-
Jordbruket leverer sine krav i dag
I dag klokka 12.00 leverer jordbruket sitt krav til staten i årets jordbruksforhandlinger.
Det er store forventninger til årets oppgjør, og for Nordland er det spesielt viktig at Nord-Norge og matberedskap prioriteres.
7. mai legger staten fram sitt tilbud og siste frist for å avslutte forhandlingene er 16. mai.
-
Fare for snøskred – kan løsne av seg selv i alle himmelretninger
Det er sendt ut farevarsel for snøskred på faregrad 2 i store deler av Nordland.
Våte skred kan løsne av seg selv i alle himmelretninger. Fortsatt nedbør som regn gjør at faren for våte skred vedvarer, heter det på varsom.no.
På de aller høyeste toppene kan det være mulig å løse ut skred i ustabile fokksnøflak.
Bare for Helgeland er det nå grønt nivå, faregrad 1.
I Troms er faren for snøskred nå betydelig, faregrad 3.
I Lyngen blir folk oppfordra om å unngå skredterreng.
Foto: Marita Andersen / NRK -
Fikk pris for lego-modell av Nordlandssykehuset
I helga deltok Bodø Brikkebyggelag på Lego-utstillinga «På Kloss Hold» som gikk av stabelen i Trondheim. Det er Norges største samling for voksne Lego-byggere hvor de har ei utstilling som er åpen for publikum.
Den mye omtalte modellen som ble bygd av Nordlandssykehuset, og som til daglig står utstilt utenfor barneavdelingen, var også med til Trondheim. Modellen fikk på fjerdeplass i publikumskonkurransen for store modeller.
Arrangementet har over 4000 besøkende, og det arrangeres en rekke konkurranser.
Bodø Brikkebyggelag fikk også flere andre priser i helga, skriver de i ei pressemelding
Foto: Hogne Bø Pettersen -
Vil at du fortsatt skal få post i postkassa – én dag i uka
Regjeringa ønsker å beholde levering til postkassene, og vil sikre alle levering av post én dag i uka.
Det skriver samferdselsdepartementet i ei pressemelding.
I desember leverte Postutvalget sin rapport til samferdselsminister Jon-Ivar Nygård. Utvalget hadde blant annet i oppgave å se på fremtidens bærekraftige posttjenester.
Utvalgets flertall foreslo at brev skal utleveres til betjente postpunkt, for eksempel til post i butikk, og at de som trenger det skal kunne velge å få brevene levert i
– Vi har hatt postutvalgets rapport på høring, og flertallet av høringssvarene viser at veldig mange fortsatt ønsker levering av brev til postkassa. Derfor vil vi fortsatt sikre levering til postkassa, men med mulighet til å velge utlevering på postpunkt for de som heller ønsker det, sier Nygård.
Hver husstand i Norge mottar i snitt ett brev i uka.
I 2025 vil staten bruke over 1,5 milliarder kroner på levering av ulønnsomme posttjenester. Ved å redusere leveringsdager til én dag i uken vil staten spare over 1 milliard kroner, heter det i pressemeldinga.
Foto: Bjarte Johannesen / NRK -
Halvparten av trailerne hadde feil
Halvparten av de utenlandske trailerne som ble kontrollert i 2024 hadde feil og mangler, ifølge Statens vegvesen. Samtidig kommer 2,4 millioner vogntog inn i Norge hvert år.
De fleste blir ikke kontrollert. Ramona Lind mistet sønnen i en vogntogulykke i 2019. Hun har bare en ting å si om at så mange vogntog slipper gjennom uten kontroll. Samferdselsdepartementet har ikke villet kommentere saken.
Kjetil Wigdel, avdelingsdirektør i Utekontroll i Statens vegvesen, sier imidlertid at vegvesenet gjør det de kan for å luke ut de farlige vogntogene med de ressursene dem har tilgjengelig.
-
Spesialenheten henlegger sak der politiet la bevegelseshemmet i bakken
Spesialenheten for politisaker har henlagt en sak der en bevegelseshemmet mann anmeldte politiet for unødvendig maktbruk på et utested.
Det skriver Lofotposten.
Det var i 2023 at en mann ble lagt i bakken av politiet utenfor et utested på Leknes i Lofoten. Personen er bevegelseshemmet og har språklige vansker, noe han mente politiet burde tatt hensyn til.
Spesialenheten opplyser i avgjørelsen at politiet ankom utestedet med bakgrunn i en melding om mulig promillekjøring.
Mannen ble lagt i bakken av politiet utenfor utestedet, noe som medførte et kutt i ansiktet som måtte sys. Da mannen til slutt gjennomførte en blåseprøve, ga ikke prøven uttelling på ruspåvirkning.
