Nordea sa ja til millionoverføring fra skatteparadis til telefonsalgfirma

3 weeks ago 18



 Jørgen Braastad / VGSeychellene er mest kjent for sine vakre øyer og strender – men kan også lokke med 0 prosent skatt for skallselskaper satt opp på øya uten reell virksomhet der. Foto: Jørgen Braastad / VG

Banken vil ikke svare om hvilke kontrollspørsmål de stilte.

Tirsdag 29. oktober kl. 05:45

Kortversjonen

  • Nordea nekter å svare på hvilke kontrollspørsmål de stilte før godkjenning av en stor pengeoverføring fra et skallselskap.
  • VG har avslørt at fiktive avtaler ble brukt til å sluse millioner gjennom et norsk firma.
  • Telefonsalgfirmaet som mottok pengene, er nå i konkursprosess.

Bankene våre er frontlinjen i kampen mot hvitvasking. De skal overvåke pengeoverføringer og melde mistenkelige transaksjoner videre til Økokrim.

Kravene til bankene også blitt strengere de seneste årene:

  • De kan ikke lenger bare slå seg til ro med at de for eksempel har et anonymt aksjeselskap som kunde, men skal forsikre seg om hvem som er den egentlige kunden i andre enden.
  • Og de skal forstå hvor kundens penger kommer fra og hvor de går hen.

Så hva gjorde Nordea, Norges nest største bank, da et skallselskap på skatteparadiset Seychellene i Indiahavet ønsket å overføre 1,2 millioner euro til et norsk telefonsalgfirma på Jessheim?

Det vil ikke banken svare på. Det eneste som er sikkert er at de godkjente transaksjonen.

 Tore Kristiansen / VGNordeas kontor på Majorstuen i Oslo. Foto: Tore Kristiansen / VG

VG i avslørte i mai at fiktive, oppdiktede avtaler ble brukt for å sluse 39 millioner kroner fra Dubai gjennom telefonsalgfirmaet og videre til den franske rivieraen.

Siden har saken vokst.

Nå kan pengeoverføringer på over 100 millioner kroner gjennom telefonsalgfirmaet knyttes til den samme tsjekkiske finansmannen som sto bak de fiktive avtalene.

Bilde av Erik HolubecErik Holubec

Tsjekkisk finansmann

En av overføringen kom fra Seychellene, i form av et lån. Pengene kom fra et selskap som het FM Trading Corporation.

Dette selskapet var igjen kontrollert av et annet selskap på De britiske Jomfruøyer i Kariba, som het Fernmount Ltd.

Telefonsalgfirmaets ledelse sier de ble forklart at pengene kom fra en gruppe investorer, som investerte i en rekke ulike prosjekter.

Men papirer VG har fått tilgang til viser at det bare var én långiver som skjulte seg bak selskapene: Erik Holubec, den samme tsjekkiske finansmannen som skapte fiktive papirer for en annen overføring.

Tause

VG har spurt Nordea:

– Windmills ledelse sier de ikke visste hvem som var den ultimate eieren av selskapene og dermed sto bak lånet. Det tilsier at Nordea heller ikke ba om denne informasjonen. Hvorfor ikke?

Nordea skriver i sitt svar:

«Vi kan ikke kommentere enkelte kundeforhold, men Nordea har omfattende ’Kjenn din kunde’-rutiner som følges i en låneprosess. Som ledd i våre ’Kjenn din kunde’-undersøkelser ser vi blant annet på eierskap, formålet med finansieringen, og hvor midlene lånet skal betjenes med kommer fra.»

Konkurs

Telefonsalgfirmaet er nå inne i en konkursprosess, hvor de ulike aksjeselskapene i konsernet enten er tvangsoppløst eller slått konkurs.

I konkurspapirene kommer det frem at Nordea ikke skal ha vært fullt ut klar over lånet fra Seychellene:

«[S]å vidt bostyrer har informasjon om, så har ikke selskapets ordinære långiver og bank fått fullstendig informasjon om alle de ytterligere låneopptakene i konsernet som revisor omtaler i sitt nummererte brev til morselskapet.»

VG har spurt Nordea:

– Ble låneopptaket fra FM Trading Corporation holdt skjult for Nordea?»

Nordea har ikke svart på spørsmålet, men skriver videre i sitt overordnede svar at «dersom avvik eller uklarheter avdekkes vil ytterligere undersøkelser igangsettes.»

Bilde av Cathrine GraffCathrine Graff

Pressesjef for Nordea i Norge.

VG har bedt om et intervju med Nordeas leder for anti-hvitvasking for å stille generelle spørsmål om hvordan Nordea jobber for å forebygge hvitvasking.

Ingen fra Nordea ønsker ikke å stille til intervju.

– I og med at vi ikke kan kommentere forhold rundt enkeltkunder, så blir det også vanskelig å snakke om regelverket på generell basis uten at det kan bli satt i sammenheng med denne enkeltsaken. Beklager det, skriver pressesjef Cathrine Graff i en e-post.

Read Entire Article