Norges «ukjente» nykommer takker svensk legende

3 hours ago 2



Landslagsoverraskelsen Torbjørn Heggem (25) har en utypisk vei til det norske landslaget. På reisen har spesielt én mann betydd mye for ham.

 Torbjørn Heggem er ikke den sikkerhetssjef Geir Ellefsen (i bakgrunnen) følger aller mest med på idet spillerne kommer av bussen på Ullevaal stadion. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Publisert: 09.10.2024 14:01

– Det er litt nytt, ja, ler Torbjørn Heggem til VG da han setter seg til rette i stolen under tirsdagens intervjurunde.

Trolig er det bare de aller ivrigste fotballtitterne som hadde kjent igjen landslagets nyeste fjes en vanlig dag i Karl Johan.

Men etter en vellykket overgang i sommer og sterke prestasjoner for ChampionshipChampionshipNivået under Premier League, altså nest øverste nivå i England-laget West Bromwich, var Heggem ett av navnene da landslagssjef Ståle Solbakken presenterte troppen til kampene mot Slovenia (torsdag) og Østerrike (søndag).

Torbjørn Heggem

Tatt ut på landslaget for første gang

Da beskrev Solbakken 192 centimeter lange Heggem som «en back med midtstopperkropp».

– Han har klart seg bra i Championship, så det blir spennende å se om han klarer å håndtere spillet vårt. West Bromwich har vært det beste laget i ligaen. Han har en fysisk pondus, så han vil vi se mer av. Alt tyder på at det ikke er en løs kanon som kommer inn. Han er en klok mann, sa Solbakken.

Noe ser det ut til at han har lært på den korte tiden:

Gode prestasjoner for Brommapojkarna gjorde at tyske klubber hadde fått Heggem på radaren, forteller han.

Men så dro han fra Sverige til England brått.

– Det tok ikke mange dagene fra jeg hørte om interessen til jeg satt på flyet til England, sier Heggem.

– Jeg var spent på om jeg trengte litt ekstra tid på å komme i gang i Championship, som er kjent som en utrolig hard liga. Men det har gått overraskende fort, det må jeg si.

1 av 2Foto: Thomas Fure / NTB

Og spesielt én mann får æren for at Heggem var klar for det nye steget.

– Jeg fikk god kjemi med Olof Mellberg og kunne spille på mine styrker. Etter det følte jeg at jeg fikk vist frem det jeg var god for, sier Torbjørn Heggem til VG.

Mellberg spilte for Aston Villa fra 2001 til 2008. Han spilte også én sesong i Juventus og var etter det i Olympiakos og Villarreal og spilte 117 landskamper.

Fotballegenden har imponert såpass som trener for Brommapojkarna at han ble tilbudt jobben som Sveriges nye landslagssjef – noe han til slutt takket nei til.

– Jeg lærte mye av ham. Jeg er utrolig glad for at jeg fikk lære fra en som er såpass rutinert som spilte i min posisjon, sier han.

Olof Mellberg

Trener, Brommapojkarna

Heggem beskriver seg selv som «en rolig trønder fra Byåsen».

Noe slektskap til tidligere Rosenborg-spiller Vegard HeggemVegard HeggemSpilte for Rosenborg, Liverpool og det norske landslaget på 1990- og tidlig 2000-tall. Mest kjent som matchvinner i Rosenborgs legendariske 2-1-seier over Milan på San Siro i 1996. sier han at det er, men at det er et stykke ut i slektstreet.

Karrieren hans begynte i Rosenborgs akademilag. Etter et års utlån til Ranheim gikk Heggem fra RBK til Sandnes Ulf.

– Etter RBK-tiden, da jeg var junior og ble utlånt fra Ranheim, var det lurt for meg å finne et nytt miljø i Sandnes Ulf, sier trønderen.

Heggem har aldri har spilt en eneste landskamp. Han forteller at en del av det var at kroppen hans ikke hang helt sammen da puberteten slo inn.

– Det var mye bein uten muskler. På den måten er jeg en «late bloomer». Jeg brukte ekstra tid på å få kroppen til å fungere og å bli voksen, sier trønderen.

 Ståle Solbakken ønsker å bli bedre kjent med Torbjørn Heggem. Foto: Terje Pedersen / NTB

Overgangen fra Allsvenskan til Championship mener han har gått bra. Heggem har startet alle de første ni kampene og West Bromwich er på fjerdeplass, to poeng bak serieleder Sunderland.

Ryktet Englands nest høyeste nivå har for å være røft, kan 25-åringen bekrefte.

– Dommeren legger lista utrolig høyt. Så det er bare å gå på så hardt man kan.

Hør VGs prat med landslagstrener Ståle Solbakken før Nations League-kampene mot Slovenia og Østerrike her:

Read Entire Article