Mannen mente også at politiet hadde kjennskap til funksjonsnedsettelsen hans, som kunne medføre at han fremsto som beruset.
Etterforskningen har likevel konkludert med at anmelderen ikke etterkom politiets pålegg, og at han fysisk motsatte seg politiet.
– Det var ikke bevismessige holdepunkter for at politiet hadde opptrådt straffbart. Spesialenheten mente at maktbruken var nødvendig, forsvarlig og forholdsmessig, og derfor lovlig, står det i avgjørelsen.
-
Høgh-dobbel fikset seier over KFUM
En preget Odin Bjørtuft måtte forlate banen like etter pause i Bodø/Glimts 3-0-seier mot KFUM Oslo på hjemmebane i Eliteserien.
Etter en jevn kamp steg Kasper Høgh til værs og stanget inn vinnermålet ti minutter før slutt. Etterpå fikk Glimt straffe etter en hands, og Høgh scoret igjen. Ulrik Saltnes fastsatte resultatet på tampen.
Den regjerende seriemesteren slet til tider med å trenge gjennom KFUM-forsvaret og ble samtidig satt på prøver defensivt. Til slutt lyktes de.
Glimt står med tre seirer og én uavgjort denne sesongen. KFUM har én seier og tre tap.
Men Glimt-seieren kom med en liten bismak. Midtstopper Bjørtuft har vært svært viktig for Glimt denne sesongen, men måtte byttes ut sju minutter etter pause.
De gulkledde skal til uken møte Tottenham i den første kampen i semifinalen i europaligaen. Der må de fra før greie seg uten Patrick Berg og Håkon Evjen som er suspendert.
(NTB)
Foto: Mats Torbergsen / NTB -
Glimt-smell før Europa-semifinale – Odin Bjørtuft av med skade
Odin Bjørtuft så plaget ut og måtte forlate banen like etter pause i Bodø/Glimts kamp mot KFUM Oslo.
Midtstopperen har vært svært viktig for Glimt denne sesongen, men måtte byttes ut sju minutter etter pause.
Bjørtuft så preget ut da han gikk av gressmatta i Bodø.
– Det er vondt å se. Det er rett og slett bare trist og leit, sa TV 2-ekspert Jesper Mathisen.
– Det ser ikke lovende ut, sa han.
De gulkledde skal til uken møte Tottenham i den første kampen i semifinalen i europaligaen. Der må de fra før greie seg uten Patrick Berg og Håkon Evjen som er suspendert.
De gulkledde tok seg sensasjonelt videre mot Lazio i kvartfinalen.
(©NTB)
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB -
Nordland fylkeskommune selger seg ut av flere selskaper
Nordland fylkeskommune selger seg ut av åtte selskaper. Det skriver Avisa Nordland.
25. mars gikk fylkesrådet gjennom Nordland fylkeskommunes eierskap i diverse selskaper. Der ble det enstemmig vedtatt at fylkeskommunen skal selge seg ut av flere av disse.
Ifølge avisa ble innstillingen til fylkesrådet enstemmig vedtatt. De vil da blant andre selge seg ut av Nord-Salten Kraft AS, Destinasjon Lofoten AS, Helgeland Industriutvikling AS og Kommunekraft AS.
-
Ansetter flere sti-verter
I år er det ansatt fire sti-verter som skal bistå turgåere på Reinebringen. Det er en styrking fra i fjor, skriver Lofotposten.
Det er Steinbiten Drift AS som har ansvaret for sti-vertsordningen, som er finansiert av Miljødirektoratet via Moskenes kommune.
De fire er ansatt fra 1. mai til 30. september.
– To av dem jobber i 100 prosent stilling og to i 50 prosent, noe som sikrer at det hver eneste dag er to personer til stede i fjellet – en styrking fra i fjor da det i perioder kun var én, skriver selskapet i en pressemelding.
I tillegg er sesongen utvidet med en ekstra måned, noe som gjør det mulig å ivareta sikkerheten bedre når det fortsatt kan være snø og isete forhold på toppen, skriver Steinbiten Drift.
Det er trykket av besøkende på fjellet som har ført til at Moskenes kommune startet med ordningen. I fjor var Elias Martens og Pauline De Macro (bilde) slike sti-verter.
Sti-vertene jobber forebyggende og vil bistå turgåerne med informasjon, men de har også autoritet. Ved behov kan de veilede og avverge turister som legger ut på tur dårlig kledd, dårlig skodd eller i værforhold som kan være farlige, ifølge selskapet.
– Vi ser at tilstedeværelse virker. Det handler ikke bare om beredskap ved ulykker, men om å være synlig, hjelpsom og tydelig – og slik forhindre at farlige situasjoner oppstår, sier June Remmen, daglig leder i Steinbiten Drift til Lofotposten.
