Norges hovedflybase trenger oppussing – nå får «bleiebyen» seks milliarder

2 weeks ago 10



Ørland er hovedsete for luftvern i Norge.

De aller fleste av landets nye F-35 kampfly er her.

Nå legger regjeringa bredsiden til for å gjøre det attraktivt for folk å jobbe ved flybasen.

– Forsvaret skal styrkes i en mer alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon. Ørland fyller en usedvanlig viktig rolle i det norske forsvaret, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

6 milliarder kroner skal nå brukes på boliger, kvarter, flyshelter og fasiliteter for forsvarets virksomhet på Ørlandet.

– Dette er kampflybasen vår. Det er også her vi har kjerneområdet for det norske luftvernet. Vi skal bygge dette videre opp, og da må vi tilrettelegge for materiellet, men aller mest for folkene som skal jobbe her, sier forsvarsministeren.

– Kan fort bli litt stusslig i lengden

Hallvard Andre Rønningen og Johanne Elise Åkvik jobber begge inne på flybasen, men har flyttet inn i helt nyoppussede boliger rett utenfor selve leiren.

Huset de bor i er opprinnelig fra femtitallet. Området ligger på Tingvollen og kalles bare «bleiebyen».

Navnet stammer fra tidligere tider da tøybleier hang til tørk i hagene. Folk jobbet inne på flybasen også da, og hadde med seg familie til Ørlandet og etablerte seg her.

– Det er kjempefint. Vi trives veldig, veldig godt.

– Det er ypperlig å komme seg ut av leir, og kunne flytte inn i noe kall det eget, og bosette seg mer her kontra inne på leir hvor det fort kan bli litt stusslig i lengden, sier Rønningen.

Hallvard Andre Rønningen. Johanne Elise Åkvik

For Johanne Elise Åkvik og Hallvard Andre Rønningen har det betydd mye å kunne flytte ut av leiren og inn i egen bolig.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / nrk

De har begge tidligere bodd i befalsbrakke inne på leir. Åkvik sier det å flytte ut, har vært viktig for å få fritid.

– Det er veldig deilig fordi du får det avbrekket fra jobb. Det er litt vanskelig å ha det skillet når man bor inne på stasjonen, men her er det veldig lett å skille på arbeid og fritid.

Forsømt standard i mange år

Forsvarsministeren peker på at botilbudet har vært for dårlig i forsvaret gjennom mange år.

Han viser til at konkurransen om arbeidskrafta i samfunnet er stor. Derfor må forsvaret henge bedre med.

Han mener forsvaret må være mer attraktivt til å rekruttere og å beholde folk.

– En viktig ting for å få til det, er at vi har godt botilbud, at det er nok boliger, og at de har god nok standard. Det har vi ikke hatt i norske forsvaret. Det har vært forsømt over mange år, sier Gram.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram med følge på befaring i bolig på Ørlandet

En delegasjon fra både Forsvarsdepartementet, Forsvarsbygg og kommunen på besøk i nyrenovert bolig rett utenfor kampflybaseleiren.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / nrk

Åkvik er instruktør i vakt og sikring og trener soldater. Rønningen jobber i aktiv innsats som er en mobil vaktstyrke som støtter opp over hele landet.

– Arbeidsbelastningen er høy i forsvaret. Så det å klare å komme seg ut av leir og koble helt av når du først har fri, er veldig viktig og helt avgjørende for å få folk til å stå i det lenge, sier Rønningen.

Regjeringa vil nå bygge mye både rundt, og inne på flybasen.

– Vi skal bygge ut flere hundre boliger og kvarter i årene framover. Vi er i gang med å renovere bygningsmassen vi allerede har. Og så skal vi i tillegg bygge ut flere shelter for F-35 flyene. Vi skal også ha investeringer for å tilrettelegge for videre luftvernsatsinger her på Ørlandet, sier Gram.

Publisert 16.09.2024, kl. 15.54

Read Entire Article