Styringsrenta forblir uendret på 4,5 prosent.
Publisert 07.11.2024 10:01 Sist oppdatert nå
Oppdateres.
Norges Bank har som ventet besluttet å holde styringsrenta uendret på 4,5 prosent.
– Trolig holder vi renten på 4,5 prosent ut året, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.
Styringsrenta har ligget på 4,5 prosent siden desember 2023.
Svak krone holder igjen renta
«Prisveksten har avtatt mye, men svekkelsen av kronen de siste årene og høy vekst i bedriftenes kostnader vil trolig bremse den videre nedgangen», skriver Norges Bank i rentebeslutningen.
Norges Bank skriver videre at utsiktene for norsk økonomi ikke «ser ut til å være vesentlig endret siden forrige rentemøte».
«I diskusjonen frem mot dette rentemøtet la komiteen vekt på at prisveksten det siste året har avtatt raskere enn ventet, og at den også i september var lavere enn anslått. På den annen side har renteforventningene ute økt, og kronen har vært litt svakere enn lagt til grunn.»
I september delte Norges Bank samme budskap om at styringsrenta vil holdes på samme nivå «før den settes gradvis ned fra første kvartal 2025».
– Kan hende krona glimter til
Den norske krona svekket seg mot den amerikanske dollaren som en reaksjon på valget i USA. Rente- og valutaanalytiker i Sparebanken Vest, Remy Bilsback, tror den norske krona kan styrke seg de kommende ukene.
– Vi har ligget innenfor et kjent intervall i 12 måneder. Mot den svenske kronen går kronen mye sterkere de siste 24 timene. Mot euroen styrker vi oss. Dollaren svekker vi oss littegrann, men dette er ikke over. Det kan være at den norske kronen glimter til og styrker seg de nærmeste ukene.
Hos söta bror er rentesituasjonen en annen. Den svenske Riksbanken satt torsdag ned styringsrenta med 0,5 prosentpoeng til 2,75 torsdag, altså dobbelt rentekutt. Det er det største rentekuttet i landet på ti år, ifølge Aftonbladet.
– De har hatt en mye lavere økonomisk aktivitet enn oss. De har slitt mer. Inflasjonen i Sverige har gått kraftig ned. Nå er den på 1,5 prosent. De har kommet under sitt mål og kan sette ned renten. Norge er ikke under sitt mål på 2 prosent og kan ikke sette ned renten.
Peker på risiko
Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken sier rentebeslutningen er som ventet, og at pressemeldingen de sent ut er nøytral og sender ikke nye signaler.
Meldingen fra Norges Bank gir heller ikke noe hint om at det ventede rentekuttet i mars er i fare, mener Hov. Samtidig peker han på en liten risiko rundt kuttet.
– Det er knyttet til at vi har en kronekurs som er sårbar, og svakere enn det Norges Bank har sett for seg, sier han.
Hov peker på at Sverige er i en annen situasjon enn Norge, med fallende prisvekst og svakere utvikling i realøkonomien.
– Utviklingen i økonomien går svakere enn det Riksbanken har sett for seg, noe som tilsier et større behov for lavere rente i Sverige, sier han.
– Overrasker ingen
Sebastian Mikolajczyk er norgessjef i Bluestep Bank og Bank2. Han håper på rentekutt allerede i desember.
– Dagens beslutning om å holde renta i ro overrasker ingen, men for de flere hundretusen husholdningene som virkelig sliter håper jeg Ida Wolden Bache overrasker og trekker den første rentenedgangen siden mai 2020 opp av sekken i desembermøtet, sier han og utdyper:
– Fjorårets julegave fra Norges Bank var en renteøkning på 0,25 prosentpoeng til 4,5 %. Der har renta blitt stående, men både forbruksgjelden, inkassosakene og matkøene, har fortsatt å vokse. I august i fjor slo SIFO fast at hele 150.000 husholdninger var på det laveste nivået av økonomisk trygghet, og med utviklingen som har vært i året som har gått er jeg redd for at dette tallet ikke har blitt noe lavere.