar Leite / TV 2

Mannen har erkjent det ene overgrepet, men nektet for at det andre. Retten ser imidlertid helt bort fra hans forklaring, blant annet fordi jentas forklaring understøttes av hva venninner av henne har sagt i avhør.

Han har også presset henne til å sende seksualiserte videoer på Snapchat.

29-åringen, som er på grensen til lettere psykisk utviklingshemmet, har også forklart at han ikke kjente alderen til 13-åringen. Han har forklart at han først i etterkant fikk hjelp av en venn til «å bedre forstå alderen på jenter i forskjellige aldre».

Lagmannsretten har dømt han for to voldtekter av jenta.

Fant DNA på penis

I tillegg er han dømt for lignende overgrep mot en 14 år gammel jente. I straffeloven er det kun seksuelle handlinger med barn under 14 år som automatisk kategoriseres som voldtekter.

Også denne jenta kom i kontakt med 29-åringen på Snapchat. Han skrev til henne at hun kunne få alkohol og «alt sånn der» hvis de to hadde sex.

Det ville ikke jenta, men senere avtalte de å møtes i parkeringshuset på Sirkus Shopping i Trondheim sentrum, der hun skulle få en pakke sigaretter. Inne på kjøpesenteret forgrep han seg på henne.

Jenta ringte samme kveld til politiet, som umiddelbart tok tak i saken. Mannens penis ble undersøkt, og man fant DNA fra jenta. Han har forklart at det var hun som var pågående mot ham og ikke motsatte, men tekstmeldinger mellom dem viser noe annet.

 Frank Lervik / TV 2
MØTTES HER: På et toalett i fjerde etasje på Sirkus Shopping i Trondheim tvang 29-åringen en jente til å utføre seksuelle handlinger. Foto: Frank Lervik / TV 2

Også i forbindelse med dette overgrepet har han forklart at han ikke var kjent med jentas alder. Retten viser til en Snapchat-samtale der hun skriver at hun er 14 år, hvorpå han svarer «perfekt».

Ropte «stopp»

Den tredje fornærmede jenta i saken kom i kontakt med 29-åringen ved at han la henne til på Snapchat og ba henne sende nakenbilder mot betaling.

Senere reiste hun hjem til ham for å hente pengene, og han overtalte henne til å forlate vennene sine på utsiden og bli med inn i leiligheten. Der tvang han henne til å ta av seg på overkroppen, hvorpå han utførte seksuelle handlinger.

Jenta klarte å komme seg ut av leiligheten og ringe politiet. Venninnene som ventet utenfor, har forklart at de gjennom vinduet hørte henne rope «nei» og «stopp». Jenta ble undersøkt samme kveld, og mannens DNA ble funnet på hennes kropp.

 Frank Lervik / TV 2
CITY SYD: Det ene overgrepet skjedde på dette kjøpesenteret på Tiller i Trondheim. Foto: Frank Lervik / TV 2

Selv har han forklart at han ikke husker noe av kontakten med jenta. Heller ikke her har retten trodd på ham, blant annet fordi han i avhør husket betydelig mer og sa at det var jenta som var pågående.

Ble frikjent i 2021

Mannen som nå skal sone i fengsel, sto tiltalt for et seksuelt overgrep allerede i 2020. Han ble dømt og anket til lagmannsretten, der han møtte på nyåret i 2021.

Underveis i denne rettssaken, der to andre unge jenter var fornærmet, fant påtalemyndigheten ut at de mente 29-åringen ikke kunne straffes likevel.

Bakgrunnen var en lovendring som trådte i kraft 1. oktober 2020, som gjorde at mannen var å anse som utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Dermed valgte syv dommere i Frostating enstemmig å frifinne ham – bare et år før det første lovbruddet han nå blir domfelt for.

29-åringen, som også er dømt til å betale totalt 430.000 kroner til de tre jentene, er utenlandsk statsborger og har kun midlertidig oppholdstillatelse i Norge.

– Har traumer 

Hans forsvarer, advokat Synnøve Slaatsveen, sier til TV 2 at de vil anke både over lovanvendelsen knyttet til skyldspørsmålet, og straffutmålingen.

– Saken er prinsipielt interessant med tanke på aktsomhetsnormen som gjelder for de fornærmedes alder. Det er en del unge menn som har kognitive utfordringer og ikke har fått tilstrekkelig undervisning rundt dette med forståelse av alder, sier Slaatsveen.

Den domfelte mannen kommer fra et konfliktfylt område.

– Han har opplevd krig og elendighet og har traumer derfra, og han har en annen kulturell bakgrunn enn oss når det gjelder de spørsmålene som denne saken reiser. Han har også andre begrensninger som går utover hans mulighet til å forstå aktsomhetskravet, og de utfordringene burde man også tatt mer hensyn til i straffutmålingen.

Read Entire Article