Det blir trolig ingen rentejulegave fra Norges Bank.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Saken oppdateres.
– Trolig holder vi renten på 4,5 prosent ut året, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache i en pressemelding.
Styringsrenten har nå vært uendret siden desember i fjor. Det var lite usikkerhet om selve rentebeslutningen på forhånd.
Dette er et såkalt mellommøte der sentralbanken ikke oppdaterer rentebanenrentebanenNorges bank legger frem Pengepolitisk rapport fire ganger i året. Sist i september. Her kommer sentralbanken med sitt syn på den økonomiske utviklingen fremover, og anslag på hvor høyt de tror renten vil ligge de neste årene. med nye anslag for fremtiden. I september indikerte sentralbanken tre kutt i 2025, men ingen i år.
På forhånd har det vært knyttet spenning til hva Norges Bank vil si om veien videre. I pressemeldingen står det at «utsiktene for norsk økonomi ser ikke ut til å være vesentlig endret siden forrige rentemøte».
– Det er ingen nye signaler siden september. De holder på kommunikasjonen om at renten vil holdes uendret ut året, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets til E24.
Les på E24+
Tre eksperter: Slik bør du investere etter Trump-seieren
Venter utsatt rentekutt
Seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets tror at renten ikke vil kuttes før etter sommeren neste år. Tidligere ventet han, og de fleste økonomer kutt i mars.
– Vi i SpareBank 1 Market tror på to rentekutt neste år, med start etter sommeren, skriver Cekov i et notat.
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen mener det heller ikke er sikkert at renten kan settes ned i mars.
- Kronekursen avgjør om de kan kutte i mars, eller om de må vente. Det er en reell usikkerhet, sier Holvik.
Les flere reaksjoner fra økonomene her.
Uendret kronekurs
Kronekursen er uendret mot dollar og euro fem minutter etter rentebeslutningen. En dollar koster rundt 10,98 kroner, mens en euro koster rundt 11,82 kroner, etter at kronen styrket seg litt torsdag morgen.
Kronen svekket seg kraftig mot dollar i løpet av valgnatten før Donald Trump ble erklært som vinner i USA-valget, noe som kan føre til utsatte rentekutt i Norge. Norges Bank merker seg i vurderingene at kronen svekket seg mot dollar etter valget.
– Det ser ikke ut som Norges Bank nevner valgresultatet i USA, og det er på sin plass. Trump skal jo ikke innsettes før i januar, og vi vet ikke hvor mye av den politikken han har signalisert som skal gjennomføres, og heller ikke når den får effekt. Det gjelder både tollsatser og innvandring og alt, sier Jullum.
Vil dempe prisveksten
Den norske prisveksten har falt gradvis siden toppen i 2022. I september økte prisveksten noe til tre prosent.
Sentralbanken forsøker å få prisveksten ned mot målet på rundt to prosent. Renten brukes som et verktøy for å dempe aktiviteten i økonomien, og dermed prisveksten.
Norges Bank er mest opptatt av kjerneinflasjonen, som ser bort fra energipriser og avgiftsendringer. Denne falt et knepp til 3,1 prosent i september.
Fire ganger rentemøte
Den norske rentebeslutningen kommer kort tid etter at den svenske Riksbanken kuttet renten med 0,5 prosentpoeng. Det kraftigste på 10 år.
I USA kommer sentralbanken (Federal Reserve) med rentebeslutning i kveld. Det er ventet et enkelt rentekutt på 0,25 prosentpoeng. Beslutningen, som vanligvis skjer på onsdager, kommer etter presidentvalget der Donald Trump gikk seirende ut.
I Storbritannia kommer Bank of England med rentebeslutning kl. 13. Der er det også ventet et enkelt rentekutt. Det vil i så fall være andre gang i år at den britiske renten settes ned.