NRK-eksperter langer ut etter EM-drama: – Fullstendig mangel på informasjon

6 hours ago 2



De danske kvinnene måtte ta poeng mot Tyskland for å ha et realistisk håp om å nå en kvartfinale i EM.

Det så lyst ut etter den første omgangen, men det var to VAR-avgjørelser som havnet i søkelyset.

Tyskland fikk både en scoring annullert for offside og et straffespark trukket tilbake etter en hands – og det tok tid for dommerteamet å konkludere.

Tidsbruken fikk NRKs eksperter til å reagere kraftig.

– Jeg blir så matt og sliten av det her. Jeg blir forstoppet og løs i magen. Se på grafikken. Det er verdens klareste offside. Det er helt eventyrlig, sa Aleksander Schau om den første situasjonen i pausen.

Senere ble det også vist frem grafikk som viste at sensorene i ballene plukket opp at ballen gikk via en tydelig offsideplassert Sjoeke Nüsken.

– Da skjønner jeg i hvert fall ikke hvorfor det tar så lang tid, sa Kristoffer Løkberg.

Totalt brukte dommerteamet seks minutter på de to VAR-situasjonene i den første omgangen.

– De legger til sju minutter, og her har Amalie Vangsgaard ligget nede med smadret nese og blødd masse i starten av kampen også. Man mister jo troen på det meste her i livet, fortsatte Schau.

Det var flere lange pauser i spillet på grunn av situasjoner som VAR grep inn i under tirsdagens kamp mellom Danmark og England.

Frustrasjon på stadion

En annen NRK-ekspert, Carl-Erik Torp, er på plass i Sveits. Han lar seg i likhet med sin kollega bli frustrert over tidsbruken.

– Det har tatt altfor lang tid. Vi er vel nesten oppe i ti minutter i bare VAR-situasjoner i denne kampen, sier Torp.

– Hva frustrerer deg mest?

– Den fullstendige mangelen på informasjon her vi sitter på stadion, med godt over 30.000 tilskuere. Vi ser på tomme skjermer som sier EM 2025. Det er veldig dårlig. Man merker en veldig stor frustrasjon her blant publikum, svarer eksperten.

I tidligere mesterskap hvor det har vært VAR, har tilskuerne fått informasjon på skjermene på stadion om at det er en VAR-sjekk og hva som sjekkes.

Det var ikke tilfellet i tirsdagens oppgjør.

– Det virker veldig tilfeldig hvilken informasjon som kommer når. Det virker ikke som det er en god plan for det, forteller Torp.

NRK har kontaktet Uefa med spørsmål om både tidsbruken i kampen og informasjonen til tilskuerne på stadion, men har foreløpig ikke fått svar.

en mann med skjegg

REAGERER: Carl-Erik Torp lot seg frustrere av manglende informasjon.

Foto: Geir Olsen / NTB

Eksperten får støtte av Danmarks Cornelia Kramer, som spilte den siste halvtimen av tirsdagens oppgjør.

– Jeg syns egentlig det burde stå hva som blir sjekket for, men det er jo ikke noe som gjør noe for oss, det er mer for publikum. Når man spiller elleve kvinner på hvert lag, skal man kunne fokusere på det som skjer på banen, og ikke det som skjer blant publikum, sier 22-åringen til NRK.

Kramer merket også at de lange VAR-pausene var med på å påvirke det som skjedde på banen.

– Selvfølgelig tar det litt tempo ut av kampen. Jeg føler egentlig vi til dels har initiativet. Det kan påvirke når det hele tiden blir pauser, men det er en del av fotballen og det må vi også håndtere.

et par kvinner i sportsuniformer

SAMME OPPFATNING: Cornelia Kramer (venstre) er enig med NRKs ekspert, selv om hun hadde fokus på det som utspilte seg på banen.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP / NTB

Marginer

Danmarks håp om en kvartfinaleplass ble for alvor tent da Amalie Vangsgaards scoring etter 25 minutter sørget for at danskene ledet til pause.

Men før dette hadde de tyske kvinnene allerede hatt en ball i nettet.

Fem minutter tidligere trodde de tyske kvinnene at de hadde gått i føringen, men etter en lang VAR-sjekk ble scoringen annullert for offside.

Tyskland presset på for utligningen før pause. Mot slutten av omgangen pekte dommeren på straffemerket etter en hands på Frederikke Thøgersen.

Men nok en gang måtte spillerne vente på en lang VAR-sjekk før konklusjonen kom. Etter flere minutter med nervepirrende venting, kom avgjørelsen om at handsen skjedde utenfor 16-meteren.

– Danmark kan glemme å kjøpe Eurojackpot-kupong i dag, for den flaksen er brukt opp, utbrøt NRKs kommentator Patrick Rowlands mot slutten av den første omgangen.

Absurd scoring: – Vanskelig situasjon

Og NRKs ekspert viste seg å ha rett. Etter pause var det nemlig Tyskland sin tur til å ha marginene på sin side. Etter 56 minutter kom VAR nok en gang inn i bildet.

Denne gangen gikk dommeren tilbake på en situasjon som ikke ble sett, og Tyskland fikk straffespark. Sjoeke Nüsken var sikker fra ellevemetersmerket og sørget for at utligningen var et faktum.

Det ga tyskerne blod på tann. Ti minutter senere lå ballen igjen i nettet bak Maja Bay, men denne gang hadde danskene kun seg selv å takke.

En klarering traff Emma Snerle midt i ansiktet, som ble liggende nede. Tyskland takket og bukket. Jule Brand plukket opp ballen og spilte fri Lea Schüller, som fikk en enkel oppgave med å sende Tyskland i føringen.

Snerle måtte også byttes ut i etterkant av situasjonen. Til tross for hodeskaden, gjorde ikke den portugisiske hoveddommeren, Catarina Campos, noen tegn til å blåse av spillet.

– Det er en veldig spesiell situasjon. Det er helt åpenbart at ballen traff ansiktet hennes. Det er en hodeskade. Vi vet at dommeren skal raskt inn og at spillerne skal få hjelp ved hodeskader, sier Torp om situasjonen.

Han legger til:

– Jeg synes det er en veldig vanskelig situasjon for dommeren selvfølgelig, men jeg tror det korrekte er å stoppe spillet. Så ville det fratatt Tyskland en enormt stor mulighet, for det kom jo så raskt etterpå.

Det viste seg også å bli kampens siste scoring, selv om Danmark fikk god til å utligne. Totalt ble det lagt til 16 minutter i de to omgangene, og totalt ble det spilt rett under 18 minutter på overtid.

Tyskland topper gruppe C med full pott etter de to første kampene, mens Danmark er nødt til å håpe på et lite mirakel etter to strake tap.

Danskene må få hjelp av Polen senere i kveld, som møter Sverige. Dersom Sverige tar poeng i den kampen, er alt håp ute for Danmark.

Publisert 08.07.2025, kl. 20.03 Oppdatert 08.07.2025, kl. 20.55

Read Entire Article