NRK trekker TV-serien «Team Ingebrigtsen»

1 month ago 21



Serien er belastende for Ingebrigtsen-søsknene, mener NRK. Avpubliseringen bidrar til forhåndsdømming, mener Gjert Ingebrigtsens forsvarer.

 Lise Åserud /NTB
TAS AV LUFTA: Serien med løpebrødrene gikk på NRK i flere år og var en stor suksess. Foto: Lise Åserud /NTB

Publisert 06.09.2024 12:04 Sist oppdatert 18 minutter siden

Før sommeren sa NRK at de ikke ville avpublisere seersuksessen «Team Ingebrigtsen». Serien gjorde for alvor den store Ingebrigtsen-familien kjent for nordmenn.

Nå har statskanalen snudd, bekrefter NRK til TV 2 fredag. Serien avpubliseres fra NRKs nettspiller.

Det skjer etter dialog med bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen, som representerer fem av søsknene Ingebrigtsen. 

– Dette skjer som følge av en direkte kontakt med medvirkende familiemedlemmer, som uttrykker at seriens tilgjengelighet er en stor belastning for dem, en belastning som kommer på toppen av øvrig trykk som familiemedlemmer nå opplever, skriver NRK i en pressemelding.

Det var Aftenposten som først meldte at serien trekkes. 

Borte fra nett-TV

Serien, hvor man følger Sandnes-familien tett, gikk på NRK mellom 2016–2021. Siden da har alle sesongene, utenom den første, vært tilgjengelig gjennom NRKs strømmetjeneste.

Nylig gikk det eldste barnet av Tone og Gjert Ingebrigtsen, Kristoffer Ingebrigtsen, ut i Aftenposten og fortalte hvordan oppveksten var preget av det han beskriver som en voldelig far. 

Ved 12-tiden fredag er det ikke lenger mulig å spille av noen episoder av seersuksessen i NRK TV. TV 2 har forsøkt å komme i kontakt med Gjerts forsvarer Heidi Reisvang, men så langt ikke fått svar. 

 Skjermdump NRK
BORTE: Serien er ikke lenger tilgjengelig hos NRK. Foto: Skjermdump NRK

En sentral del av NRKs nye vurdering, er at flere av de medvirkende i serien, var mindreårige da serien ble produsert og første gang sendt.

– Når vi blir invitert inn i private liv, må vi være særlig imøtekommende for hvordan privatpersoner opplever eksponeringen. Dette er spesielt viktig når barn og unge er involvert, som i dette tilfellet, skriver statskanalen.

NRK: Uskyldig inntil dømt

NRK sier at de har vært «spesielt opptatt av» at deres publiseringsvalg ikke skal påvirke den rettslige konflikten mellom Gjert Ingebrigtsen og flere av søsknene.

– Og at uskyldspresumsjonen står fast: Enhver har krav på å bli behandlet og omtalt som uskyldig inntil man er endelig domfelt i en straffesak, heter det videre i pressemeldingen. 

Men NRK, skriver de, har også sagt at de vil revurdere publisering av serien på bakgrunn av det de kaller «ny vesentlig informasjon, herunder en direkte tilbakemelding fra de medvirkende. Det har vi nå gjort.».

– Det er vår vurdering at belastningen for de medvirkende vil være der så lenge serien ligger tilgjengelig, uavhengig av hva som blir utfallet i rettssaken.

Om saken og Gjert Ingebrigtsen:

