Ny avtale: Norske våpen selges til australske jagerfly

1 month ago 14



– Etableringen i Australia markerer en milepæl for norsk forsvarsindustri, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

I dag deltok han under åpningen av anlegget til Kongsberg Defence and Aerospace (KDA) i Adelaide, sammen med den australske forsvarsministeren Pat Conroy.

KAD varslet i august at de seinere i år starter bygging av en missilfabrikk på den andre siden av kloden. Den australske regjeringen betaler rundt 6 milliarder kroner for dette.

Forsvarsministeren besøker Heimevernet på Lutvann

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram mener norsk forsvarsteknologi bidrar til global sikkerhet. Her er han i et tidligere besøk hos Heimevernet generalmajor Frode Ommundsen.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

En anerkjennelse

– I en mer urolig verden blir forsvarsindustrielt samarbeid med likesinnede land stadig viktigere, sier Gram.

Under åpningen i Adelaide sa den australske regjeringen at de har inngått avtale med KDA om kjøp av JSM-missiler til sine F-35 jagerfly.

– Dette er en stor anerkjennelse av Kongsberg Defence and Aerospace og viser at norskutviklet forsvarsteknologi bidrar til global sikkerhet. Krigen i Ukraina har vist oss betydningen av et sterkt forsvar og en solid forsvarsindustri, mener Gram.

Dette er første gang missilene JSM og NSM produseres utenfor Kongsberg.

På rundreise

Australia har tidligere investert betydelig i norskprodusert materiell fra KDA, blant annet sjømålmissilet NSM og Nasams luftvern.

– Missilfabrikken vil være den første utenfor Norge, noe som vitner om det sterke forholdet mellom Kongsberg, Norge og Australia, sier KDA-direktør Eirik Lie.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram er på en 12 dagers rundreise i Sør-Korea, Japan og Australia, som er tre av Natos fire partnerland i regionen.

Publisert 05.09.2024, kl. 08.00

Read Entire Article