Ny morgen med signalfeil i Oslo-området

1 week ago 8



  • Signalfeil mellom Nationaltheatret og Oslo S

    Andreas Brattåker Støyva/Øystein Tronsli Drabløs

    Feilen fører til forsinkelser.

    Det jobbes med å løse feilen, skriver Bane Nor på sine nettsider.

    – Det er en feil i Oslotunnelen i retning Oslo S, sier pressevakt i Bane Nor, Harry Korslund, til Aftenposten.

    Like før klokken 07.20 skriver Bane Nor at feilen er løst.

    Også i går var det problemer med morgentrafikken. Også da på grunn av signalfeil.

    Selv om trafikken nå går igjen, må man regne med forsinkelser på følgende linjer:

    • Spikkestad – Lillestrøm, Hovedbanen

    • Kongsberg – Eidsvoll, Gardermobanen

    • Drammen – Dal, Hovedbanen

    • Asker – Kongsvinger, Kongsvingerbanen

    • Stabekk – Ski, Østfoldbanen

    • Stabekk – Moss, Østfoldbanen vestre linje

    • Drammen – Lillehammer, Dovrebanen

    • Skien – Eidsvoll, Vestfold- og Gardermobanen

    • Drammen – Oslo lufthavn/Oslo Airport, Flytoget

    • Stabekk – Oslo lufthavn/Oslo Airport, Flytoget

  • Frikjenner verdens lengstsittende dødsdømte

    Japanske Iwao Hakamada (88), som har sittet i fengsel lenger enn noen annen dødsdømt i verden, er frikjent av en domstol i Japan.

    Den tidligere proffbokseren ble dømt til døden 11. september 1968 for drapet på sjefen sin og tre av hans familiemedlemmer.

    Hakamada nektet først å ha begått drapene, men tilsto senere under avhør, som han hevdet var fordi politiet banket ham opp. Hakamada forsøk på å trekke tilståelsen var derimot forgjeves, og dødsdommen ble opprettholdt av Japans høyesterett i 1980.

    I 2014 besluttet en domstol å gjenoppta saken hans som følge av tvil om bevisene som fikk han dømt.

  • Florida stålsetter seg før orkanen Helene

    Orkanen Helene ventes å bli usedvanlig kraftig. Her er stormen på vei mot Florida.

    Orkanen Helene ventes å bli usedvanlig kraftig. Her er stormen på vei mot Florida. Foto: NOAA / AP / NTB

    Skoler stenges og mennesker evakueres idet deler av USAs sørøstlige kyst forbereder seg på orkanen Helene. Den ventes å bli usedvanlig kraftig.

    Stormen har allerede medført oversvømmelser, revet trær over ende og skapt strømbrudd på sin ferd forbi Cuba og Yucatán-halvøya i Mexico, og før ankomsten i Florida har den styrket seg ytterligere.

    Den ventes å treffe Florida torsdag kveld lokal tid, og også områder i Georgia og helt opp til Nord-Carolina og Sør-Carolina kan rammes. Uværet ventes å kunne nå langt inn i landet.

    Meteorologene advarer om at det i de nordlige delene av Florida kan bli stormflo på opp mot 6 meter.

    Folk i Florida er godt vant til orkaner og hardt uvær, men de rådes til å ikke undervurdere Helene.

  • Andreas Brattåker Støyva

    21 min

    Flere foreldre som velger lengre permisjon

    Foreldre som velger 80 prosent foreldrepenger får nå 11 dager lenger permisjon – uten å tape penger. Det har ført til en betydelig økning av foreldre som velger denne løsningen, viser ferske tall fra Nav.

    – Vi ser at dette er en ordning som svært mange ønsker og bruker, og alt tyder på at dette gjør hverdagen enklere for mange småbarnsfamilier, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

    1. juli 2024 ble foreldrepengeperioden for de som velger 80 prosent foreldrepenger 11 dager lengre. Endringen fører til at den samlede utbetalingen blir tilnærmet lik for foreldre uavhengig av om de velger en permisjon med 80 eller 100 foreldrepenger.

  • Irske fiskere raser over norsk makrellfangst

     Irske fiskere mener norsk rekordfiske truer bestanden.

    Krangler om makrell: Irske fiskere mener norsk rekordfiske truer bestanden. Foto: AP / NTB

    Norske fartøy får igjen fiske makrell i britisk farvann. Nå raser irske fiskere – som ber EU ta grep.

    I forrige uke tok norske fiskere opp over 53.000 tonn makrell i britisk sone, ifølge magasinet The Fishing Daily.

    Nå kommer den irske fiskerorganisasjonen Killybegs Fishermen’s Organisation (KFO) med ramsalt kritikk.

