Ny oljeavgift gir mindre penger til fellesskapet

5 days ago 9



Benedicte Solaas, direktør klima/miljø, Offshore Norge. Foto: Espen Swan-Rørvik/Offshore Norge

Publisert: 01.10.2024 13:27

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Michael Hoel og Steinar Holden, økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo, foreslår i sin kronikk i Aftenposten 18. september at det innføres en avgift på produksjon av olje i Norge som skal brukes til klimatiltak og grønne investeringer i utviklingsland. I tillegg til at tiltakene og investeringene vil gi positiv klimaeffekt, hevder de at økte kostnader for oljeproduksjon i Norge kan gjøre at oljeutvinningen tar slutt tidligere.

Det er et par forhold Hoel og Holden ser bort fra, som det kan være verdt å minne om:

  1. Norge produserer 2 prosent av verdens olje. Om Norge slutter å produsere olje, er sannsynligheten stor for at produksjonen flyttes til et land med høyere utslipp.
  2. Innføring av en produksjonsavgift for olje i Norge vil føre til mindre inntekter til oljefondet, både direkte gjennom den økte kostnaden avgiften utgjør, og indirekte om produksjonen flyttes ut av landet.
  3. Det aller meste av den oljen Norge produserer, selges i Europa. Det er altså ikke bare Norges gass som er viktig for Europas energisikkerhet, men også oljen.

Norge har et oljefond på omtrent 18.500 milliarder kroner. Problemet er ikke at vi ikke har penger, men at handlingsregelen – av gode grunner – legger begrensninger på hvordan vi kan bruke pengene. Offshore Norge støtter at Norge bidrar til klimatiltak og grønne investeringer i andre land over statsbudsjettet, slik vi i dag gjør gjennom blant annet Klimainvesteringsfondet. Men vi støtter ikke tiltak som flytter klimagassutslippene og inntektene fra oljeproduksjon til andre land og setter Europas energisikkerhet i fare.

Benedicte Solaas, direktør klima/miljø, Offshore Norge

Read Entire Article