Ny AUF-leder slakter regjeringens boligpolitikk: – De er redd for å si det høyt

8 hours ago 6



Gaute Skjervø mener Arbeiderpartiet mangler et langsiktig mål. Nå blir han ny AUF-leder.

– Det er livsfarlig for AUF om vi blir som Unge Høyre og begynner å snakke om at vår viktigste jobb er å sørge for at AS-Norge går i null, sier Gaute Skjervø, som trolig blir ny AUF-leder. Foto: Olav Olsen / Aftenposten
  • Sigrid Gausen

Publisert: 20.10.2024 13:20

Kortversjonen

– Er du fra Trøndelag?

Spørsmålet kommer kjapt fra mannen som er innstilt som AUFs nye leder. Refleksen i å finne fellesskap synes å sitte løst hos trønderen.

Gaute Skjervø fra Levanger tviholder på troen om at moderpartiet kan komme seg opp igjen på 40-tallet i oppslutning. Fra søndag blir det trolig hans jobb å bjeffe til moderpartiet om hva som trengs for å komme dit.

Skjervø mener Ap mangler et langsiktig mål.

– Budskapet om at folk skal få bedre råd, er godt. Men det er kortsiktig. Man må ha et større mål på sikt. Hvor skal vi om 20 år? 50år?

For ham er svaret klart: at alle unge i velferdsstaten skal ha mulighet til å lykkes. Og måten å gjøre det på er å minske ulikhetene.

Han mener Støre-regjeringen ikke kan være fornøyd med arbeidet med å minske de økonomiske ulikhetene og viser spesielt til boligpolitikken.

– Vi må ta tilbake makten fra de som tjener på at boligsektoren er som i dag.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Bekymret for at Ap har gått på Høyre-spinn

Skjervø er redd for at Arbeiderpartiet ble skremt av bråket rundt innføringen av lakseskatten.

– Det var sterke krefter som var veldig uenig. Men det var og er en gigantnæring som fikk gigantoverskudd. De pengene måtte omfordeles og det kan vi gjøre på flere sektorer.

Han er bekymret for at Arbeiderpartiet, av hensyn til høyresiden, ikke vil snakke høyt nok om boligpolitikk og andre politiske områder.

– De er redd for å si det høyt. Jeg er bekymret for at Ap kjøper premisset om at det går dårlig i norsk næringsliv, som høyresiden har spredt.

Han mener det er en politisk bløff.

– Vi snakker altfor lite om de barnefamiliene som i hvert fall synes det er dyrt. Om Kiwi og Rema som tar blodpris på toppen av prisøkningen. Om bankene som tar blodpris på toppen av renten. Om boligmarkedet som er rigget.

– Jeg tror vi må snakke på en helt annen måte til grunnfjellet på venstresiden.

Han viser til at Einar Gerhardsen aldri fikk over 50 prosent av stemmene og at det alltid vil være en halvdel i Norge som ikke vil stemme på Arbeiderpartiet.

– Jeg opplever at vi for ofte snakker til den delen siden som ikke stemte på Gerhardsen. Jeg tror ikke de vil stemme på dagens Arbeiderparti heller.

Skal være bevegelsen, ikke systemet

Det blir fort store ord fra ungdomsledere. Selv med sine 29 år har Skjervø fortsatt den ungdommelige troen på politikk.

Og det er en mektig posisjon han får som AUF-leder. Han kommer til å sitte i sentralstyre i Arbeiderpartiet og lede en organisasjon som ofte kan tippe vekten i nominasjoner og valg.

– AUF har ikke et Finansdepartement å svare til. Og det er livsfarlig for AUF om vi blir som Unge Høyre og begynner å snakke om at vår viktigste jobb til å sørge for at AS-Norge går i null.

Moderpartiet har vært i krise i lang tid. Dårlige målinger, hyppige utskiftninger i regjering og personfokus har preget partiet. Denne uken publiserte Aftenposten en meningsmåling hvor partiet aldri har vært målt lavere i hovedstaden.

Skjervø har lang fartstid i partiet. Her er han på Utøya i sommer da statsminister Jonas Gahr Støre var på besøk. Foto: Siri Øverland Eriksen / Aftenposten

For Skjervø er det viktig at partiet finner tilbake til røttene.

– Arbeiderpartiet assosieres for mange med NRK, LO, staten, regjeringen og selve systemet. Men vi skal ikke være systemet. Arbeiderpartiet skal være arbeidsfolks måte å påvirke systemet på.

Han mener regjeringen til nå også har gjort mye riktig. Som å påvirke skolen i riktig retning. Han hyller Kari Nessa Nortuns arbeid med å kutte ned på skjermtid i skolen og oppgjøret med russetiden.

Han mener og at de har gjort mye bra for barn ved å gjøre barnehage og SFO billigere.

Men som AUF-leder er det tross alt hans jobb å aldri være helt fornøyd.

– Da vi ble stiftet, så ble vi enige om at vi skal være partiets salt. Vi skal være de som skrur til stikken. Når Arbeiderpartiet ikke er tydelig nok, skal vi være krystallklar.

For ordens skyld: Forfatteren av denne artikkelen er ikke trønder, men nordmøring.

Read Entire Article