Ny gel lindrer pollenplager

2 weeks ago 22



Forskning:

Over en million nordmenn bruker allergimedisin i pollensesongen. Men nå viser et nytt medisinfritt alternativ lovende resultater.

 Illustrasjonsfoto
I GANG: Pollensesongen er allerede i gang og ekspertene regner med at enda flere vil få allergi. Foto: Illustrasjonsfoto

Publisert 17.04.2024 11:25

Bjørkepollensesongen er allerede i gang flere steder. Ifølge Astma- og allergiforbundet er over én million nordmenn plaget med pollenallergi.

De allergiske reaksjonene som tretthet, rennende og kløende nese og øyne blir vanligvis lindret med antihistaminer og kortison i form av piller, dråper og spray.

Barriere mot pollen

Men nå har det sveitsiske legemiddelfirmaet Altmira Medica lansert en nesespray som, i stedet for å lindre den allergiske reaksjonen med medisiner, danner en beskyttelseshinne på slimhinnene i nesa som skal hindre pollenkornene i å få kontakt med kroppen.

 Olav T. Hustad Wold / TV 2
PLAGSOM: Disse raklene begynner nå å spre store mengder bjørkepollen. Foto: Olav T. Hustad Wold / TV 2

Det anerkjente medisinske allergi- og immunologi-tidsskriftet Allergy har publisert en australsk studie som er gjort med Bentrio, som den nye nesesprayen heter.

Hundre personer, med forskjellige grader av pollenallergi, ble gitt enten Bentrio eller en saltvannspray i en blindtest.

Av de som fikk saltvann, oppga 28,5 prosent at sprayen ga god eller veldig god effekt, mens av de som fikk Bentrio sa 66 prosent at sprayen ga god eller veldig god effekt mot allergiplagene.

– Det har ikke skjedd noe nytt på allergifronten på over 20 år, om vi ser bort fra vaksinering, sier Bent Andreassen i legemiddelfirmaet Pharma nordic.

Bedriften har sikret seg de nordiske distribusjonsrettighetene for sprayen i tolv år.

 Frode Hoff / TV 2
KONTRAKT: Bent Andreassen i Pharma Nordic, som sikret kontrakt på nesegelen Bentrio. Foto: Frode Hoff / TV 2

– Det var mange som ønsket å få bli distributør, men vi fikk kontrakten på tolv år, sier han. 

– Nyttig tilskudd

– Vitenskapelig sett, så ser dette ut til å være et veldig nyttig tilskudd til allergibehandling, sier professor Sverre Karmhus Steinsvåg ved Haukeland universitetssykehus.

– Det viktigste er jo å forsøke å unngå å være i kontakt med pollen, men det er jo ikke så lett.

– Middelet kan, ifølge forskningen, gjøre at pollen ikke kommer i kontakt med immunapparatet og dermed vil det i mindre grad sette i gang en allergisk reaksjon, sier han.

 Privat
NESEEKSPERT: Professor og øre-nese-hals-spesialist, Sverre Steinsland ved Haukeland universitetssykehus, mener nesegelen kan være et supplement for pollenallergikere. Foto: Privat

– Kan det å bruke dette middelet i nesa også hindre kløe i øynene?

– Ja, altså de øyeplagene som går via neseplagene, og det er en reell sammenheng, det vil man kunne redusere. Men så er det klart at hvis det kommer mye pollen direkte på øynene, så vil jo det kunne gi en del plager, sier Steinsvåg.

De beste rådene mot pollenallergi

Allergiprofessorens beste råd mot pollenplager er å oppholde seg på steder hvor det er lite pollen, enten høyt til fjells eller ute ved kysten. I tillegg bør man vaske håret dersom man har vært i pollenrike områder.

– Folk som blir veldig dårlige i pollensesongen bør vurdere å vaksinere seg, sier Steinsvåg.

– Nå handler moderne allergivaksinasjon om én tablett under tunga hver dag i tre år. Det er veldig effektivt.

Laget av vulkansk aske

Det beskyttende stoffet i Bentrio er bentonitt.  Det er en leirbergart som er dannet av vulkansk aske og består av tynne ark av silisium og mineraler.

Når det sprayes inn i nesen, danner det en gel-aktig beskyttende overflate på neseslimhinnen.  Gelen fanger opp pollen og annet, som så igjen blir dratt ned og eliminert i magen.

Read Entire Article