  • Alder: 58 år (født 12. januar 1966) i Båtsfjord i Finnmark
  • Bor i Sandnes, Rogaland
  • Far til løpestjernene Henrik (33), Filip (31) og Jakob Ingebrigtsen (23). Trente sønnene gjennom oppveksten og fram til de brøt med hverandre tidlig i 2022.
  • Meritter som trener: Norske Idrettsleder-Veteraners (NIV) ærespris i 2018 og årets trener på idrettsgallaen 2019.
  • Trente sønnene til medaljer i flere internasjonale mesterskap (EM, VM og OL). Er i dag trener for Narve Gilje Nordås, som tok bronse på 1500 meter i fjorårets friidretts-VM i Budapest.
  • Ble høsten 2023 satt under etterforskning for vold mot familiemedlemmer etter at løpersønnene i en kronikk i VG anklaget ham for vold. Siktelse for mishandling ble tatt ut i februar 2024.
  • Han er tiltalt for ett tilfelle av mishandling i nære relasjoner.
    • Datterens gjentatte forklaringer om fysisk og psykisk vold er den viktigste årsaken til at påtalemyndigheten har tiltalt Gjert Ingebrigtsen for vold i nære relasjoner.
  • Tiltalen består av syv punkter som omhandler flere tilfeller av fysisk og psykisk mishandling. Familievolden skal ha pågått fra 2018 og frem til 5. januar 2022. Tiltalen beskriver blant annet trusler, tvang, vold og begrenset bevegelsesfrihet.
  • Ingebrigtsen har hele tiden nektet straffskyld i saken.

Kilde: NTB

Elden i strupen på NRK

John Christian Elden er sammen med Heidi Reisvang forsvarer for Gjert Ingebrigtsen, og reagerer sterkt på at NRK trekker «Team Ingebrigtsen».

– At kringkastingssjefen ikke forstår at denne redaksjonelle vurderingen de facto innebærer at de tar part i en straffesak som ikke har vært oppe til doms – og dermed undergraver uskyldspresumsjonen som samfunnet vårt bygger på – er svært lite tillitvekkende fra landets viktigste redaktør, og bidrar til forhåndsdømming av Gjert Ingebrigtsen, sier Elden i en pressemelding. 

 Frode Sunde / TV 2
TILTALT: Gjert Ingebrigtsen på vei inn på advokatkontoret til Jon Christian Elden. Foto: Frode Sunde / TV 2

Han sier videre at verken han eller Gjert Ingebrigtsen ble kontaktet i forbindelse med at serien trekkes.

– Vi fikk vite om dette gjennom en pressemelding. Hvordan kringkastingssjefen da kan hevde at de ikke tar side i konflikten stiller jeg meg derfor undrende til, sier Elden. 

Det er ikke kringkastingssjef Vibeke Fürst Hagen enig i. Overfor TV 2 gjentar hun i stor grad NRK begrunnelse i pressemeldingen:

– Vi har ikke stilling til skyldspørsmål, vi gjør presseetiske vurderinger. Og det vi har gjort nå handler om hensyn til mindreårige som uttrykker at denne serien er til stor belastning for dem, og derfor har vi valgt å trekke serien.

 Goran Jorganovich / TV 2
NRK-SJEF: Vibeke Fürst Hagen svarer om NRKs avgjørelse om å trekke «Team Ingebrigtsen» fra deres kanaler. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

TV 2 har forelagt kritikken, om forhåndsdømming fra Elden, for kringkastingssjefen.

– Vi tar ikke stilling i denne saken, vi gjør en presseetisk vurdering på selvstendig grunnlag, sier Hagen. Hun ønsker ikke å kommentere påstandene om at verken Elden eller Gjert Ingebrigtsen ikke ble kontaktet om avpubliseringen.

Ville ikke gi tilsvar

I Aftenposten-saken retter Kristoffer Ingebrigtsen svært alvorlige anklager mot sin far, Gjert. Faren er tiltalt for vold, trusler og tvang mot datteren i perioden 2018 til 2022.

Gjert Ingebrigtsen har ikke kommentert de konkrete hendelsene som Aftenposten har publisert, skriver avisen, men har gjennom sine forsvarere avvist at han har gjort noe straffbart mot barna sine.

TV 2 skrev fredag om at Gjert Ingebrigtsens datter skal ha påstått at hun følte seg tvunget til å delta i TV-serien «Team Ingebrigtsen», og at hun ble instruert til hva hun skulle si. 

TV 2 har forelagt opplysningene om hva datteren har sagt for forsvarer Heidi Reisvang.

«Jeg tenker det riktige her er at dere kontakter produksjonsselskapene for tilsvar, da det er de som har objektiv førstehåndskunnskap om det dere belyser», skrev hun til TV 2 tidligere fredag.

Read Entire Article