Foto: Privat -
Legger ut Glimt-billetter til blodpris
Billetter til hjemmekampen mellom Bodø/Glimt og Tottenham i Europaligaen selges for skyhøye priser på utenlandske nettsider. Det skriver Avisa Nordland.
Ifølge avisa koster billettene på en av nettsidene mellom cirka 5000 kroner og 65.000 kroner per stykk.
Bodø/Glimt advarer mot å kjøpe billetter utenom de offisielle kanalene.
– Det er ikke lov å selge billetter videre dyrere enn de opprinnelig er kjøpt for, sier medieansvarlig i Bodø/Glimt, Simen Pedersen til avisa.
Han sier at klubben har sett tilfeller hvor Glimt-supportere har blitt lurt i forsøket på å skaffe seg billetter.
– Man risikerer rett og slett å kjøpe luft. Vi vet nå at flere har blitt svindlet på disse sidene. Noen selger billetter de ikke eier, og da kan du ende opp uten både billett og mulighet til å få hjelp i etterkant, sier Pedersen til avisa.
Foto: Mats Torbergsen / NTB -
Rykket ut til gressbrann på Hamarøy
Oppdatering: Kl. 13.00 melder politiet at brannen er slukket.
Politiet melder om en gressbrann i Ulvsvåg på Hamarøy.
Det skal være et bolighus og fjøs i nær tilknytning til brannen.
Brannvesenet har startet med slukking.
Beboere i huset har kommet seg ut, og det er ikke dyr i fjøset.
Foto: NRK -
Anket dom – fikk strengere straff
I august i fjor ble en mann i 60-årene dømt i Salten og Lofoten tingrett for årevis med mishandling og krenkelser av samboeren.
Det skriver Avisa Nordland.
Mannen ble i tingretten dømt til 3,5 års fengsel med besøk- og kontaktforbud mot kvinnen i tre år. Han ble også idømt oppreisningserstatning på 180.000 kroner til kvinnen.
Mannen var uenig i straffeutmålingen og anket saken til lagmannsretten.
Lagmannsretten fant det bevisst utover enhver rimelig tvil at kvinnen i perioden april 2016 til april 2022 ble utsatt for fysisk og psykisk mishandling
– Den fysiske mishandlingen har bestått iblant annet voldsutøvelse ved slag, spark, kvelertak, lugging, dytting og seksuelle krenkelser. Den psykiske mishandlingen har bestått i trusler, utkastelser fra felles bolig, nedsettende og krenkende uttalelser, påstander om utroskap, aggressiv, manipulerende og sjalusipreget atferd, kontroll over hvor hun var og hvem hun snakket med og kontroll over telefonen hennes, skriver AN.
Mishandlingen er utvilsomt grov på grunn av den lange varigheten, alvorligheten i voldsutøvelsen, som ved flere anledninger medførte behov for helsehjelp og ved siste voldsutøvelse medførte alvorlige skader med blant annet brudd i lårbenet og skulderen/overarmen, står det i dommen.
Mannen ble dømt i lagmannsretten til fire år og to måneder fengsel. Kontaktforbud i tre år og 250.000 kroner i oppreisningserstatning.
Foto: Petter Strøm / NRK -
Skipper fikk bot på 25.000 – Fiskeridirektoratet trakk den tilbake
Fiskebåter som skal i fiske må sende melding når de forlater en havn (DEP), de må også sende melding når de er i fiske (DCA), og når og til hvilken havn (POR) de skal levere fisken på.
En skipper på en fiskebåt fra Lofoten gjorde ikke dette da han forlot Lofoten sørover.
Fiskeridirektoratet sjekket båten da den anløp neste havn. Det viste seg at båten ikke hadde sendt den elektronisk rapporten og ga fiskeskipperen et overtredelsesgebyr på 25.000 kroner for brudd på forskriften. Hendelsen skjedde i fjor vår.
Det skriver Lofotposten.
Skipperen godtok ikke gebyret og klaget det inn til Fiskeridirektoratet.
– De faktiske forhold i saken er at da fartøyet forlot kaia var det ikke bestemt om fartøyet skulle gå direkte i fiske eller gå innom en annen havn først. På veg sørover ble det bestemt å sette bruk før de dro inn til havna. De satte bruk utenfor Ålesund og hadde ikke røktet disse da de la til kai og der ble kontrollert av Fiskeridirektoratet, skriver advokaten til skipperen i klagen.
Advokaten skriver videre at etter deres syn vil plikten ikke inntre før man har en intensjon om å fiske. Båten hadde ingen fangst om bord da den la til kai. Skipperen og advokaten mener det da bør være nok å veilede skipperen til neste gang, i stedet for et gebyr på 25.000 kroner.
