Norske barn kan bli brukt i gjengkrigen

1 month ago 20



Forfatter og journalist Johannes Wahlstrøm har undersøkt svensk kriminalitet over fem år. 

Sammen med medforfatter Jan Persson har han gått gjennom tusenvis av tiltalebeslutninger og dommer og kartlagt omfattende kriminelle nettverk i Sverige. 

Det har resultert i boken «Klanerna».

– I vår utredning av den svenske kriminaliteten oppdaget vi en målrettet strategi om å «outsource» de mest risikofylte kriminelle hendingene, sier Wahlstrøm til TV 2. 

 Geir Johnny Huneide / TV 2
KARTLA NETTVERK: Kriminelle familier tar over Sverig, ifølge Johannes Wahlstrøm. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

Det siste året har svensk politi sett en skremmende utvikling: Stadig flere av de som begår grov vold, er tenåringer og barn. 

De lar seg ikke skremme av politi eller mulige fengselsstraffer.

 – Denne «outsourcingen» betyr at de som selger narkotika, dreper og signerer juridiske kontrakter, ofte kommer fra de svakeste lagene i samfunnet - barn, papirløse eller hjemløse, mens «bestillerne» er organisert i kapitalsterke, hierarkiske og bedriftslignende klaner, forklarer Wahlstrøm. 

Felles skandinavisk marked

Wahlstrøm forteller at strukturen til de kriminelle organisasjonene ligner på internasjonale selskap eller andre historiske familiebedrifter. 

Kildematerialet peker på at nettverkene er avhengig av samarbeid over grensene. Blant annet til norske byer. 

– Kriminaliteten vi ser i det svenske kildematerialet er transnasjonal, og de skandinaviske landene ser ut til å være en del av et felles marked, sier han. 

Danmark opplever nå at svenske gjenger ekspanderer inn i landet. 

Siden april har det vært 25 tilfeller hvor danske kriminelle har leid inn svenske tenåringer for å gjennomføre kriminelle handlinger. 

Barnesoldater

– At vi har sett svenske barn bli rekruttert som barnesoldater betyr ikke at danske eller norske barn ikke kan rekrutteres, snarere handler dette om at verken myndigheter eller journalister har undersøkt saken nøye nok, mener Wahlstrøm. 

Journalisten påpeker at det ikke handler om at svenske barn er mer villige til å begå kriminelle handlinger. 

– Rekrutteringsmetodene ligner veldig på hvordan barnesoldater rekrutteres i resten av verden, ofte gjennom ekstrem vold, trusler, rusmisbruk og mindre grad økonomisk motivasjon, sier han. 

Barneskolebarn

I 2023 lanserte den danske regjeringen en «bandepakke» med 44 tiltak. 

Pakken har mye fokus på at myndighetene må ta tak i de unge før gjengene gjør det, og at gjengene må føle at samfunnet ikke tolererer kriminaliteten de utøver.

Om «bandepakkene» har fungert, finnes det ikke statistikk på. 

Denne uken kom nyheten om at danske kriminelle gjenger bruker barn helt ned i tiårsalderen til å blant annet transportere hasj. 

– Det er ikke slik at de begår reell og alvorlig gjengkriminalitet, men vi kan se at de blir brukt av noen av dem vi har i gjengregisteret, sier politiinspektør René Raffo til Jyllands-Posten.

Danmarks justisminister Peter Hummelgaard bekrefter at han er kjent med at kriminelle bander får barn til å løpe ærender for seg.

– Politiet flere steder i landet opplever at barn i tidlig skolealder blir innrullert i kriminalitet, sier han.

Blitt en del av problemet

Bare i år har ti svensker blitt siktet for drapsforsøk eller våpenbesittelse i Danmark. Over halvparten er mindreårige. 

Aydin Soei er en anerkjent dansk sosiolog som har forsket på gjengkriminalitet og rekruttering av unge til kriminelle miljøer i flere år.

 Zarko Ivetic
SOSIOLOG: Aydin Soei har i en årrekke arbeidet med gjengkriminalitet i Danmark. Foto: Zarko Ivetic

– Danmark har hatt konflikter over tid, men den store forskjellen hos oss er at barn ikke blir brukt og rekruttert inn av gjengene på samme måte som i Sverige. Vi har ikke såkalte barnesoldater som det kalles i Sverige, sier Soei.

Soei mener den danske staten er mer synlig i de utsatte områdene og vært god på forebyggende arbeid. 

– Myndighetene er til stede i de områdene man kaller for ghettoer eller parallellsamfunn. Det er hele tiden en stor utvikling i de områdene. Det er større strukturelle utfordringer i Sverige enn i Danmark og Norge, sier Soei.  

Ekspert: Derfor vil gjengene til Norge

Danmarks Radio melder at oppdrag ofte utlyses via krypterte sosiale medier. Svenske unge, noen på flukt fra institusjoner, kan bli rekruttert til disse oppdragene. De kan være utenfor politiets radar. 

Betalingen for et slikt oppdrag kan være så høy som 200.000 danske kroner. 

– Når vi ser at danske bander betaler svenske barn, så blir vi på mange måter også en del av problemet, sier Soei. 

Han forteller at ungdomskriminalitet er lav i Danmark og det er vanskeligere å rekruttere danske barn. 

– Men man skal aldri si aldri, sier Soei. 

Han påpeker at svenskenes bruk av barn til å utføre oppdrag bidrar til at grensene strekkes.

– De svenske bandene har på mange måter åpnet for at man kan bruke barn, sier Soei. 

Kripos er bekymret

I Norge har ikke Kripos sett tilfeller av at mindreårige fra Sverige har blitt brukt til bestillingsdrap i Norge, men understreker at dette er en utvikling de følger nøye med på. 

– Samtidig gjør den tilsynelatende økende normaliseringen av vold og rus, sammen med tilgjengelighet via sosiale medier, at ungdom kan være mer sårbare for slik rekruttering, sier Trond Bruen Olsen, avsnittsleder for organisert kriminalitet-seksjonen i Kripos.

Samtidig opplever Kripos at krypterte tjenester gjør det utfordrende å stanse alvorlig kriminalitet. 

– Kripos sin vurdering er at trusselen fra organiserte kriminelle nettverk er betydelig og økende. De er proffere enn tidligere. De samarbeider mer over landegrensene. De har stadig mer komplekse forretningsmodeller, sier Olsen til TV 2.

Kripos har siden 2019 drevet en kartlegging av de kriminelle nettverkene gjennom en nasjonal operasjon. 

Ifølge Olsen har politiet en betydelig bedre oversikt over de kriminelle nettverkene som opererer i Norge nå enn bare for noen år siden.

– Gjengkriminalitet med tanke på vold og konflikter, med norske aktører, er mest utbredt i østlandsområdet. Når det gjelder narkotikakriminalitet, så ser vi at aktører fra de norske gjengene og svenske kriminelle opererer i de største byene i Norge, sier Olsen. 

Read Entire Article