Så ofte bør du bytte løpesko

1 month ago 748Interessen for løping har trolig aldri vært større enn nå. 

Ikke bare gjorde et koronastengt Norge at løping var en av få idretter man faktisk kunne bedrive, men i tillegg har vi nå flere av verdens aller største stjerner innen idretten. Navn som Jakob Ingebrigtsen og Karoline Bjerkeli Grøvdal er unektelig forbilder for mange. 

De mange løpskonkurransene rundt om i landet har drøssevis av deltakere, og bruken av Strava og pulsklokker som måler hvert eneste sekund, hver eneste meter og hvert pulsslag, gjør at man kan måle seg mot seg selv hver eneste økt.

Ekspert: Slik kan pulsklokken «lure» deg

Det eneste man egentlig trenger, om man ikke er som Christina som løper barbeint, er et par sko på beina.

Uansett om du er ivrig hobbymosjonist eller proffløper, får skoene unektelig noen kilometer på hælen i løpet av et år.

– Da er det på tide

Men hvor ofte må man egentlig bytte ut løpeskoene? Vi har spurt to mildt sagt erfarne løpere, og en forsker.

– Etter tusen kilometer bør man bytte sko. Og om du løper mye på grusvei, så vil sålen gå i stykker, slik at man må bytte før det, sier Kristian Ulriksen.

Han løper selv maraton, og har også podkasten «Breaking Marathon Limits».

Ulriksen mener det er lurt å ha ulike sko til intervaller og vanlig løping.

– Det er en fordel å bytte sko til ulik belastning, så slipper man å bli skadet. Og det er større sjanse for å bli skadet med gamle sko enn med nye, sier han.

 Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån
ENTUSIAST: Kristian Ulriksen, her under et løp i Kristiansand i 2021. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån

– Men hvordan skal vanlige hobbymosjonister, som ikke registrerer hver løpte kilometer, vite at skoene faktisk bør byttes ut?

– Begynner du å kjenne at de er nedløpt, eller at det begynner å bli hull i dem, da er det på tide.

Løpeentusiasten peker på en annen faktor som ofte spiller inn når man går til innkjøp av nye sko.

– Ofte er det mye god treningsmotivasjon i å kjøpe nytt utstyr for dem som sliter med å komme seg ut døra. Det er som å kjøpe nye klær før man skal på byen, det funker det.

Ulriksen innrømmer dog at dette ikke lenger gjelder for ham.

– Nei, det med nytt utstyr er brukt opp for meg for lenge siden.

– Var ikke nøye

På et tidspunkt i karrieren hadde Ingrid Kristiansen verdensrekordene på 5000 meter, 10.000 meter og maraton. Hun vant VM- og EM-gull, og ble kåret til verdens beste kvinnelige utøver to ganger.

Skoene hun løp i den gang, var alt annet enn skoene man kjøper i dag, forteller hun og legger til at dagens unge ikke aner hva hun mener, men at de som løp på 80-tallet godt vet hva hun snakker om.

– Jeg var ikke nøye på det da jeg var aktiv. Jeg hadde to-tre par som jeg byttet på hele tiden. Men jeg løp jo tolv ganger i uken, og da sliter man jo ut skoene raskere enn om man er ute et par ganger i uken.

 Lise Åserud / NTB
LØPEDRONNING: Ingrid Kristiansen under Impossible Games 2020 på Bislett. Foto: Lise Åserud / NTB

– Verdi i seg selv

Kristiansen forteller at hun på 80-tallet løp med fire ulike typer sko: 

Såkalte stafettsko til rask løping, som ingen ifølge Kristiansen ville ha løpt med i dag.

To varianter av en litt tung mengdesko

 Per Løchen NTB / NTB
VM: Ingrid Kristiansen under 10.000 meteren i VM i friidrett i Roma i 1987. Hun vant. Foto: Per Løchen NTB / NTB Foto: Per Løchen

En halvlett kvalitetssko

Lettere sko til konkurranse

– Det å løpe med lettere sko i konkurranse er en gevinst i seg selv. Det anbefaler jeg egentlig folk som skal løpe konkurranser. Ikke løp med de letteste skoene på trening, det får du gevinst av.

I likhet med Ulriksen peker Kristiansen på verdien av å kjøpe seg et par kule, nye løpesko.

– Det har verdi i seg selv å kunne premiere seg selv med noen sko i en sprek farge også videre. Men om man ikke har budsjett til å kjøpe nye sko så ofte, så ville jeg kanskje heller sagt at det er viktigere med et par sko som du kan bytte på.

– Da er det på tide

Den tidligere løpedronningen er ikke så opptatt av antall kilometer skoene har løpt.

– Jeg må ærlig innrømme at skoene i dag blir raskere utslitt enn skoene før. Men hvor mange kilometer de tåler, er veldig individuelt.

Hun peker på at antallet løpeturer spiller inn, men at det er litt vanskeligere å anslå antall kilometer.

– Hvis man veier 50 kilo og sammenligner med en som veier 100 kilo, så vil jo den som veier 100 kilo slite ut skoene fortere enn den på 50 kilo. Det er jo mye mer belastning på skoene når man er tyngre, selvfølgelig.

Hun råder hobbymosjonistene til å bruke sunn fornuft.

– Om du kjenner at det begynner å gjøre vondt i beina av skoene, så er det på tide å gjøre noe.

Dette sier eksperten

– Man kan per nå ikke si at gamle sko øker risikoen for skader, eller at det å bytte ut sko ofte gir mindre risiko for skade, sier Hannah Margareth Rice, førsteamanuensis i biomekanikk ved institutt for fysisk prestasjonsevne på Norges idrettshøgskole.

– Vi vet at bein, sener og muskler tilpasser seg stimulien de får hvis den ikke blir for hardt trent. Så hvis skoen blir dårligere, men treningen opprettholdes eller gradvis økes, så tilpasser kroppen seg sannsynligvis til redusert effekt av skodempingen, slik at det ikke påvirker skaderisikoen.

Rice sier tvert imot at det å bytte til ny sko er en ny type belastning som kroppen må tilpasse seg, og at det kan være forbundet med skaderisiko.

Når det gjelder såkalte «supersko», som er designet for å løpe raskere, med blant annet karbonplate og en mykere såle, kan hun tallfeste noe mer. 

– Det har vist seg at ytelsesgevinsten til skoene er redusert etter 450 kilometer.

Overraskende funn

En studie fra 2013 viser at løpere som løper med mer enn én type sko, får færre løpeskader enn de som alltid løper i samme sko. Det ble da pekt på at det å bytte på hvilke sko man bruker gir en variert belastning på kroppen.

– Bortsett fra det, har vi nesten ingen direkte bevis rundt hvordan slitte sko påvirker risikoen for løpeskader, sier Rice og legger til:

– Men noen mennesker løper skadefritt i sko som ikke har noen demping, så mitt instinkt er at det ikke er en viktig faktor.

Så hvor ofte mener eksperten at man bør bytte løpesko?

– Med mindre du kjøper såkalte supersko som forbedrer ytelsen, tror jeg det handler om personlig preferanse. For det er ikke noe som tyder på at det er knyttet til skader, sier Rice. 

Hun peker likevel på at det kanskje er noen tegn du bør se etter.

– Hvis de er tydelig ødelagte og kan gjøre at du snubler, kan det åpenbart være problematisk. Eller for eksempel hvis de begynner å ta inn vann, eller lukter vondt selv om du vasker dem.

Read Entire Article