Bråk i Stange kommune:
Utviklingshemmede Tore Dillerud (41) sier han i flere måneder har hatt tunge dager med flyttespøkelset hengende over seg. Men en ny tilsynsrapport gir håp.

Publisert 30.04.2025 22:06
Vi møter ham på Ikea ved Hamar, der han jobber med å holde orden på handlevognene og som bærehjelp.
– Det er vondt å gå og lure på om vi blir kastet ut. Jeg stortrives i leiligheten min på Nordstad bofelleskap. Og føler at de ansatte er som familie.
Krenket av kommunen
Ifølge Likestillings- og diskrimineringsombudets rapport er han offer for menneskerettsbrudd. Det samme gjelder naboen hans, Trond Posaasen (62), som kommunen vil tvangsflytte til en større institusjon, blant annet for å spare penger.

Tilsynsrapport:
Kommunen brøt menneskerettighetene til Tore og Trond
TV 2 omtalte rapporten søndag. Den får SVs gruppeleder i Stange til å steile.
– Vi kan ikke bryte menneskerettene og late som om ingenting skjer. Dette er riv ruskende galt, sier Amund Røhr Heggelund.

Tore og Trond har bodd i leilighetene på Nordstad bofelleskap i henholdsvis 17 og 32 år.
De fikk ingen informasjon om kommunens planer før det var besluttet at de måtte flytte.
Men begge nekter og har sagt til TV 2 at de må bæres ut om de skal forlate Nordstad, der de stortrives sammen med personalet.
Mangelfull dialog
Likestillings- og diskrimineringsombudet mener kommunen ikke har oppfylt sin plikt til medvirkning av de berørte. Manglende involvering tidlig i prosessen utelukket dialog som kunne avverget flytting og avdekket alternative løsninger, framholdes det i rapporten.

Dette mener de bryter med FN-konvensjonen om rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne, (CRPD).
Ombudet anbefaler derfor at kommunen omgjør vedtaket sitt, slik at Tore og Trond får fortsette å bo på Nordstad.
Kommunedirektør Kaija Drønen opplyser at rapporten nå vil bli behandlet politisk i kommunestyret. Hun vil ikke beklage til tross for den sterke kritikken.
– Vi tar ombudet på største alvor, men er ikke nødvendigvis enig i alle ombudets betraktninger og vurderinger. Kommunen må gjøre avveininger mellom mange ulike interesser og hensyn, skriver hun til TV 2.

– Utrolig skuffet
SVs Røhr Heggelund mener nok er nok.
Han går sterkt inn for at flytte-vedtaket må omgjøres.
– De må få bo der de er. Jeg er utrolig skuffet over hvordan Tore og Trond har blitt behandlet.
Fungerende ordfører Truls Gihlemoen (Frp) ønsker ikke å svare på om kommunen nå bør snu.
– Jeg tenker det mest ryddige vil være å avvente at kommunedirektøren legger fram sin sak for politisk behandling, skriver han i en SMS.
Tore Dillerud har lenge hatt troen på at saken kan løse seg, og håper tilsynsrapporten får konsekvenser.
– Jeg tror vi vinner og kan bli boende. Ingen vil stemme på politikerne i Stange hvis de ikke forstår at dette er feil, sier han.

Feilinformerte om helsefare i bolig
SV er svært kritiske til Stange kommunes behandling av saken.
– Vi i SV mente det var en forhastet beslutning da kommunestyret ga administrasjonen fullmakt til å bestemme hvilke bofelleskap som skulle legges ned før beboerne ble involvert. Vi ba om at dette ble avvist, uten å få gjennomslag, sier Røhr Heggelund.
– Veldig leit
Kommunedirektør Drønen innrømmer at kommunen ikke har lyktes med å få til et godt nok samarbeid med de berørte i saken.
Hun svarer slik på TV 2s spørsmål rundt tilsynsrapporten:
– Beklager kommunen måten Tore og Trond er behandlet på?
– Det er veldig leit at innbyggere opplever endringer i kommunens tjenestetilbud så vanskelig som det Trond og Tore gjør. Vi har gjennomført denne prosessen så skånsomt som mulig og i samarbeid med alle de som bodde i bofellesskapene som ble avviklet, og de berørtes pårørende og verger. Vi må dessverre konstatere at vi ikke har lyktes å få til det samarbeidet som er nødvendig for en vellykket prosess for Trond og Tores del.

– Hvordan ser dere på kritikken som framkommer?
– Ombudet konkluderer med at kommunen ikke har gitt de berørte beboerne mulighet til å medvirke før beslutningen om å avvikle bofellesskapene ble tatt. Beslutningen om å avvikle bofellesskap i Tilrettelagte Tjenester (TT) ble tatt uten forutgående prosess med alle beboerne som kunne bli berørt av tiltaket. Vår vurdering var at en involvering av alle ville kunne skape unødig uro hos mange som ikke ville bli berørt. Vi valgte derfor å avvente og kun gi informasjon og involvere de åtte som faktisk ble berørt ved at to bofellesskap ble avviklet.
– Vil Stange kommune følge anbefalingen og revurdere vedtaket slik at Tore og Trond kan bli boende på Norstad?

Sjokkert etter nye flyttetilbud
– I denne type saker er rettssikkerheten til de berørte ivaretatt ved at kommunens vedtak kan påklages til statsforvalteren, og slik at det er statsforvalteren som tar den endelige avgjørelsen. Tvister om husleieforhold vil bli behandlet i Husleietvistutvalget. Vi vil ikke iverksette beslutningene i slike saker før de er endelig avgjort i disse instansene eller i rettsapparatet dersom de bringes inn for behandling i domstolen. Det er foreløpig ikke tatt stilling til den videre oppfølgingen av LDOs anbefalinger i disse konkrete sakene, skriver kommunedirektør Drønen.