    De mener det er snakk om «overfiske som allerede truer den sårbare makrellbestanden».

    – Norge kapitaliserer på makrell i britisk farvann på et tidspunkt der bestanden er i alvorlig fare. Det er på tide at EU griper inn, sier KFO i en uttalelse.

    Kritikken kommer i kjølvannet av at EUs landbruks- og fiskeriministre mandag samlet seg i Brussel for å enes om en posisjon vis-à-vis Norge i kvoteforhandlingene som starter i oktober.

    EU-landene har lenge vært svært misfornøyde med Norge i disse forhandlingene.

  • Trudeaus regjering overlevde mistillitsvotering

    Regjeringen til Canadas statsminister Justin Trudeau overlevde en mistillitsvotering onsdag, men opposisjonen har varslet flere mistillitsforslag. Blir den felt, blir det nyvalg i landet.

    Regjeringen til Canadas statsminister Justin Trudeau overlevde en mistillitsvotering onsdag, men opposisjonen har varslet flere mistillitsforslag. Blir den felt, blir det nyvalg i landet. Foto: Justin Tang / The Canadian Press via AP / NTB

    Canadas regjering overlevde onsdag en mistillitsvotering fremmet av den konservative opposisjonen. De konservative lover imidlertid nye mistillitsforslag.

    Statsminister Justin Trudeaus regjering er i mindretall i nasjonalforsamlingen, men overlevde fordi folkevalgte fra venstresidepartiet NDP og Bloc Québécois, som vil ha økt selvstyre for den fransktalende Quebec-provinsen, stemte mot forslaget.

    Trudeau har vært statsminister siden 2015 og sliter på målingene. NDP kunngjorde i august at de ikke lenger vil støtte regjeringen, noe de hadde gjort for å sikre dem støtte i nasjonalforsamlingen siden 2022.

    Om Trudeau-regjeringen blir felt i en mistillitsvotering, blir det utlyst nyvalg. Det neste planlagte valget er i oktober 2025, og mange venter at De konservatives partileder Pierre Pollievre blir statsminister.

  • New York-ordfører tiltalt i korrupsjonssak

    New York-ordfører Eric Adams er tiltalt etter en føderal korrupsjonsetterforskning, melder avisa New York Times.

    New York-ordfører Eric Adams er tiltalt etter en føderal korrupsjonsetterforskning, melder avisa New York Times. Foto: Seth Wenig / AP / NTB

    New Yorks ordfører Eric Adams er tiltalt i en føderal korrupsjonssak, ifølge New York Times. Adams sier en tiltale vil være «basert på løgner» og at han ikke går av.

    Avisa skriver at Adams, som er tidligere politioverbetjent, er den første sittende ordføreren i New York som blir tiltalt i en straffesak.

    Adams sier i en uttalelse at en eventuell tiltale vil være «fullstendig grunnløs, basert på løgner». Videre sier han at han ikke vil trekke seg om han blir tiltalt.

    Tiltalen var onsdag fortsatt ikke åpen for offentligheten, så det er ikke kjent hva Adams er tiltalt for, skriver avisen. Adams ble valgt for tre år siden og lovet i valgkampen å slå ned på kriminaliteten i storbyen.

  • Bekymret for sikkerheten i nordnorsk luftrom

    Mandag morgen måtte luftrommet over Tromsø og Evenes (bildet) stenges på grunn av radarproblemer. Norsk Flygerforbund er bekymret over flere slike episoder den siste tiden.

    Mandag morgen måtte luftrommet over Tromsø og Evenes (bildet) stenges på grunn av radarproblemer. Norsk Flygerforbund er bekymret over flere slike episoder den siste tiden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

    Etter flere radarproblemer i Nord-Norge den siste tiden, reagerer Norsk Flygerforbund. Forbundet er bekymret for sikkerheten og mener å se en farlig trend.

    Mandag stengte Avinor lufttrafikken over Tromsø og Evenes en times tid. Årsaken var et radarutfall like før klokken 9 om morgenen. I august var det et strømbrudd som førte til problemer, skriver Nordlys.

    Radarutfall setter kommersiell flytrafikk på bakken, men også ambulanseflyoppdrag må vente. Det er kun hasteoppdrag som kan gjennomføres.

    Forbundsleder Synnøve Egeness Lilleli i Norsk Flygerforbund mener det har vært for mange tilfeller av radarutfall den siste tiden.

    – Ved radarutfall blir man ganske blind i både flyvelederleddet, men også i bindeleddet mellom cockpit og flyveleder. Ved radarutfall blir det begrensninger på hvor mange fly man kan ha i luften, forklarer hun.

Read Entire Article