I helgen skapte det norske drivstoffselskapet Haltbakk Bunkers overskrifter over hele verden, da de kunngjorde at de ikke vil selge drivstoff til amerikanere.
Grunnen? Katastrofemøtet mellom USA og Ukrainas presidenter i Washington.

Natt til tirsdag ble det også kjent at USA stanser all militær hjelp til Ukraina.
Reaksjonene etter møtet mellom Donald Trump og Volodymyr Zelenskyj har allerede vært mange, og flere hevder at Trump åpner døren på vidt gap for Putin etter støttestansen.
Nå har flere nordmenn tatt det de mener er helt nødvendige grep, og boikotter amerikanske varer og reiser til USA.
– Vi forbrukere har en enorm makt, og den må vi bruke, sier redaktør i reisemagasinet Reiselys, Torild Moland, til TV 2.
Dropper USA-reise
Forrige ukes storm i Det hvite hus er langt fra den første kontroversen som har dukket opp under Trumps andre presidentperiode.
Elon Musk har markert seg som en kontroversiell type med blant annet flørting med europeiske ytre høyre-partier, og en omstridt håndhilsen.
Om det er hovedårsaken kan man ikke slå fast, men faktumet er uansett at Tesla-salget i Norge har stupt i løpet av årets to første måneder.
I februar gikk salget ned 70 prosent, sammenlignet med samme måned i 2024.
– Må du kjøpe Tesla? Må du reise til USA? Nei, du må ikke det, fortsetter reiseredaktør Moland til TV 2.

Hun gjør også alvor av sitt eget spørsmål og svar.
Moland har nemlig lenge hatt planer om å dra på en tre uker lang biltur gjennom flere amerikanske stater.
Så kom dråpen som fikk begeret til å renne over.
– Det var pressekonferansen der Trump og Vance overkjørte Zelenskyj. De oppfører seg som bøller overfor en president i et land som er i krig. Det er rett og slett uhørt, sier redaktøren.
Dermed blir det ingen USA-tur som planlagt.

– Jeg synes det er viktig at vi tar et klart standpunkt, og at vi viser Trump og administrasjonen hans at det de driver med overhodet ikke er akseptabelt, forteller hun.
Hun understreker at valget om å avbestille reisen til USA er et personlig valg, og vil ikke at folk skal kjenne på «reiseskam» dersom man drar til USA.
– Det er mange gode grunner til å måtte eller ville ta en USA-tur, sier Moland.
Redaktøren forteller at hun ikke nødvendigvis boikotter alle varer fra USA, men at hun vil tenke mer over hva hun kjøper fremover.
Ser klar nedgang i bestillinger
Reisebyrået Ticket ser også en klar tendens i nordmenns reisevaner hva gjelder USA.
– Det kommer tydelig frem at mange får mindre lyst til å reise til USA nå, skriver markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen i en epost til TV 2.
Hun viser til en undersøkelse reisebyrået gjennomførte i desember i fjor, i forbindelse med at Trump ble gjenvalgt.
Mellom 19. oktober i fjor og 19. januar i år har bestillinger til USA gått ned med 33 prosent, sammenlignet med samme periode et år tidligere.

Nedgangen ser ut til å fortsette.
– Ferske bookingtall fra 1. januar til 26. februar viser at nedgangen mot 2024 er på rett over 20 prosent, forklarer hun videre.
Wolff Andresen understreker imidlertid at det er flere årsaker enn bare Trump til hvorfor bestillingene går ned – deriblant valutakursen.
Tusenvis av nordmenn
Nordmenns endringer strekker seg også utover reiser. Dagen før Trump og Zelenskyjs møte i Washington, den 27. februar, ble det nemlig opprettet en norsk gruppe på Facebook:
I løpet av gruppas korte levetid har rundt 3000 personer meldt seg inn.

Tilsvarende grupper er opprettet i Danmark og Sverige, og har flere titusener av medlemmer.
En av dem som har meldt seg inn i den norske gruppa er psykolog Kari Lossius.
– Jeg så på hvordan verdens mektigste mann trakasserer et menneske som har vært tre år i krig. Jeg hadde ikke evne til å fatte hva jeg så på, og tenkte «hva skal jeg gjøre?», forklarer Lossius til TV 2.
Like etter oppdaget hun boikottgruppa, og tenkte at «Yes! Det kan jeg gjøre».
I gruppa informerer medlemmene om europeiske og norske alternativer til store amerikanske merkevarer som Coca-Cola, Netflix, og McDonalds.
Boikotter du en eller flere amerikanske varer og/eller tjenester? Da vil vi gjerne høre fra deg! Ta kontakt med en av journalistene bak artikkelen ved å trykke på navnet øverst i saken.
Større trykk hos psykologen
Lossius er klar på at det blir færre amerikanske goder fremover.
– Nå har jeg aldri likt Cola veldig godt, men jeg er helt ferdig med det, for å si det sånn, forklarer hun.
Psykologen erkjenner at situasjonen i verden er ubehagelig.
– Jeg tror det er viktig at vi snakker om det, at jo, vi er redde. Det er noen av oss som har mareritt om nettene, forklarer hun.
Verdensbildet påvirker også pasientene hennes, forklarer Lossius.
– Det har aldri vært så mye å gjøre som akkurat nå. Det som er skummelt, er at vi er redd for noe vi ikke har kontroll på.
Det er likevel viktig for henne å påpeke at hun synes det er godt å se hvordan Europa har handlet etter møtet.
– Det er befriende å høre på Jonas Gahr Støre når han snakker, forteller hun.
Professor: – Effekten vil være null
Til tross for det folkelige engasjementet for boikott, er UiO-professor Jon Hovi krystallklar på hva en boikott kan oppnå.
– Jeg tror vi trygt kan si at effekten vil være null, sier han til TV 2, men stopper ikke med det:
– I verste fall så er den negativ, sier Hovi, som har forsket på bruk av økonomiske sanksjoner i internasjonal politikk.
Ifølge han kan det heller føre til at Trump blir provosert, og at det kan skade forholdet mellom Norge og USA. Han mener det skal mye sterkere lut til, dersom en supermakt som USA skal bukke under for press.
Han har fått spørsmål om virkemiddelet før, og svaret er alltid det samme:
– Det er for smått til at det skal kunne påvirke politikken til den som skal utsettes for presset.