NRK avpubliserer «Team Ingebrigtsen»

1 month ago 15



Det bekrefter kommunikasjonsavdelingen i NRK.

NRK lagde fem sesonger av «Team Ingebrigtsen» på totalt 25 episoder. De første episodene ble vist i 2016 og de siste i 2021.

Serien ble avsluttet med Jakob Ingebrigtsens OL-gull på 1500 meter i Tokyo i 2021.

Serien har vært nominert til flere priser og vant i 2020 Gullruten i vant klassen beste dokusåpe.

Som følge av kontakt med familiemedlemmer

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen begrunner avpubliseringen slik:

– Dette skjer som følge av en direkte kontakt med medvirkende familiemedlemmer, som uttrykker at seriens tilgjengelighet er en stor belastning for dem, en belastning som kommer på toppen av øvrig trykk som familiemedlemmer nå opplever.

Vibeke Fürst Haugen

Kringkastingssjef i NRK, Vibeke Furst Haugen.

Foto: Lars Os

På bakgrunn av denne kontakten sier hun NRK har gjort en ny vurdering av publiseringen.

– Det at noen av de medvirkende var mindreårige da serien ble produsert og første gang sendt, har veiet tungt i vår vurdering, sier kringkastingssjefen.

Hun fortsetter:

– Når vi blir invitert inn i private liv, må vi være særlig imøtekommende for hvordan privatpersoner opplever eksponeringen. Dette er spesielt viktig når barn og unge er involvert, som i dette tilfellet.

Selv om NRK har gjort løpende vurderinger av eksponeringen av de mindreårige i serien under hele produksjonsperioden, sier hun dette er første gang NRK får direkte informasjon om hvordan de opplever denne eksponeringen nå.

– Belastning så lenge serien er tilgjengelig

NRK har også hatt kontakt med advokat Mette Yvonne Larsen.

– Vi har vært spesielt opptatt av at våre publiseringsvalg ikke skal påvirke den rettslige konflikten, og at uskyldspresumsjonen står fast: Enhver har krav på å bli behandlet og omtalt som uskyldig inntil man er endelig domfelt i en straffesak.

Hun sier det er deres vurdering at belastningen for de medvirkende vil være der så lenge serien ligger tilgjengelig, uavhengig av hva som blir utfallet av rettsaken mot Gjert Ingebrigtsen.

NRK vil samtidig presisere at serien er produsert og publisert i forkant av anmeldelser mot Gjert Ingebrigtsen, og at produksjonsselskap, Zacapa, og NRK ikke har vært vitne til noen handlinger som har gitt oss grunn til å stoppe produksjon eller publisering underveis.

Har benektet

Gjert Ingebrigtsen ble i april i år tiltalt for mishandling av ett av sine barn.

Gjert Ingebrigtsen selv har hele tiden benektet at han har gjort noe straffbart.

– Han benekter enhver straffbar opptreden overfor barna sine og forventer en rettferdig behandling når saken kommer opp for en domstol, skrev hans forsvarere til Aftenposten.

Intervju med Aftenposten

I et lengre intervju med Aftenposten tirsdag rettet den eldste av Gjert Ingebrigtsens sønner – Kristoffer – sterke anklager mot faren.

Etter at intervjuet ble publisert, etterlyste Aftenposten-kommentator Andreas Slettholm onsdag svar fra NRK om vurderinger rundt serien.

– Nå som Kristoffer Ingebrigtsen åpner opp, er produksjonsselskapet og NRK nødt til å forklare seg mer detaljert om hva de har skjønt og ikke skjønt», skrev Slettholm.

– Etter anklagene fra mange av barna, tiltalen og intervjuet med Kristoffer Ingebrigtsen må mange av hendelsene i serien tolkes annerledes. Heller enn en ekstraordinær, velfungerende familie fremstår det mer som et ganske ordinært, utrygt hjem. Selv om det også er god stemning, skriver han videre.

«Bamsegutt»

I november i fjor avpubliserte NRK serien «Bamsegutt», få dager etter at den var vist på TV.

I sin evaluering skrev NRK blant annet at i arbeidet med serien ble ikke redaktørlinja i tilstrekkelig grad brukt. De inngående vurderingene stoppet på for lavt nivå.

Publisert 06.09.2024, kl. 11.48 Oppdatert 06.09.2024, kl. 11.59

Read Entire Article