Northug imponerer – igjen: – Jeg tror de tenker at jeg er psykopat

1 month ago 26



Petter Northug (38) bruker bare ett sekund på å tenke. Så bryter han ut i full latter.

1 av 3Foto: Mikal Aaserud, VG

  • Mikal Emil Aaserud, VG

    Mikal Emil Aaserud, VG

Publisert: 16.08.2024 10:48

VG har akkurat spurt ham hva han selv tror andre tenker når han – som 38-åring med jobb ved siden av – året rundt «plager» resten av langrennssirkuset med oppsiktsvekkende prestasjoner og resultater.

Og derfor gang på gang starter diskusjonen om han bør være med i VM i Trondheim.

– Jeg tror de tenker at jeg er psykopat. Det tror de. Hver eneste løper. Det er jo egentlig det jeg tenker, for jeg føler meg litt som det selv også, sier han, gliser godt og tørker nesten en liten lattertåre.

1 av 2Foto: Mikal Aaserud, VG

Han har satt av litt tid til et intervju med VG mellom slagene på ToppidrettsvekaToppidrettsvekaTradisjonsrike rulleskikonkurranser som går i Trøndelag. Etter renn på Hitra og Aure, gjenstår to renn i Trondheim. Toppidrettsveka er siste gang langrennseliten møtes før alvoret til vinteren..

For igjen er han i vinden. Det gjenstår to øvelser i VM-anlegget i Granåsen i Trondheim, men på første konkurransedag gjorde han seg bemerket.

I langløpet på Hitra torsdag var Northug med et stort hovedfelt inn mot mål. Men 500 meter før streken knakk staven. Han var ikke spesielt fornøyd med det.

Sinnet bærer bud om at han igjen er på hugget. Han sa sjansen for et VM på hjemmebane økte fra én til to prosent.

– Når det gjelder en jakt på VM-plass, holder du folk på pinebenken eller finnes det en sjanse?

– Altså det er to prosent sjanse. Det er derfor jeg har gleden av å trene i hverdagen. Det er derfor Therese Johaug gjør comeback. Jeg kjente meg så igjen i det hun forklarte om hvorfor hun kommer tilbake. VM i Trondheim gjør at sånne som meg, hun, yngre landslagsutøvere, alle gleder seg til VM. Vi idrettsutøvere er så glad i den indre stemmen vår. Det lille håpet.

Det lille håpet er i ferd med å konkretisere seg i en skikkelig plan. Northug planlegger å trene mer allround, det vil si for kortere distanser, og mindre spesifikt til langløp, som gjerne innebærer lange og monotone stakeøkter.

  • Han sier trolig ja til å bli med Team Elon Midt-Norge på samling denne høsten. Dette er et av de sterkeste regionlagene i Norge, der utøverne med ujevne mellomrom representerer Norge i verdenscup.
  • Som del av konkurranseplanen blir det kanskje renn på Beitostølenrenn på BeitostølenPå Beitostølen samles Norgeseliten for å kjempe mot hverandre. Dette er sesongens første skirenn og mulighet til å kvalifisere seg til å gå verdenscup. Det er Northug nesten nødt til å gå dersom han skal komme til VM.. Men Northug vurderer også å gå SkandinaviskSkandinaviskSkandinavisk Cup i langrenn er en serie skirenn mellom Norge, Sverige og Finland. De konkurrerer mot hverandre flere ganger i løpet av vinteren, og den som gjør det best sammenlagt vinner cupen. i desember og januar. Der kan han også sikre seg plass i verdenscupen.
  • Han har lært mye av den tunge smellen for snart ett år siden. Nå anslår han at han tåler opp mot 65-70 treningstimer i måneden. Northug er 38 år nå og kjenner at restitusjonstiden etter trening blir lengre.

– Jeg må ha mer fokus på punch, fart, trøkk og kapasitet. Det er det jeg prøver nå frem mot Beitostølen. I fjor, da jeg trente 80-85 timer i oktober, så bikka det over. Da røk november og desember. Da ble det en lang vei tilbake. Får jeg riktig balanse på ting, jobber med ski-parkenjobber med ski-parkenMed dette mener Northug plukking og valg av ski, samt hvordan skiene preppes til renn. Da kreves det mye testing., så håper jeg på gode skirenn.

Så har han tenkt å oppsøke de aller beste utøverne i Norge også. Northug sier han vil snakke med lillebror Even, Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen og andre for å bli med på sprint-økter i Trondheim. Han trenger fart i treningen, sier han.

Så kommer han med følgende utspill. Sagt med både glimt i øyet og i alvor:

– Jeg burde gå den lagsprintenlagsprintenLagsprint er en øvelse som står sterkt i mesterskap. To utøvere representerer hver nasjon. De går både semifinale og finale. i VM. Det kan du sitere meg på. I dag er Erik Valnes nummer én og jeg nummer to for å gå lagsprint med Klæbo i VM, men ting kan skje. Det er sånn i min bok.

– Jeg hadde ikke klart å sette Klæbo i en dårlig situasjon, spesielt hvis du tenker på det jeg gjorde i NM del to. Hvis jeg hadde fått beskjed om at jeg skulle gå den første etappen, så skulle jeg faen meg ha laget et sirkus en siste gang i Granåsen, altså. Jeg tror Klæbo hadde syntes det hadde vært gøy også, sier Northug og gliser.

Read Entire Article