– Før noterte man ned beskjeder i lærerblokka og på gule lapper. Kanskje ga man beskjed til andre lærere på gangen, sier assisterende rektor ved Bodin videregående skole, Sigrun Bones.
Nå er dette historie.
Siden i høst har de videregående skolene i Nordland testet ut et nytt system for deling av viktig informasjon om elevene.
Alle elever får en egen side i databasen der informasjon som spesialundervisning, prøvetilrettelegging og annen relevant informasjon kan føres inn. Men også informasjon om dysleksi, ADHD eller andre særskilte behov.
Ildsjelelene bak sytemet håper systemet kan bli et digitalt gjennombrudd for skolesektoren.
Systemet heter SiDE – og plattformen skal gjøre det lettere for lærere og andre ansatte i skolen å følge opp elever som trenger ekstra oppfølging og hjelp.
De videregående skolene i Nordland har siden i høst testet ut et nytt system for deling av elevinformasjon. Nå er «gule lapper» og beskjeder i forbifarten historie.
Foto: Per-Magne Steen / NRKSystemet kan sammenlignes med DIPS som helsesektoren bruker for å dele viktig informasjon om pasienter mellom behandlere.
Rektoren forteller at informasjonen deles på en sikker måte, og kun med de som trenger den.
– Den gule lappen eller arket forsvinner ikke, og informasjonen havner ikke i feil hender. Systemet ivaretar personvern og behandler personopplysninger på en sikker måte, sier Bones.
Kun de som behøver informasjonen har tilgang. Rektor Sigrun Bones kaller det for «need to know-prinsippet».
Foto: Per-Magne Steen / NRK– En etterlengtet løsning
Elevrådsleder Kristian Iversen ved Bodin videregående skole er glad for at løsningen er på plass.
– Det er en fornuftig og lettvint måte å formidle viktig informasjon på, og som er veldig etterlengtet. Det blir mye lettere å tilrettelegge. En slik database vil forhindre at elevinformasjon kommer i gale hender, sier han.
Et samarbeid mellom Bodin videregående skole og Nordland fylkeskommune har resultert i det som kan bli ett digitalt gjennombrudd for skolesektoren.
Foto: Per-Magne Steen / NRKSlik fungerer det i praksis
De som har utviklet systemet håper det vil bidra til en bedre og mer systematisk oppfølging av den enkelte elev.
Alle elever får sin egen side i databasen, og her skal all relevant informasjon føres inn.
Før noe skrives på elevens side skal det være avklart med eleven hvem som får tilgang til det som legges ut.
– Vi så et behov for å kunne følge opp elever bedre. Det å få informasjon raskt nok til riktig person var en utfordring, sier Håvard Hilding, lærer og en av utviklerne.
Formålet med å utvikle verktøyet er å kunne gi bedre elevoppfølging og økt gjennomføring. Det vil gi skolene bedre oversikt og bidra til bedre ressursbruk
Håvard Hilding jobber med IKT på Bodin vgs og i fylkesadministrasjonen
Foto: Per-Magne Steen / NRKKun de som behøver informasjonen har tilgang. Rektor Sigrun Bones kaller det for «need to know-prinsippet».
Digitaliserings- og forvaltningsminister, Karianne Oldernes Tung mener løsningen kan få stor betydning.
Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung var tilstede på lanseringsfesten i Bodø.
Foto: Per-Magne Steen / NRK– Når lærere får riktig informasjon om deg som elev, kan sjansen øke for at du fullfører videregående opplæring, sier hun.
Fylkesrådsleder i Nordland, Svein Øien Eggesvik (Sp) er også begeistret. Han mener løsningen kan ha potensial også utenfor skolen.
– Når man samarbeider med Nav eller andre, er det viktig å kunne dele informasjon trygt. Så må man se på hvordan man kan få det til, og det håper jeg vi får til i neste fase.
Ifølge Bones har både andre fylkeskommuner, kommune og grunnskoler vist stor interesse for SiDE.
– Så det er målet eller håpet videre at vi får det til, sier Bones.
Publisert 27.04.2025, kl. 19.55