Dette vil styrke global, regional og nasjonal pandemiberedskap og respons i møte med nye pandemier og alvorlige grensekryssende sykdomsutbrudd. Støtten gjelder perioden 2025–2027.
Utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim forteller at Verdenssamfunnet må investere for å sikre en tryggere fremtid.
– Covid-19-pandemien, mpox, ebola og andre utbrudd har lært oss at vi må handle raskt om vi skal lykkes. Å handle raskt handler om å redde liv, men også om å minimere de økonomiske og sosiale konsekvensene av store sykdomsutbrudd.
Pandemifondet fokuserer på sårbare lav- og mellominntektsland som trenger å styrke sine helsesystemer for å kunne oppdage, hindre og stanse potensielle nye utbrudd.
Den norske støtten ble annonsert av statssekretær Usman Mushtaq på et møte mellom G20-landene i Brasil torsdag.
– Siden covid-19-pandemien har vi forbedret vår felles pandemiberedskap og – respons, men vi er avhengige av forutsigbarhet i internasjonal finansiering for å sikre at vi er bedre stilt til å forebygge og håndtere fremtidige kriser, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre.
Til VG sier Mushtaq at covid-19-pandemien lærte oss at ingen land er trygge før alle er trygge. Han mener det ikke er snakk om hvis, men om når en ny pandemi vil komme.
– Heldigvis har verden lært. Derfor ble Pandemifondet etablert for å styrke vår feles pandemiberedskap- og responskapasitet i møte med kommende kriser.
Tidligere i oktober fikk over 50 land støtte fra Pandemifondet, inkludert fem land som er rammet av mpox. Halvparten av landene er i Afrika sør for Sahara.