Norwegian legger ned base i Stavanger: – Mange vil måtte flytte til Oslo

2 hours ago 2



Flyselskapet har varslet at det vil kutte kostnader.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 30 minutter siden

Saken oppdateres.

Flyselskapet stenger basenebaseneEn base for et flyselskap er en flyplass hvor selskapet har stasjonert fly, piloter og kabinpersonale, og hvor flyvningene ofte starter og slutter. Dette er også stedet der ansatte begynner og avslutter sine skift. i Trondheim og Stavanger. Det bekrefter fagforeningen Parat og Norwegian selv.

«Piloter og kabinansatte i Norwegian er sinte og protesterer mot selskapets nedleggelse», skriver Parat i en pressemelding. «Frustrasjon, sinne og oppgitthet er det som nå sprer seg blant ansatte», ifølge Alf Hansen, leder for Norwegian Pilot Union (NPU).

Det er omtrent 250 ansatte på disse to basene.

– For mange vil det være snakk om å måtte flytte til Oslo. Spørsmålet er om hele familien er klar for å flytte og hvilke konsekvenser det vil få. Noen får med seg partner og barn, mens i andre tilfeller må våre kolleger i Stavanger og Trondheim finne annet arbeid, eller delvis flytte fra familien, sier Rene-Charles Gustavsen, leder i Norwegian kabinforening.

Flyselskapet skal tidligere ha truet med å stenge basene, ifølge fagforeningen Norwegian kabinforening. Det omtalte E24 i september.

Norwegian: – Forstår at det vil bli krevende

– Det ble konklusjonen. Vi vurderte ulike alternativer, men dette er eneste løsning som kan gi varig lønnsomhet, sier kommunikasjonsdirektør Esben Tuman i Norwegian på telefon til E24.

Tuman har tidligere sagt at økte kostnader og svakere etterspørsel gjør at selskapet må ta grep.

Fly og ansatte vil flyttes til Oslo, opplyser han. Alle som er berørt direkte har fått informasjon, ifølge Tuman.

– Det er viktig å understreke at alle vil få tilbud om å være med på dette, men vi forstår at det vil bli krevende med pendlingen, sier Tuman.

Kostnadskutt

Bakgrunnen er at Norwegian har innledet dialog med ansatte om planer for å få redusert kostnadene.

Ifølge fagforeningen stilte Norwegian ultimatum om nedleggelse av basene dersom ikke krav ble møtt. Det inkluderte blant annet 18 ekstra arbeidsdager per besetningsmedlem per år, i tillegg til mindre forutsigbare arbeidstider. Uten økt lønn.

– Dette er helt uakseptabelt kort tid etter at vi har blitt enige med selskapet om nye tariffavtaler for kabin- og pilot ansatte. Vi opplever at selskapet har bestemt seg for nedleggelse og ikke ønsker reell dialog, sier Alf Hansen, leder for Norwegian Pilot Union (NPU) i pressemeldingen fra Parat.

Norwegian har tidligere avvist at det ble stilt et ultimatum.

Publisert:

Publisert: 9. oktober 2024 11:02

Oppdatert: 9. oktober 2024 11:16

Read Entire Article