Fiskeridirektoratet har nå behandlet klagen, og skipperen fikk medhold.
– Fiskeridirektoratet er kommet til at det ikke er påkrevd og forholdsmessig å ilegge skipper et overtredelsesgebyr i denne saken.
Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK -
Kvinne tatt for ruspåvirket kjøring
Etter tips fra publikum stanset politiet en bil natt til søndag, hvor det var mistanke om ruspåvirket kjøring, ifølge politiloggen.
Kvinnen er i 30 årene og ble stoppet på Leknes i Vestvågøy.
– Bevissikring er gjennomført, førerkort beslaglagt og sak opprettet, skriver politiet.
Foto: Benjamin Vorland Andersrød / NRK -
Filmet seg selv i 180 km/t på Helgeland – mistet lappen
En person er fratatt førerkortet etter at vedkommende filmet seg selv i 180 kilometer i timen i Toventunnelen i Alstahaug i Nordland. Det er 80-sone på stedet.
Nordland politidistrikt fikk rundt klokka 21.15 lørdag kveld tips om saken.
– Politiet fikk stanset aktuell bil. Sak opprettet, og førerkortet er beslaglagt, heter det i politiloggen.
Toventunnelen går mellom Leirosen i Leirfjorden og Brattli i Drevjadalen. Med sine nærmere 10,7 kilometer er dette den lengste veitunnelen i Nord-Norge.
NTB
Foto: Helgeland Museum -
Brev skrevet ombord på Titanic solgt for over fire millioner kroner
Et brev skrevet ombord på Titanic, dager før skipet sank, ble solgt for 300 000 pund på en auksjon, rapporterer nyhetsbyrået AP.
Med dagens valuta tilsvarer det rundt 4 161 810 kroner.
Brevet ble skrevet av passasjer Archibald Gracie til hans grandonkel den 10. april 1912. "Det er et fint skip, men jeg skal bli ferdig med reisen før jeg dømmer henne," står det blant annet i brevet.
Lørdag ble brevet solgt til en privat samler fra USA, ifølge auksjonshuset Henry Aldridge & Son i Wiltshire, England.
Det antas at brevet er det eneste eksemplaret fra Gracie ombord på Titanic, som sank utenfor Newfoundland etter å ha kollidert med et isfjell klokken 23:40 den 14. april 1912.
Rundt 1500 mennesker mistet livet i forliset. Over 700 personer ble reddet.
Foto: AP / NTB -
Ruspåvirket sjåfør forsøkte å kjøre fra politiet
Politiet melder at rett før klokka ni lørdag kveld ble en sivil politibil forbikjørt av en bil i stor fart i Utskarpen.
Den sivile politibilen kjørte etter og klarte etter hvert å ta igjen bilen, men sjåføren forsøkte fortsatt å kjøre i retning Rana, skriver operasjonsleder i Nordland politidistrikt, Yngvard Fredriksen i en melding.
– Vi får ut to patruljer fra Rana, slik at vi får stanset bilen rett før Båsmobakken, skriver Fredriksen.
Han legger også til at sjåføren var ruspåvirket, og hadde med seg en passasjer i bilen.
Ifølge politiet ble det ingen skader på hverken personer eller biler.
-
Fergeavganger innstilles
Torghatten Nord har innstilt fergeavgang klokken 21.30 fra Flesnes og 22.00 fra Revsnes søndag 27. april på fergesambandet Flesnes-Revsnes i Kvæfjord kommune.
Dette grunnet manglende bemanning, melder selskapet.
Foto: Linda Pedersen -
Mye nedbør i vinter har vært dyrt for Narvik
Narvik har opplevd en vinter med mye snø og regn. 75.000 kubikk snø er kjørt bort, og 8000 tonn strøsand er brukt. Det koster, skriver Fremover.
Enhetsleder Trond Solberg i Veg og park sier til avisa at årets vintersesong har vært unormal.
– Oppsummert har det aldri vært så hyppige og intense perioder med snø og regnvær som har utløst ekstra behov og dertil også ressurser som denne vinterperioden, sier Solberg.
Nedbørsmengdene i Narvik har i perioden oktober til mars vært godt over normalen. Målestasjonen på Strømsnes viser 992 mm nedbør i perioden, mens det normalt har vært 577, skriver avisa.
Intense nedbørs- og mildværsperioder har ført til mer strøsand og mye mer snøkjøring enn normalt, ifølge Solberg.
– Det har i år blitt kjørt bort 75.000 kubikk snø mot normalt 30.000 kubikk. Det er brukt 8000 tonn strøsand i perioden mot normalt 5–6000 tonn, sier Solberg til Fremover.
Slik kan Bodø/Glimt få en gullbillett til Mesterligaen 00:59
Neste